Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 16 August , 2021

Program de Investiții de 50 de miliarde de lei pentru comunitățile din România

de Nicolae Teremtus

Guvernul pregătește un amplu program de investiții destinat infrastructurii comunităților locale, în valoare de 50 de miliarde de lei, care va fi implementat începând cu anul viitor.  În ultima ședință de guvern, a fost discutată Ordonanța prin care se va adopta Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Acesta vizează investiții la nivel local, cum ar fi sisteme de alimentare cu apă şi sisteme de canalizare în localitățile României, drumuri de interes local şi județean, precum și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în localitățile din țară. Este un proiect care răspunde nevoii de dezvoltare a localităților din România.
 

Deputatul liberal mara­mu­reșean, Călin Bota, spune că acest Plan de Investiții va asigura condiții mai bune de viață.
„Este o veste bună pentru comuni­tățile locale din Maramureș și din toată țara, deoarece avem nevoie de investiții în infrastructură care să asigure condiții de viață mai bune pentru toți cetățenii. Este vorba de un plan de investiții nou, pentru următorii 5-7 ani, prin care se vor finanța obiective de infra­struc­tură în localități, precum drumuri, apă, canal și gaze.
Or­do­nanța pentru Planul Național de Investiții va fi adoptată curând, astfel încât, până la finalul anului, să înceapă procedurile de selecție pe baza criteriilor şi procedurilor care urmează să fie stabilite prin normele metodologice. Ordonanța va stabili tipul de investiții finanțate, beneficiarii, procedurile și criteriile de evaluare a pro­iec­telor și graficul de implementare.
Am încredere că, prin astfel de programe și printr-o gestionare corectă a resurselor ghidate spre investiții, vom reuși să realizăm toate proiectele de dezvoltare asumate în fața maramureșenilor”, a spus deputatul maramureșean.

Călin Bota a explicat că urmează o ședință de guvern în care se va da votul final pentru acest Plan de Investiții.
„În ședința de guvern de săptă­mâna viitoare Ordonanța urmează să fie discutată și adoptată, iar detaliile vor fi reglementate prin HG, nu prin hotărâri de ministru. Vorbim de criterii de acordare a finanțărilor, dacă vor fi limite maximale și altele.
Urmează să  fie finalizat acest Plan. Primăriile, în general, au proiecte depuse de mult pe CNI, dar aceste proiecte vor trebui revizuite, în acest moment, din cau­za exploziei prețu­rilor la materiale de construcții.
Practic, studiile de fezabilitate care au fost aprobate în urmă cu două luni sunt perimate. Nu este o problemă complicată. Dacă nu actualizezi aceste studii de fezabilitate, blochezi proiectul, dacă  faci o actualizare, prelungești valabilitatea proiectului depus. Dacă nu faci actualizarea și depui proiectul, așa nu o să vină nimeni la  exe­cuție, pentru că un constructor trebuie să aibă angajate costuri care să acopere realizarea și salariile angajaților, dar și să aibă o marjă de profit.
Acest Plan de Investiții de 50 de miliarde de lei are ca obiective: drumuri de interes local, apă și canalizare, respectiv racordarea populației la sistemul de alimentare cu gaze naturale, date care au fost furnizate de Ministerul Dezvoltării. Din aceste informații, rezultă că 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale au nevoie de modernizare.
Apoi, 29% din comunități nu au rețele de apă, iar 57% dintre localități nu au rețele de apă uzată, adică sisteme de canalizare.
Mai mult de două treimi din localitățile din țară nu au rețele de gaze naturale. Prin acest Plan de Investiții, se dorește realizarea de investiții esențiale pentru infrastructura edilitară din comunități. Nu se poate discuta de dezvoltare în nicio comună dacă nu ai infrastructura minimă necesară ca să susții un nivel de trai decent.
Și în Maramureș, dacă discutăm de modernizarea drumurilor comunale sau județene, avem nevoie de 50 de ani să le parcurgem pe toate. De exemplu, Copalnic Mănăștur are peste 200 de km de drumuri comunale”, a spus Călin Bota.
Parlamentarul maramureșean cre­de că acest Plan de Investiții rămâne și va fi realizat indiferent de posibile modificări în guvern. „Această OUG este adoptată de guvernul României. Nu este guvernul unui partid politic. Noi, PNL, în campania electorală din 2020, ne-am asumat dezvoltarea României, iar dezvoltarea Româ­niei asta înseamnă: dezvoltarea investițiilor, creșterea investițiilor în sectorul public în care să asiguri cadrul necesar pentru desfășurarea activităților economice. Nu se poate discuta de activități economice atâta vreme cât mobilitatea, transportul devin o aventură. Să duci ceva din localități mai mici spre localități mai mari cu multe probleme. Trebuie să ai posibilitatea să dezvolți o afacere în oricare localitate. Deci, este nevoie de infrastructură care să permită dezvoltarea mediului economic. Iar mediul economic de asta are nevoie, în primul rând de investiții publice în infrastructură, pentru cetățeni, pentru firme. Trebuie să  avem un minim de rețele de apă și canalizare peste tot, fără de care nu putem discuta de un confort normal.  Acestea sunt probleme care în vestul Europei au fost rezolvate de mult timp”, a spus Călin Bota.

Am vorbit cu mai mulți primari despre acest Plan de Investiții. Aleșii maramureșenilor așteaptă votul final.
„Da, am auzit de acest Plan de Investiții. Noi suntem pregătiți cu proiecte pe toate axele din acest plan. Trebuie doar să vedem con­di­țiile de acordare a finanțărilor și vom depune proiectele spre finan­țare. Este un lucru bun”, a spus Mitru Leșe, primarul din Tg Lăpuș.