• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2018

Prințul Charles a donat bani pentru salvarea bisericii din Breb

Satul maramureșean Breb este una dintre locațiile preferate de vedetele internaționale. Printre celebritățile care au ajuns de-a lungul timpului aici se numără și prințul Charles, moște­nitorul coroanei britanice. Pe lângă celebritate, prințul Charles a mai adus un beneficiu important comunității locale: a donat 5000 de lire pentru schimbarea acoperișului bisericii de lemn.


Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Breb a fost construită, conform tradiției, în anul 1531, iar apoi a fost lărgită în anul 1643, reparată în anul 1715 și reamenajată în anul 1886. Ea a fost ridicată în satul Copăciș, sat care apare doar în documente, căci nu se cunoaște astăzi vatra satului. În prima jumătate a veacului al XVII-lea, biserica a fost mutată în Breb. După ce biserica a fost mutată în anul 1626 în Breb, parte din lemnul deteriorat a fost înlocuit cu alt lemn. Iar lemnul vechii biserici a fost folosit la turn și acoperiș. Potrivit unor cercetări foarte recente de datare a lemnului, unele piese din structura turnului sugerează că lemnul folosit a fost tăiat în iarna dintre anii 1529 şi 1530, ceea ce face ca turnul acestei biserici să fie cel mai vechi din țară.

Arhitectura bisericii este tipic maramu­reșeană. Planul inițial cuprindea cele trei încăperi obișnuite spațiului bisericesc bizantin, cu acoperișul simplu din șindrilă, în pantă abruptă, cu o singură poală și cu un turn nu prea înalt. Sub acoperișul bisericii actuale se păstrează o parte din vechea învelitoare, ce ilustrează materialul și forma vechilor dranițe. Ele erau confecționate din scânduri groase și lungi, din lemn de stejar, așa cum au fost identificate și la biserica din Sârbi Susani. Pictura s-a realizat în anul 1629, însă a fost distrusă în mare parte la a doua reparaţie a bisericii, în anul 1866. Cu ocazia acestei reparații, s-au schimbat și planimetria și silueta bisericii.

Altarul şi-a modificat dimensiunea, iar biserica a fost extinsă prin croirea a două abside laterale, în care s-a folosit material din pereții bisericii ce mai poartă și astăzi resturi din pictura veche. În interior se remarcă arcul du­blu al bolții naosului, alcătuit din segmente de cerc strâns îmbinate. Ico­nostasul a fost realizat în anul 1868 în stil baroc. În interiorul bisericii se păstrează icoane pe lemn, vechi obiecte de cult, precum și un clopot din anul 1796.
Numai că, după Revoluție, biserica a fost obiectul unui proces între ortodocși și catolici, și, până la finalizarea acestuia, în 2016, nimeni nu a putut interveni să o repare. Deja acoperișul era degradat, în biserică ploua și în unele zone era mucegai. Preotul ortodox Marian Pop s-a gândit împreună cu credincioșii la schimbarea acoperișului, care ar fi trebuit să aibă loc anul viitor și pregătește și un proiect amplu de restaurare a bisericii. Dar, iată că a venit un ajutor neașteptat, tocmai de la Prințul Charles, prin programul „Ambulanța pentru Monumente”, care are ca preocuparea salvarea patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de pre colaps.

O echipă de la Ambulanța pentru Monumente, sprijinită de o echipă de arhitecți locali și de localnici din Breb, s-a apucat de treabă după ce a aflat că biserica „are nevoie urgent de o nouă pălărie”, adică de schimbarea acoperișului. Lemnul pentru reparații a fost donat de Alteța Sa Regală Prințul de Wales, dar sponsor al proiectului este și TEMAD. Șița a fost făcută de Tiran Petru din Breb, care a contribuit și el la proiect făcând o reducere de preț echipei astfel încât aceasta să se poată încadra în bugetul disponibil.
„Mulțumiri se îndreaptă către arh. Laura Zaharia și ist. Ileana Burnichioiu pentru alcătuirea documentației de avizare și lui Alexandru Baboş pentru sfaturile prețioase oferite. Mulțumim pentru buna colaborare Direcției Județene pentru Cultură Maramureș și nu în ultimul rând parohiei Breb, beneficiara directă și co-organizatoarea aces­tei acțiuni, reprezentată de pă­rin­tele Marian Pop”, au precizat repre­zen­tanții Ambulanței pentru Monumente.
Cei care nu ajung la Breb pot descoperi satul și oamenii de acolo citind splendida carte „Along the enchanted way” scrisă de scriitorul britanic William Blacker. De altfel, scriitorul britanic este cel care a făcut lobby la prințul Charles pentru biserica din Breb.

Preotul paroh Marian Pop explică: „Am reușit acest lucru prin intermediul scriitorului William Blacker, care a stat mai mulți ani în Breb, a prins drag de aceste locuri și într-una dintre vizitele prin sat a văzut situația cu care ne confruntăm și fiind în cercul de prieteni a Prințului Charles i-a cerut ajutorul, mai ales că și prințul a trecut pe la noi și chiar s-a simțit bine. În această situație, prințul a contribuit cu 5000 de lire sterline și cei de la Ambulanța pentru monumente au venit cu câțiva vo­luntari, au cumpărat materialele necesare, adică dranița și o soluție cu care să tratăm dranița și am venit și noi cu vo­luntari din sat. Prin acest program ei vor să stimuleze localnicii să se im­plice, au cerut din start implicarea lo­calnicilor, ceea ce s-a și întâmplat. Noi voiam să amânăm cu un an schimbarea acoperișului, dar a început să plouă în biserică și chiar s-a ajuns într-un loc la mucegai. Acum se lucrează, mai avem altarul la ora actuală, cam 20-25% din lucrare. Se slujește în biserică, cu excepția iernii, pentru că legea impune să nu punem nicio sursă de căldură, fiind monument istoric, dar de primăvara până toamna, când cad sărbătorile peste săptămână slujim în biserica veche, duminica când e mai multă lume, slujim în cea nouă. În prezent, noi scriem un proiect pentru restaurarea întregii construcții, pentru că această biserică necesită și alte reparații și sper să obținem finanțare. Biserica până la sfârșitul lui 2016 a fost în litigiu între Parohia ortodoxă și cea greco-catolică și nu a putut interveni niciunul, abia după ce s-a fina­lizat acest litigiu am putut interveni pentru reabilitare.
Biserica este de la 1626, dar la acest an a fost mutată aici din altă parte și în momentul în care a fost mutată, s-a reconstruit cu lemne noi și cu lemnele de la biserica care a fost adusă s-a construit acoperișul și turnul. Avem biserica cu cel mai vechi turn din România. Într-adevăr, analizele dendrologice din structura turnului spun că acesta a fost tăiat în iarna lui 1529 spre 1530”.
 

 

„Am reușit acest lucru prin intermediul scriitorului William Blacker, care a stat mai mulți ani în Breb, a prins drag de aceste locuri și într-una dintre vizitele prin sat a văzut situația cu care ne confruntăm și fiind în cercul de prieteni a Prințului Charles i-a cerut ajutorul, mai ales că și prințul a trecut pe la noi și chiar s-a simțit bine. În această situație, prințul a contribuit cu 5000 de lire sterline și cei de la Ambulanța pentru monumente au venit cu câțiva voluntari, au cumpărat materialele necesare, adică dranița și o soluție cu care să tratăm dranița și am venit și noi cu voluntari din sat. Prin acest program ei vor să stimuleze localnicii să se implice, au cerut din start implicarea localnicilor, ceea ce s-a și întâmplat”.

Preotul paroh Marian Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.