• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 1 Iulie , 2012

Privighetoarea Maramureşului

Interpretă de muzică populară, cu o voce unică şi un stil autentic de interpretare, Titiana Mihali a fost supranumită „Privighetoarea Maramureşului”. Melodii precum "Mireasă, cununa ta" sau "Cine bea apă din vad" au dus peste hotare numele judeţului. Interpretarea sa de excepţie a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii internaţionale.

 
 

Titiana Mihali s-a născut la 29 noiembrie 1950, în Borşa, judeţul Maramureş.

La vârsta de 17 ani, este angajată la Ansamblul "Maramureşul" din Baia Mare, colaborând şi cu Ansamblul "Cercănelul" din Borşa.

Graţie talentului său, a obţinut locul I la mai multe concursuri folclorice naţionale. În anul 1963, la Festivalul internaţional de folclor de la Dijon, Franţa, Titiana Mihali primeşte "Colierul de Aur", trofeu care i-a fost înmânat chiar de către Charles de Gaulle, preşedintele Franţei de la acea vreme.

Câţiva ani mai târziu, în anul 1968, în cadrul unui festival desfăşurat în Polonia, este premiată cu "Cheia de aur" şi "Cupa de cristal".

Întreprinde numeroase turnee în toate colţurile lumii: Macedonia, Bulgaria, Suedia, Norvegia, Egipt, Sudan, Libia etc. şi îşi înregistrează o parte din repertoriu atât la Radio, cât şi la Electrecord.

 
 

Titiana se căsătoreşte relativ târziu, la vârsta de 27 de ani, cu un căpitan de vas din localitatea Ţăndărei, judeţul Ialomiţa. Acest moment reprezintă pentru marea cântăreaţă ruperea de Maramureş, lucru care o va marca toată viaţa. În anul 1981, aflându-se într-un turneu prin Europa şi Orient, fiica ei de trei anişori, Titienuca, se stinge din viaţă, fără ca Titiana să fie anunţată. La întoarcerea din turneu, ea descoperă că primul ei copil era mort şi îngropat de două săptămâni. Se spune că s-a dus la cimitirul unde a fost înmormântată fetiţa, a dezgropat-o şi a strâns-o la piept. După Titienuca a mai avut încă doi copii: Aura şi Auraş.

La un an după moartea fetiţei, Titiana suferă un preinfarct pe platourile de filmare şi este dusă de urgenţă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde este operată pe cord deschis. În anul 1989, Titiana Mihali divorţează şi se întoarce acasă, în Maramureş, fiind numită profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din Sighetu Marmaţiei. Din păcate, după doi ani, pe 11 septembrie 1991, privighetoarea cântecului popular maramureşean se stinge din viaţă, la doar 41 de ani. În 2005 este reînhumată în Borşa. În amintirea ei, de câţiva ani, în Borşa se organizează un festival de muzică populară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.