• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

RAMIRA maxima!

Recent, la Ramira a avut loc “Ziua porţilor deschise”, adică sărbătoarea singurei societăţi de producţie băimărene rămase pe fosta platforma industrială IMUM. În momentul de faţă, aici se produc linii pentru industria auto, produse de mare precizie, apreciate în toată industria auto europeană şi de peste ocean. Este important de spus faptul că după preluarea societăţii Ramira şi a fabricii Slavia Tools din Detva, Slovacia, Grupul Chropynska a devenit unul dintre principalii producători de subansamble auto din Europa.

 
 
 

La eveniment au participat cei din conducerea executivă a fabricii, directorii Karl-Josef Heinrich (CEO Fabrica Ramira) şi Roman Navratil (director economic Group Chropynska), Dumitru Matei, director SC Debitare, Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, ministrul Liviu Marian Pop, prefectul judeţului şi profesori de la Universitatea băimăreană.

 

Manifestarea a început cu primirea oaspeţilor oficiali, dar şi a angajaţilor, care au venit cu familiile, cu prieteni şi invitaţi. S-au împărţit baloane şi tricouri cu însemnele fabricii, de un albastru frumos precum cerul senin al Băii Mari. Pe o platformă amenajată între halele fabricii, invitaţii speciali ai Ramira au prezentat mesajele şi apreciere pentru activitatea depusă de cei care au condus şi conduc societatea de 15 ani şi au afirmat că sunt alături de puternica firmă în materializarea proiectelor propuse pentru dezvoltare. După acest moment festiv, emoţionant pentru angajaţi, autorităţile au făcut un tur al fabricii în care au fost prezentate maşinile performante, produsele realizate, atmosfera şi condiţiile de muncă.

 

Apoi, angajaţii şi invitaţii au luat loc la mesele aranjate cu gust pentru a servi preparate făcute la grătar şi prăjituri bune „ca la mama acasă”. După-masă, încet-încet, liniştea s-a lăsat peste fabrică, ici-colo câte un balon, iar ultimii angajaţi se pregăteau să plece de la sărbătoarea lor, sărbătoarea Ramira, cea mai performantă întreprindere de profil din România. „Este un eveniment pe care l-am organizat pentru angajaţii firmei şi familiile lor, cu scopul de a prezenta schimbările ce s-au făcut în ultimii ani în firma Ramira.

După preluarea firmei, în 1999, de către domnul Dumitru Matei, a urmat preluarea societăţii de către firma Chropynska din Cehia. De atunci am finalizat un proiect european cu ajutorul căruia am cumpărat maşini-unelte noi, performante. Am făcut aceste investiţii pentru a putea merge mai departe. În acest an am mai depus un proiect european şi vom continua această dezvoltare. Firma Ramira face dispozitive pentru linii de sudură şi montaj a caroseriei pentru industria auto, noi nu facem piese auto. Am executat comenzi pentru toată Europa, dar şi Japonia”, a spus directorul Ramira, Karl-Josef Heinrich, în cuvântul său de salut.

 

Foarte emoţionat a fost directorul economic al firmei, Roman Navratil, în momentul în care a preluat microfonul pentru a spune cuvintele de salut.„În urmă cu doi ani, când am venit la această firmă, am venit cu un plan pentru a dezvolta acest proiect. Sunt bucuros că, împreună, am reuşit să dezvoltăm această firmă şi să mergem mai departe cu dezvoltarea. Nu suntem aici pentru a spune cuvinte mari, ci pentru a mulţumi celor care muncesc în firmă pentru efortul depus, şi familiilor lor pentru susţinere şi înţelegere. Cred că şi pe viitor vom lucra bine şi vom dezvolta firma aşa cum ne dorim toţi”, a spus Roman Navratil.

 

Desigur, extrem de emoţionat a fost Dumitru Matei, cel care a început aventura Ramira, o poveste frumoasă ce se derulează de 15 ani. „Am preluat această fabrică într-o stare deplorabilă. Sunt 15 ani de când muncim ca să ajungem la nivelul la care suntem acum. 15 ani în care am încercat zi de zi să o modernizăm, să o dezvoltăm. Am implementat două proiecte din fonduri europene, în valoare de 10 milioane de euro, la Ramira şi la Debitare. Trebuie să ştiţi că au fost cele mai mari proiecte pe fonduri europene în mediu privat.

 

 Ramira a reuşit să devină una dintre cele mai competitive firme din România. Ne caută din toată Europa, am lucrat şi pentru Japonia, ne caută toată lumea. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă în Baia Mare ar fi mers în continuare Combinatele, dacă aveam funcţională toată Platforma industrială. Acum muncesc aici 400 de oameni, într-un domeniu de vârf. Producem liniile de sudură şi montaj a automobilelor, iar acum, după ce am mai câştigat un proiect european (de peste 2,4 milioane euro) şi vom aduce, din nou, câteva maşini noi. Sperăm să continuăm să ne dezvoltăm”, a spus Matei.

