Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 30 Iunie , 2017

Proiectele propuse să beneficieze de finanțare nerambursabilă în domeniul culturii și al sportului au fost aprobate de plenul Consiliului Județean

de Gazeta de Maramures

Marți, 27 iunie 2017, de la ora 11.00 a fost convocată ședința ordinară a Consi­liului Județean Maramu­reș. Cu 30 de consilieri prezenți dintr-un total de 35, ședința a fost prezidată de vicepre­ședintele Ioan Doru Dăncuș, iar pe ordinea de zi s-au aflat 25 de proiecte de hotărâre. În debutul ședinței au fost premiați micii handbaliști ai Clubului Sportiv Seini, care au câștigat Campio­natul Național de Handbal Juniori 5, desfășurat la Vaslui. Cei 17 componenți ai lotului, alături de antrenoarea lor, Aurica Mihalache au fost recompensați cu diplome de către Consiliul Județean Maramureș.
Aleșii județeni au aprobat contribuția Consiliului Județean la diferite acțiuni finanțate din rezerva bugetară, precum și taxele percepute de Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare, pentru anul școlar 2017 – 2018. În ceea ce privește investiția „Drumul Nordului”, consilierii prezenți au votat pentru includerea în domeniul public al jude­țului public Maramureș a unor terenuri din domeniul public a comunităților: Copalnic Mănăștur, Coaș, Remetea Chioa­rului, Ardusat, Fărcașa, Gârdani, Săl­sig, Ariniș.

În cadrul ședinței s-a aprobat și închirie­rea unui imobil din domeniul public al județului Maramureș aflat în administrarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare. Alte proiecte așteptate cu mare nerăbdare de către beneficiari sunt cele care fac referire la lista proiectelor propuse să beneficieze de finanțare nerambursabilă și a sumelor alocate fiecărui proiect din domeniul culturii și sportului, declarate eligibile la sesiunea de finanțare din anul 2017. Potrivit informațiilor oferite de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, cel care a și condus această ședință de Consiliu Județean, din 161 de proiecte depuse pe domeniul Culturii s-a stabilit finanțare pentru 106 proiecte. „Pe Centenar finanțăm 23 de proiecte, cu o valoare totală de 123.000 de lei, pe segmentul conservării patrimoniului cultu­ral au primit finanțare 20 de proiecte, valoarea totală fiind de 195.000 de lei, iar pentru valorificarea patrimoniului creator au fost aprobate 63 de proiecte cu un total finanțat de 382.000 de lei. Fon­durile nerambursabile alocate pentru domeniul culturii au fost în sumă de 700.000 de lei”, a arătat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. 

Alte proiecte de hotărâre aprobate de plenul CJ Maramureș au fost: promo­varea în parteneriat a proiectului REDUCES – Regional Economic De­velopment Using Circular Economy Business Models for Sustenability (Dez­voltare economică regională durabilă utilizând modele de afaceri ale econo­miei circulare); aprobarea Planului de Acțiune 2017 – 2020 pentru implementarea Strategiei județene Antidrog 2013 – 2020; aprobarea atribuirii licen­țelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale, dar și a licențelor de traseu pentru operatorii declarați câștigători la ședința de atribuire electronică din data de 12 iunie 2017; promovarea în parteneriat a proiectului „Centru transfrontalier de dezvoltare și inovare – în domeniul protecției, conservării și valorificării durabile a pa­trimoniului natural”, finanțabil prin Programul de Cooperare Transfron­ta­lieră ENI Ungaria – Slovacia  - România – Ucraina 2014 – 2020.

O discuție s-a purtat și în jurul selectării variantei de logo ce urmează a fi pre­lucrată pentru finalizarea contractului încheiat pentru elaborarea „Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Mara­mureș pentru perioada 2014 – 2020”, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș subliniind faptul că, în noile modele prezentate au fost prinse cele două simboluri re­prezentative solicitate de Consiliul Județean, respectiv biserica și poarta maramureșeană.
La proiectele suplimentare s-a votat pentru modificarea Statului de funcții al Muzeului județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, precum și pentru aprobarea unui Acord de colaborare între Consiliul județean Maramureș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret a județului Maramureș și Clubul Sportiv Municipal „Știința Baia Mare”, în vederea asigurării condițiilor optime pentru desfășurarea activităților de pregătire și competiționale prin dezvoltarea și mo­dernizarea bazei materiale sportive a Clubului Sportiv Municipal „Știința Baia Mare”. Ultimul proiect al ordinii de zi a fost aprobarea documentației necesare în vederea selecției membrilor în Consiliul de Administrație la R.A. Aeroportul Internațional Maramureș.