• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Februarie , 2019

Proiectul SMID de la Fărcașa a fost deblocat: expertiza tehnică e gata

„Blestemul” proiectului „Sistem integrat de Management al Deșeurilor în județul Maramureș” pare să se fi încheiat.

Din toamna anului trecut, proiectul a rămas în stand-by din cauza unui conglomerat de probleme care au început cu alunecări de teren și s-au terminat cu întârzieri și rezilierea contractului cu constructorul. Atunci, Gabriel Zetea, preșe­dintele Consiliului Județean Ma­ra­mureș, anunța că: „Din păcate, din cauza multelor probleme apărute, am fost nevoiți să reziliem acest contract pe care l-am avut în desfășurare. Nu putem să punem în pericol întreg contractul pentru că un antreprenor nu respectă clauzele stabilite, mai ales că toate întâlnirile pe care le-am solicitat acestuia au rămas fără rezultat.
Nu am găsit bunăvoință din partea lor și am fost obligați, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Autoritatea de Management și cu cei care realizează astăzi asistența juridică, să reziliem contractul, tocmai pentru a apăra acest proiect și finanțarea acordată județului Mara­mureș pentru SMID. Doresc să fac precizarea că proiectul nu este în pericol în acest moment, pentru că vom obține prelungirea contractului de finanțare, astfel încât să avem timp să refacem licitația și să găsim un constructor serios care să fina­lizeze investiția.

Dintre toate contractele de execuție pe SMID, acesta este singurul care nu este finalizat. În rest, contracte chiar mai mari pe care le-am avut au fost finalizate și recepționate 100%. Din nefericire, acest antreprenor nu a reușit să se mobilizeze suficient pentru ca depozitul Sârbi de la Fărcașa să fie terminat. Dacă ar fi urmat cu strictețe instrucțiunile inginerului și ale expertului, am fi putut vorbi în acest an despre finalizarea construcției. Repet, însă, proiectul nu este în pericol și vom obține prelungirea acestui contract atât de important pentru județul Maramureș. Suntem optimiști că vom avea un proiect bun la final, iar anul viitor lucrarea va fi încheiată așa cum prevede contractul”.

Acum lucrurile au intrat din nou pe făgașul normal, deoarece zilele trecute a ajuns la Consiliul Județean Maramureș un document extrem de important pentru județ. Șeful admi­nistrației județene, Gabriel Zetea, a precizat că a fost finalizată expertiza tehnică vizând determinarea măsu­rilor necesare pentru asigurarea sta­bilității amplasamentului din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Maramureș”, satul Sârbi, comuna Fărcașa.
„Este o lucrare profesionistă și extrem de detailată care ne oferă, în sfârșit, posibilitatea demarării procedurilor de achiziție pentru lucră­rile de stabilizare a întregului am­­pla­sament. Contractul de finan­țare pentru SMID a fost prelungit anul trecut până în 2020, dar dorim, alături de echipa de implementare a proiectului, să finalizăm în acest an, în bune condiții, acele lucrări care vor da posibilitatea operaționalizării par­țiale a noului sistem de colectare a deșeurilor”, a precizat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.
Claudia Breban, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Pro­iecte, a arătat că expertiza tehnică vi­zează determinarea măsurilor necesare pentru asigura­rea stabili­tăţii amplasamentului pe care se execută lucrările la obiectivul de investiţii „Centru de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”.

„Suportul calculelor de stabilitate aferente acestei expertize au fost investigaţiile geologice, hidrogeolo­gice şi geotehnice de teren, respectiv foraje geotehnice de ­adân­cime cu carotaj continuu şi recuperaj, în­cercări de laborator a probelor prelevate, monitorizări in­cli­nometrice ce au dat o imagine a mişcării maselor de pământ pe o perioadă ce a cuprins atât sezon umed cât şi uscat (condiţie obligatorie pentru validarea rezultatelor și motivul pentru care termenul de finalizare a fost extins), dar și determinări piezometrice aferente fiecărui orizont permeabil cu eviden­ţierea dinamicii sezoniere şi anuale a apelor subterane. Expertiza propune soluţii pentru punerea în siguranţă a lucrărilor executate cât şi măsuri de stabilizare a întregului amplasament în vederea finalizării proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş»”, a conchis directorul DDIP Mara­mureș, Claudia Breban.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.