Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Sambătă , 30 Mai , 2015

Reabilitarea termică a şase blocuri

de Gazeta de Maramures

La primăria Baia Mare, în prezenţa primarului, Cătălin Cherecheş a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică la şase blocuri. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Bucureşti, iar lucrările vor fi finalizate, conform constructorului, în luna octombrie.

 
 

Valoarea totală a proiectului este de 5.373.418,76 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă: 2.971.292,91 lei. Contractul de finanţare a fost semnat în 23 aprilie 2014.Oportunitatea acestui proiect constă în asigurarea unor beneficii cetăţeneşti, prin reducerea valorii la factura de gaz în blocurile de locuinţe, creşterea confortului termic al cetăţenilor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi, nu în ultimul rând, sporirea aspectului estetic, din punct de vedere urbanistic. De asemenea, prin izolarea faţadelor / pereţilor exteriori ai clădirii, se asigură înlăturarea condensului pe suprafaţa interioară a construcţiei (stoparea apariţiei mucegaiului), cât şi reducerea zgomotului şi, implicit, creşterea confortului locuinţei. 

Cele şase blocuri aprobate prin contractul de finanţare sunt situate în Baia Mare, str. Alexandru Odobescu nr. 7, Cartierul Săsar, str. George Enescu nr. 2, Cartierul Săsar, str. Dr. Victor Babeş 13 scara A şi B, Cartierul Săsar, str. Dr. Victor Babeş nr. 21 Scara A şi B, Cartierul Săsar, str. Victoriei nr. 54, Cartierul Săsar, B-dul Decebal nr. 16, Cartierul Republicii.Venind în sprjinul cetăţenilor, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 414/5 decembrie 2013, s-a stabilit cota de contribuţie a Municipiului Baia Mare de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile, iar contribuţia Asociaţiilor de proprietari de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile.Recuperarea sumelor avansate de Municipiul Baia Mare pentru asigurarea cotei de contribuţie ce revine Asociaţiei de Proprietari se face prin taxa de reabilitare termică, anexa nr. 1 la HCL nr. 414/2013.

 

Lucrările proiectate se referă la modernizare şi reabilitare termică a clădirilor propuse. Izolarea termică a elementelor de construcţie se realizează în scopul asigurării climatului interior impus de cerinţele minimale de confort şi economie de energie ale imobilelor.

Implementarea măsurilor de eficienţă energetică în blocurile de locuinţe asigură îmbunătăţirea condiţiile de viaţă ale populaţiei, prin:

- Sporirea confortului interior;

- Reducerea consumurilor energetice;

- Reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră.