• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2015

Proiectele Gazetei

Se spune că presa e o oglindă a realităţii. Noi credem că nu e suficient să reflecţi oricât de fidel realitatea, ci trebuie să o îndrepţi. De aceea, GAZETA de Maramureş a demarat o serie de proiecte menite să promoveze „realităţile şi oamenii frumoşi” şi să le îndrepte pe cele strâmbe.  

 

 

Temându-ne, ca şi Eliade, să nu ratăm oamenii excepţionali care trec anonimi pe lângă noi, în timp ce „noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, numai pentru că au vorbit cu ei presa şi opinia publică”, am încercat mereu să descoperim oameni, locuri şi realităţi care contează cu adevărat. Cineva spunea că presa trebuie să fie o oglindă a realităţii. Numai că, oglinda nu poate decât să reflecte realitatea, care uneori poate fi sumbră, hâdă, strâmbă. Noi am considerat că presa trebuie să facă mai mult: nu e suficient să reflecte realitatea, ci trebuie să o şi îndrepte.

Crezând că, dincolo de „spuma valurilor” efemere dată de ştiri calde şi actualităţi trebuie să stea valori, crezuri şi oameni care dăinuie peste timp, am încercat să îndreptăm pe cât posibil realitatea, modelând-o şi educând-o în spiritul valorilor neperisabile. Aşa au apărut suplimentele şi proiectele GAZETEI.

 

Mai mult, în acest an, GAZETA de Maramureş s-a alăturat demersului iniţiat de CJ Maramureş  pentru realizarea unui manual, suport de curs intitulat sugestiv „Maramureş-istorie, cultură şi identitate”, care va ajunge la toţi elevii de clasa a IX-a din judeţ, după încheierea fazei de dezbatere publică, care se derulează până în 31.12.2015. 

 

Am încercat, de asemenea, să promovăm identitatea românească în comunităţile de români din afara graniţelor, prin proiecte concrete, ca şi „Podul de carte” - un proiect prin care au fost adunate cărţi pentru românii din dreapta Tisei, o revistă a românilor din Ucraina sau vizite itinerante, cum a fost cea a basarabenilor din această toamnă.

 

 

Eroii rezistenţei anticomuniste, unul dintre cele mai longevive proiecte ale GAZETEI, a ajuns la cel de-al şaptelea an în care este derulat. Din august 2009, Asociaţia Foştilor deţinuţi politici din România, filiala Maramureş, realizează, în parteneriat cu GAZETA de Maramureş, acest proiect complex, denumit generic „Eroii rezistenţei anticomuniste”, care are ca scop principal promovarea istoriei recente a Maramureşului şi României, a luptei împotriva comunismului, ororilor comuniste, a unor modele, persoane, caractere şi valori: LIBERTATEA, ONOAREA, DREPTURILE OMULUI,

CURAJUL, CREDINŢA, care pot servi ca model tinerei generaţii. Tot de şapte ani, sute de copii au participat în mod gratuit la „Turul rezistenşţei anticomuniste”, care cuprinde vizite în localităţile şi zonele în care s-au organizat cele mai importante nuclee de rezistenţă anticomunistă sau în care au fost amplasate locuri de detenţie şi lagăre de muncă. În fiecare punct, participanţii sunt întâmpinaţi de foştii deţinuţi politici care au luptat sau au fost închişi în astfel de locuri sau de familiile lor.

 

Activitatea formativă, educaţia şi cultura trebuie să fie priorităţi ale oricărei societăţi civilizate, democratice şi europene. Considerăm că, mai ales într-un teritoriu încărcat de istorie şi tradiţie cum este Maramureşul, educaţia şi promovarea unor valori tradiţionale vor influenţa decisiv dezvoltarea şi viitorul judeţului nostru. De aceea, tot din 2009 apare „GAZETA de religie şi spiritualitate ortodoxă” care promovează educaţia creştină, istoria bisericii, personalităţi creştine, lăcaşuri de cult, dar şi informaţii utile slujitorilor bisericii.

 

Pe lista publicaţiilor noastre se află peste 30 de titluri de reviste, de la GAZETA turistică, la publicaţii dedicate unor evenimente, cum e „Ziua SUA”, la publicaţii dedicate unor localităţi.

 

 

Din dorinţa de a promova Maramureşul, oamenii deosebiţi din diferite domenii care au făcut cunoscut judeţul nostru, produsele şi afacerile din Maramureş, obiectivele şi patrimoniul care dau valoarea, specificul cultural, economic, social şi unicitatea Maramureşului, am realizat un instrument de informare denumit sugestiv „Mândru de Maramureş” , în condiţii editoriale şi grafice de excepţie.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.