Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Februarie , 2019

Profil convingător de artist – din Expoziția Studenților Masteranzi

de Prof.univ.dr. Nicolae Suciu

Cele două săli cuprind pe deoparte entuziasmul și dorința de reprezentare a unui potențial artistic la anul I, iar pe de altă parte „convingerea și blazarea” unor formule de exprimare artistică (confirmate de apartenența la unele asociații profesionale) pentru o parte dintre studenții anului II. Dar, este limpede de remarcat dorința de lucru, cât și dorința de a „ieși” în față și a atrage un interes exclusiv asupra propriei persoane!... Deși au existat selecții impuse pentru expunere, multe din aceste recoman­dări au fost eludate! Programele de studii masterale pro­pun aprofundarea unor direcții de cercetare proprie în domeniul resur­selor imaginii vizuale, cât și a configurărilor plastice, solicitând din partea cursan­ților, metode de investigare proprie și de experiment artistic.


Trebuie să remarcăm calitatea pro­fesională, știința de reprezentare pic­turală, calitatea și sinteza expresivă a liniei desenului, sensibilitatea acordurilor cromatice ce se constituie în răspunsurile date la temele la disciplinele ce studiază arta picturii a câtorva studenți dintre care mă voi opri la trei nume: Popa Aura, Ionela Ovidia Lazăr, Deák Orsolya-Boglárka.
 


Popa Aura. Absolventă a studiilor Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iaşi, promoția 2002, a specializării Artă Murală. Manifestă un interes aparte pentru tehnicile artei murale (reluând aici tehnica vitraliului și a mozaicului) dispune de un registru complex al tematicilor abordate, al numeroa­selor variante propuse în elaborarea și dezvoltarea unor compoziții mo­numentale în care investigațiile de structuri de materii colorate și a materialelor neconvenționale pentru pictură îi conferă bucuria desco­peririi unor soluții novatoare abordând teme mitologice, dar și sim­boluri sacre din culturile și civilizațiile lumii. Are la bază studii serioase de artă, începute la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, sub supravegherea și rigoarea unor personalități reprezentative ale învățământului superior de artă ieșean. Aceste argumente sunt susținute de premiile și distincțiile la expoziții cu caracter național, precum și la selecții expoziționale de grup în reprezentative săli și instituții de cultură și artă.

 



Ionela Ovidia Lazăr. Absolventă a studiilor Specializării Arte Plastice – Pictură din cadrul (fostei) Universități de Nord din Baia Mare, promoția 2010, s-a remarcat încă din anii studiilor ca un talent „dăruit” picturii, realizând creative viziuni plastice, dar și configurații picturale de excepție, structurate pe o vocație nativă în arta desenului și a picturii. Lucrările prezente în expoziție, confirmă evoluția în timp, dezvol­tând capacităţi de sinteză, dar toto­dată și soluții plastice inedite de alternare a sensibilității și expresi­vității liniei în alăturarea registrelor cromatice asupra cărora are un res­ponsabil control al ponderilor vi­zuale al structurilor liniare, al meș­teșugului mânuirii ustensilelor de pictură. Stabilită încă după absolvire la Londra, activează în cadrul unei comunități de artiști din Canning Town, un cartier din Nord-Estul Londrei, care au ca scop utilizarea și terapia artei, în procesul de recuperare a persoanelor cu afecțiuni diverse. Pe lângă manifestările și programele expoziționale la care a participat cu lucrări deosebite până la plecarea din țară, a continuat să activeze într-un mod profesional în Anglia în manifestări expoziționale de grup, cu tematici, dar totodată implicându-se în realizări cu caracter artistic monumental pentru perso­nalizarea unor edificii interioare prin pictură murală, cât și vitralii.
 


Deák Orsolya-Boglárka. După absolvirea Colegiului de Arte din Baia Mare și a cursurilor de pictură din cadrul Școlii Populare de Artă „Li­viu Borlan” (unde am avut-o elevă), a urmat cursurile Universității Națio­nale de Artă „George Enescu” Iași, pe care a absolvit-o în anul 2003. Desfășoară o laborioasă activitate didactică în cadrul domeniului edu­ca­țional la Liceul Teoretic „Németh László” Baia Mare şi Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini, implicându-se și dezvoltând o serie de programe ca profesor coordonator al proiectului de pictură de nivel internaţional „Genius Loci” în colaborare cu Asociaţia Teleki (2015-2018), ca membru fondator al Asociaţiei Temperamentum, în ceea ce priveşte promovarea tinerelor ta­lente în arta plastică și totodată coordonator de expoziţii şi concursuri de artă plastică pentru nivel gimna­zial şi liceal (2008-2018). Are de asemenea numeroase participări la expo­ziții personale și de grup la nivel național și internațional.

Am certitudinea că profilul artistic a celor trei masterande va avea ecoul scontat în timp după aceste „promisiuni” profesionale.

 


„Este limpede de remarcat dorința de lucru, cât și dorința de a „ieși” în față și a atrage un interes exclusiv asupra propriei persoane!... Deși au existat selecții impuse pentru expunere, multe din aceste recoman­dări au fost eludate”.