Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 23 Martie , 2018

Proiectele transfrontaliere comune au fost discutate la Consiliul Județean cu o delegație din Ivano Frankinvsk

de Gazeta de Maramures

Serhei Basarab, prim-vicepre­șe­dinte  al Regiunii Ivano Frank­ivsk, membru al Con­siliului  Europei a prezentat obiectivele vizitei delegației ucrainene. Astfel, reprezentanții regiunii Ivano-Frankvisk, respectiv al raionului Verhovina au precizat că doresc să susțină dezvoltarea durabilă a comunităților reprezentate, prin accesarea finanțărilor disponibile în această perioadă programatică, în mod special cele derulate sub umbrela Pro­gramului ENI CBC 2014-2020 Ro­mânia-Ucraina, alături de parteneri strategici precum instituția Consiliului Județean Maramureș.

Un prim proiect vizat de partea ucrai­neană a fost unul în domeniul gestionării situațiilor de urgență, unde județul nostru a implementat cu succes proiectul finanțat tot prin programul de cooperare transfrontalieră, respectiv „Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră”. Consiliul Județean Maramureș a fost lider de parteneriat și a vizat crearea unui sistem de monitorizare şi sprijin al deciziilor pentru situaţii de urgenţă cauzate de ameninţări hidrologice şi meteorologice. Expertiza județului Ma­ramureș în acest domeniu este con­siderată de referință pentru partea ucraineană, astfel, Consiliul Județean a fost invitat ca și partener într-o viitoare aplicație. După ierarhizarea nevoilor comunicate de instituțiile responsabile pentru gestionarea acestor situații de urgență, instituția județeană  va putea să își contureze poziția într-o viitoare aplicație depusă la următorul apel de proiecte.

Un alt domeniu în care reprezentanții raionul Verhovina s-au arătat interesați se referă la securitatea și protecția cetățenilor. Datorită faptului că, din punct de vedere geografic, raionul este situat la granița cu România, autori­tățile ucrainene și-au prezentat interesul pentru aplicații comune. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ga­briel Zetea a prezentat o intenție comună a instituției județene și a regiunii Transcarpatia de a elabora, sub umbrela programului de finanțare, un plan de urbanism integrat pentru întreaga zonă de graniță comună. În prezent se dorește elaborarea documentației necesare pentru a fi pusă la dispoziția ministerelor de resort din cele două țări, în vederea deschiderii de noi puncte de frontieră româno-ucrainene. Autori­tățile ucrainene urmează să ia legătura cu administrația de stat a regiunii Transcarpatia, care va fi liderul acestui parteneriat, pentru a stabili oportunitatea aderării la această inițiativă.

Reprezentantul Parcului Natural Ver­ho­vina a precizat că dorește să stabi­lească contacte cu omologi similari din județul nostru, în vederea depunerii unor aplicații de comun interes în domeniul protecției mediului, dar și în domeniul cercetării, în acest sens fiind organizate o serie de întâlniri, pe parcursul acestei săptămâni, cu repre­zentanți în domeniu. Instituția Consi­liului Județean și-a declarat disponibilitatea de a aplica pe diferite programe de finanțare în comun cu partea ucrai­neană, dar și să sprijine cu expertiza necesară acolo unde solicită partenerii ucraineni. 

Președintele Consiliului Județean Ma­ra­mureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că instituția județeană are disponibilitate în implementarea oricărui pro­iect transfrontalier, în parteneriat cu partea ucraineană. „Suntem foarte des­chiși pe orice proiect pe care se dorește colaborare. Știu că există contacte între diferite entități care doresc să depună proiecte pe o colaborare transfron­talieră, iar Consiliul Județean este dispus să dea curs oricărei propuneri”, a arătat șeful administrației județene.