Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 22 Decembrie , 2019

Pune suflet în sacul lui Moş Crăciun

de Gazeta de Maramures

Proiectul educaţional extracurri­cular de informare şi implicare „PUNE SUFLET ÎN SACUL LUI MOȘ CRĂCIUN” - ediţia I, 2019, iniţiat de O.N.G. Comunicaţi prin noi (Preşedinte, prof. ing. Dorina Miclăuş), s-a desfăşurat în perioada noiembrie – decembrie, dorind să reamintească că magia care descrie sărbătoarea Crăciunului și frumoasele clipe petrecute în sânul familiei, reprezintă două motive pentru care este o sărbătoare atât de așteptată. Iar în rândul copiilor, Crăciunul este asociat rapid cu acea perioadă când vine Moș Crăciun cu multe cadouri, îi sunt asociate tradiţii şi ritualuri dintre cele mai diverse. Sărbătoarea există din secolul al III-lea, în timp ce Moş Crăciun, bătrânul bonom, bucălat, burtos şi bărbos, îşi face apariţia în secolul XIX.

 

 

Sărbătoarea Crăciunului este un prilej deosebit de a împărți iubirea cu toți cei dragi, cu rude și prieteni, de a le dărui speranță, răbdare, pu­tere, și de a menține căldura unei relații.
În fiecare an, pe tot Globul, cuvântul „Crăciun” aduce multă bucurie în sufletele creştinilor. Familia, decoraţiunile, cina de Crăciun, cadourile, bradul, şi Moş Crăciun sunt familiare tuturor şi se înscriu în ritualul acestei sărbători.
Una dintre cele mai frumoase, iubite și apreciate sărbători creștine este Crăciunul, cea mai veche sărbătoare a omenirii, care sem­nifică nașterea Domnului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis pe Pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori și responsabili, mai toleranți și răbdători. Cel mai cu­noscut personaj legat de sărbătorile de iarnă este, fără îndoială, Moş Crăciun, unul dintre elementele fără de care Crăciunul ar fi incomplet. Moș Crăciun este un personaj mitologic care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun, când coboară pe o rază de lună cu sacul plin de daruri, până la pământ. Ştim că sacul lui Moş Crăciun e fermecat de fel, că altfel, n-ar intra toate cadourile-n el.
Proiectul se încadrează în categoria voluntariat, fiind susţinut de cadrele didactice şi elevii voluntari cu care Organizaţia colaborează.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului sunt:

- oferirea pachetelor cu bunătăți sau cadouri celor cu o  situaţie finan­ciară precară; întreţinerea şi crearea unei atmosfere de sărbătoare în cadrul unor centre destinate copiilor sau vârstnicilor: colinde, jocuri de societate, spectacole muzicale; vizitarea vârstnicilor care locuiesc singuri, petrecerea timpului cu ei, ascultarea unor poveşti de viaţă şi depănarea amintirilor împreună; donarea de cărți, jucării și jocuri educaționale copiilor cu diza­bilități; acțiuni de sprijin și ajutorare pentru persoanele bolnave – activități la care au participat elevii și cadrele didactice de la: Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”, Co­legiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Tehnologic Transilvania, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, C.T.F. Universităţii nr. 66, C.T.F. Alba Iulia nr. 56, C.T.F. Ţibleşului nr. 1, Grupul de case nr. 4, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”;

- spectacol de teatru caritabil „Dăruiește magie... de Crăciun” – pregătit de trupa de teatru „Masca” a Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, (coordonator d-na prof. Tatiana Cauni), un spectacol caritabil prin care s-a dorit strângerea de fonduri. Anul acesta, spectacolul a fost compus din mai multe părți: piesă de teatru intitulată „Colind de Crăciun”, scrisă de Oana Moldovan și Tina Stan, eleve în clasa a XII-a la Liceul „Emil Racoviță”; recital de colinde cu Oana Moldovan, Andrei Dragoș, Roxana Ileș și Bianca Cânța; flashmob; dans pregătit de membrii trupei „Masca”; dans sportiv realizat de perechea Cătălin Criste și Maria Vecean;

- organizarea Târgului de Crăciun „Iubește și dăruiește!”, ediția a II-a – Biroul Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga”, reprezentanții claselor din ciclul primar și gimnazial (coordonator de proiecte și programe educative școlare și extrașcolare d-na prof. Ana Mirela Crâncău) împreună cu colectivul cadrelor didactice, dar și părinții acestor minunați elevi, au reușit să pună în practică o acțiune caritabilă de întrajutorare a copiilor proveniți din medii defavorizate. Au fost realizate produse hand made cu tematică de Crăciun, confecționate cu multă hărnicie, implicare, dăruire, sensibilitate, creativitate, seriozitate, cât și produsele de patiserie, preparate de elevele școlii: fursecuri, brioșe, cornulețe și covrigei.

Preşedinte Asociația
Comunicaţi prin noi,
prof. ing. Dorina Miclăuş