 
 
Mesajele autorităţilor
 
 

Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, este familiarizat cu atmosfera din cadrul sectorului privat, ţinând cont de faptul că înainte de a intra în administraţie a lucrat în cadrul unei firme private, şi cunoaşte zbaterile şi problemele societăţilor productive.

„Este o zi de sărbătoare nu doar pentru Ramira, ci, cu voia domnului primar, şi pentru Baia Mare. O astfel de societate, în care lucrează atâţia oameni, reprezintă o parte importantă a acestui municipiu, cea mai mare comunitate din Maramureş. Cunosc istoria acestei societăţi comerciale pe care Dumitru Matei a păstorit-o atât de multă vreme, ştiu zbaterile pe care le-a avut pentru a o menţine pe linia de plutire şi a o aduce în zona de excelenţă în economie. Am lucrat în mediul privat şi cunosc ce înseamnă eforturile pe care trebuie să le facă o conducere executivă pentru a putea să dea de muncă angajaţilor şi pentru a avea rezultate importante la nivelul profitabilităţii”, a spus Zetea.

 
 

Primarul de Baia Mare a vorbit despre importanţa evenimentului şi despre perspectivele oraşului.

„Este un moment important, în care arătăm că oameni inspiraţi, oameni care sfinţesc locul, au ştiut să ducă mai departe industria băimăreană. Și dumneavoastră sunteţi cei care aţi dus mai departe industria băimăreană şi le mulţumim celor care au venit să investească pentru a ne putea dezvolta. Dar dumneavoastră, din păcate, sunteţi unul dintre exemplele puţine, dacă nu chiar singulare. Baia Mare gândeşte de acum un plan destul de amplu şi curajos pentru a dezvolta cel mai mare parc industrial din Europa de Est, de aproximativ 1.000 de hectare, adică toată zona de la platforma Combinatului până la Aeroport. Și pentru că avem nevoie de o hotărâre de Guvern pentru acest parc industrial şi pentru că m-am săturat să mă tot duc la Bucureşti şi să vin cu traista goală, am să îl rog pe prietenul nostru, ministrul Liviu Marian Pop, să preia acest proiect şi să ne ajute”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

 
 

 Liviu Marian Pop a fost impresionat de fabrică, de performanţele utilajelor dintr-o zonă de vârf tehnologic, de atmosferă, de rezultate.

„Mă bucur că am ajuns astăzi la dumneavoastră. Mă bucură că guvernul a deblocat fondurile europene şi, iată, firma dumneavoastră a câştigat un proiect important pentru dezvoltare. Este bine că se creează locuri de muncă în Baia Mare. Aceste proiecte, că sunt locale sau pe fonduri europene, trebuie să continue. Omul sfinţeşte locul, aşa e, şi pot spune că ceea ce faceţi dumneavoastră aici nu este decât un pas înainte. Vă asigur că toţi cei care muncesc corect, cei care plătesc taxe şi impozite, ne obligă şi pe noi, guvernanţii, vremelnici cum suntem acolo, să luăm decizii pentru dumneavoastră ”, a spus ministrul Liviu Marian Pop.

 
 

Prefectul Anton Rohian nu s-a sfiit să declare că a fost profund impresionat de ce a văzut la Ramira.

„Pe această platformă am văzut extrem de mult tineret, oameni cu carte, profesionişti. Și aş vrea să mă raportez puţin la albul părului meu. Când am terminat facultatea, aici, pe această platformă, erau 500 de ingineri. Dar a urmat ceea ce ştim şi a fost un noroc că prietenul meu, Dumitru Matei, a preluat fabrica şi a început o activitate în capitalismul românesc. A fost printre primii. Și trebuie să mă înclin în faţa lui pentru ce a reuşit să facă aici, pentru dumneavoastră, pentru noi toţi”, a spus prefectul.

 
 

„Nu suntem aici pentru a spune cuvinte mari, ci pentru a mulţumi celor care muncesc în firmă pentru efortul depus, şi familiilor lor pentru susţinere şi înţelegere”.

Roman Navratil, director economic Group Chropynska

 
 

„După preluarea firmei, în 1999, de către domnul Dumitru Matei, a urmat preluarea societăţii de către firma Chropynska din Cehia. De atunci am finalizat un proiect european cu ajutorul căruia am cumpărat maşini-unelte noi, performante. Am făcut aceste investiţii pentru a putea merge mai departe. În acest an am mai depus un proiect european şi vom continua această dezvoltare. Firma Ramira face dispozitive pentru linii de sudură şi montaj a caroseriei pentru industria auto, noi nu facem piese auto. Am executat comenzi pentru toată Europa, dar şi Japonia”.

Karl-Josef Heinrich, CEO Ramira

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.