• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Mai , 2023

Profesorii, pregătiți de grevă!

 Sindicatele din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, au anunțat, săptămâna trecută, că din 22 mai vor intra în grevă generală. Potrivit rezultatelor referendumului făcut în rândul profesorilor din țară, peste 70% au votat pentru grevă generală.

Anul școlar s-ar putea termina... săptămâna viitoare! Cele trei mari confederații sindicale din educație au anunțat că profesorii intră în grevă generală din 22 mai. Într-un comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, se arată că această formă de protest este declanșată: „având în vedere refuzul nejustificat al Ministerului Educației de a începe negocierea colectivă în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar – negociere în cadrul căreia urmau a fi discutate revendicările organizațiilor noastre privind drepturi cuvenite personalului din învățământ potrivit contractului colectiv (astfel cum au fost acestea prezentate în proiectul Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar, depus la Ministerul Educației cu adresa comună nr. 282/268/09.05.2023, înregistrată cu nr. 9904/09.05.2023). În baza rezultatelor referendumului desfășurat în rândul membrilor de sindicat, rezultă că 71.29% dintre membrii de sindicat sunt de acord cu declanșarea grevei generale începând cu data de 22 mai 2023”.   

Din 22 mai, când va fi grevă generală, sindicaliștii au sfătuit părinții să nu trimită copiii la școală. „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă - sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus «nu» nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…)”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) (…)

„Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, a spus Hăncescu.

Discuțiile despre greva dascălilor sunt vechi, însă ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat de fiecare dată că are încredere că nu se va ajunge la grevă și că anul școlar se va finaliza cu bine.

Acum rămâne de văzut dacă așa va fi sau nu. Dacă greva generală va fi declanșată, calendarul evaluărilor naționale, al bacalaureatului și încheierea anului școlar ar putea fi date peste cap.

Săptămâna trecută, 15.000 de angajați din sectorul educațional au protestat în capitală, iar în 17 mai sindicaliștii au declanșat o grevă de avertisment de două ore.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.