Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 5 Aprilie , 2019

Proiectul „REDUCES” promovat de Consiliul Județean Maramureș - aprobat spre finanțare în cadrul programului INTERREG EUROPE

de Gazeta de Maramures

Consiliul Județean Ma­ra­mureș, în calitate de partener alături de Universitatea de Știin­țe Aplicate Turku- Finlanda – lider de parteneriat și alți parteneri din Marea Britanie, Spania, Bulgaria și Olanda au fost desemnați câștigă­tori ai proiectului „REDUCES – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Mo­dele de Afaceri ale Economiei Circulare (REthinking Sustainable Development in European Regions by Using Circular Economy Business ModelS)”, depus spre finan­țare în cadrul programului INTERREG EUROPE.
Biroul Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Mara­mureș a realizat demersurile de pro­movare a proiectului REDUCES alături de partaneri din alte proiecte INTERREG, acesta fiind depus spre finanțare pe Axa prio­ritară 4: Protejarea mediului și promovarea eficienței utilizării re­surselor.

Proiectul REDUCES are printre obiective: formarea unei rețele de regiuni preocupate de economia circulară, care să schimbe bune practici și modele de afaceri specifice economiei circulare, să se eva­lueze reciproc în acest domeniu, atât din punct de vedere concret cât și din punct de vedere strategic. Re­giu­nile partenere vor promova tranziția la o economie circulară în care produsele, materialele și resur­sele sunt menținute în economie cât mai mult timp posibil, generarea deșeurilor fiind astfel minimizată.

Bugetul total estimat al proiectului este de 1.393.497 Euro, din care de 85% este finanţare ne­rambur­sabilă FEDR. Bugetul estimat aferent Consiliului Judeţean Maramureş va fi echivalentul în RON a sumei de 137.700 Euro, din care 117.045 Euro (85%) finanţare nerambur­sa­bilă FEDR, şi 20.655 Euro (15%) contribuție națională. Ministerul Dezvoltării Regionale și Adminis­traţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 17.901 Euro, contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş fiind de doar 2.745 Euro (2%) eşalonată pe o perioadă de 3,5 ani.

Proiectul va fi implementat în perioada 2019-2022 în I etapă (2019-2021) realizându-se procesul de învățare inter-regională, iar în etapa a II-a (2021-2022) partenerii din proiect vor monitoriza implemen­tarea practică a planurilor de ac­țiune și vor dezvolta proiecte pilot.

Mai mulți parteneri din proiect se vor focaliza pe problematica deșeurilor așadar, participarea în acest proiect va fi benefică pentru dezvoltarea economică a județului și pentru încurajarea utilizării la maximum a resurselor, astfel încât să fie generate cât mai puține deșeuri cu impact pozitiv asupra mediului. Proiectul va deveni util și pentru asigurarea sustenabilității în perioada post implementare a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Maramureș”.

Partenerii Consiliului Județean Maramureș în acest proiect vor fi Universitatea de Științe Aplicate Turku- Finlanda – lider de parte­neriat, Universitatea Politehnică din Valencia (Spania), Institutul de Construcții Valencia (Spania), Universitatea Metropolitană Manchester (Marea Britanie), Consi­liul Local Oldham (Marea Bri­ta­nie), Universitatea de Stiințe Aplicate HU Utrecht (Olanda), Orașul Utrecht (Olanda), Fundaía Euro Perspectives (Bulgaria) și Universitatea de Mine și Geologie Sf. Ivan Riski (Bulgaria).