Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 5 Decembrie , 2012

“Prioritatea este finalizarea proiectelor începute, dar şi punerea în operă a unui program de racordare a judeţului la reţelele de transport internaţional”

de Gazeta de Maramures

Reporter: Care sunt provocările şi priorităţile pentru Maramureş în acest mandat?

Emil Marinescu: Prioritatea este finalizarea proiectelor începute, dar şi punerea în operă a unui proiect şi a unui program mai vechi, care înseamnă racordarea judeţului la reţelele de transport internaţional, care ar duce la contractibilitate sporită pentru investitori. Şi aceasta este o prioritate pentru actuala conducere a Consiliului Judeţean de a atrage investitori şi a crea locuri de muncă, pentru că e o nevoie acută de locuri de muncă în judeţul Maramureş, gândindu-ne că a scăzut mereu nivelul PIB-ului, într-un clasament de profil cu celelalte judeţe din România.

Aceste idei se pot materializa dacă Ministerul Transporturilor va înţelege că pentru zona de Nord-Vest, care este şi cea mai rarefiată în drumuri, problema majoră rămâne în continuare reabilitarea drumurilor judeţene, naţionale, europene, dar şi o conexiune cu sistemele internaţionale de transport. De asemenea, încă nu este şi aşteptăm cu mult interes un program care ar însemna lansarea unor parking-uri industriale.

 

Rep.: Cum vedeţi colaborarea cu noua echipă şi noul plen al Consiliului Judeţean?

E.M.: Colegii mei nu sunt străini de administraţie, şi, în ceea ce priveşte plenul, sunt oameni cu experienţă, deşi pentru prima dată numărul celor vechi este sub jumătatea numărului total de consilieri. Am avut o colaborare bună. Sunt optimist pentru că cetăţenii au ales şi promovat oameni cu multă experienţă, cu viziune şi cred că se poate lucra în echipa de consiliu în condiţii deosebite şi pot conduce la idei constructive şi benefice pentru judeţ.

 

Rep.: Despre limitările legislative şi economice de care vă loviţi în exercitarea atribuţiilor?

E.M.: Ele au fost nenumărate în ultima perioadă şi pe parcursul derulării unui proiect, a unui program, s-au schimbat de nenumărate ori. Eu sper că cei care propun teme pentru schimbări legislative să o facă de aşa manieră, încât să nu o facă de două, trei ori pe an, ieşind în extrema cealaltă, în care nu o putem aplica, doar la gândul că sub forma asta ne vor aplauda cei din UE pentru că am făcut legi şi suntem şi mai limitativi, judecând prin asta că plecăm capul la orice şi nu vizăm şi interesul nostru, în special în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor, fiabilitatea, viaţa unor IMM-uri, care vizează venituri atât la populaţie, cât şi la stat, dar şi o creştere a capitalului pe care o are la un moment dat o anumită regiune, o anumită zonă. 

Gândiţi-vă când am distrus câteva întreprinderi mici cu câteva sute de locuri de muncă, gândiţi-vă când facem câteva restricţii pe mediu, am restrâns arealul de protejare a unei zone şi nu putem construi nimic acolo pentru că trebuie să respectăm ecosistemul, dar avem probleme de fapt în a implementa anumite proiecte şi programe pentru că trebuiau executate lucrări publice şi deranjat mediul, ca să spun aşa.

Gândiţi-vă la alte chestiuni care vizau gradual anumite taxe şi impozite care au condus la falimentarea acestora.

Suntem cu multe zeci de ani în urma lor în ceea ce priveşte tehnologia, dar au pretenţia să absorbim fonduri pe programe de tip POSDRU. Nu spun că nu sunt bune, dar după ce ai pregătit specialistul, nu poţi să-l şi plăteşti, că pleacă tot la ei. Asta înseamnă că îţi dau cu o mână şi cu alta îţi iau. Nu pot să fiu de acord cu factori de decizie care se apleacă la orice curent din exterior, indiferent că se cheamă UE, fond, bancă sau mai ştiu eu ce.