Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 21 Mai , 2019

Protest pentru Şcoala Populară de Artă Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Peste 200 de elevi, părinţi şi profesori de la Şcoala Populară „Liviu Borlan” din Baia Mare au protestat zilele trecute în Piaţa Revoluţiei, locul 0 al protestelor băimărene. Manifestarea a avut loc ca urmare a intenţiei Consiliului Judeţean Maramureş de a comasa Şcoala Populară cu Centrul Creaţiei Populare Maramureş, prin absorbţie. Această intenţie a nemulţumit pe cei care predau la Şcoala Populară. Au venit cu mic, cu mare pe platoul din Centrul Nou al oraşului pentru a stopa această încercare de comasare.

 

A fost prezentă conducerea Şcolii Populare, au venit mulţi elevi ai Şcolii, cu instrumente pentru a cânta, au fost părinţi ai elevilor şi simpatizanţi ai Şcolii băimărene.
Unul dintre cei care s-au ocupat de acest protest, profesor de muzică Lucian Iluţ ne-a spus că situaţia este gravă, iar decizia Consiliului Jude­ţean are deja efecte negative. Câţiva dintre cei care predau nu s-au mai regăsit în organigrama nouă, iar profesorii nu şi-au primit salariile.

„Încercăm să păstrăm identitatea Şcolii, să o lăsăm neatinsă, ca anul viitor Şcoala să poată sărbători 60 de ani de existenţă. În această Şcoală
s-au perindat nume mari dintre artiştii români, dintre artiştii plastici români, pot să-l amintesc aici pe Mihai Olos, pot să amintesc nişte artişti care au reuşit să facă carieră în muzica românească şi cred că e frumos să luptăm pentru o instituţie care este emblemă a culturii de 59 de ani. Consiliul Județean a dat o hotărâre fără să se consulte cu nimeni, fără să facă o dezbatere publică.

În primul rând, cred că era necesar să fim consultaţi, să existe o dezbatere publică pe această temă, cred că era foarte important să avem un dialog înainte. Avem 530 de elevi care au semnat un contract la începutul anului şcolar. Şcoala, după cum bine ştiţi, se va termina la mijlocul lunii iunie. Nu cred că e normal să se întâmple aşa ceva, o şcoală, în timpul activităţii, să-i întrerupi activitatea. Profesorii, în momentul acesta, nu şi-au luat salariile, este primul efect negativ. Nu avem nicio înştiinţare cu privire la intenţiile lor. Am fost acuzaţi că dezinformăm. Nu, în momentul în care articolul 1 din hotărâre spune clar: Şcoala «Liviu Borlan» se desfiinţează - nu pot să interpretez altfel şi nimeni nu poate interpreta altfel decât că se desfiinţează. Pe diplomele lor nu va mai scrie Școala Populară de Artă, pentru că ea nu mai există”, a spus Lucian Iluţ.
Alături de cei de la Şcoala Populară au venit, în timpul protestului, cei din conducerea Şcolii Populare Satu Mare. Colegii sătmăreni au venit să sprijine demersul băimărean pentru că nu este normal ca aceste şcoli să dispară, după cum spuneau ei. S-ar crea un precedent şi un îndemn pentru astfel de rezolvări şi în alte locuri din ţară.
După ce profesorii protestatari au vorbit, elevii au scos instrumentele şi au cântat mai multe melodii din folclorul popular. S-a încins chiar şi o horă a neputinţei…