• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 18 Martie , 2015

Primării blocate de indolenţă

Mai multe localităţi din Maramureş sunt „îngheţate” în nepăsarea autorităţilor şi disputele politice sterile. După Bocicoiu Mare, şi administraţia din comuna Rozavlea a intrat în moarte clinică după ce 7 consilieri au demisionat. Pe de altă parte, la nivel naţional s-a pornit o acţiune în instanţă împotriva Guvernului din cauza tergiversării organizării alegerilor locale în mai multe localităţi din ţară. Pe lista neagră se află şi Săpânţa. 

 
 

Trei, Doamne, şi toate trei blocate! Maramureşul ar putea avea trei localităţi în care să se desfăşoare alegeri înainte de termen. După Săpânţa şi Bocicoiu Mare, acum şi Rozavlea e la un pas de blocadă administrativă, după ce, nu mai puţin de 7 aleşi locali şi-au depus demisiile.

 

Primarul Vasile Mârza crede că vinovat e fostul primar Gheorghe Vişovan şi excesul de zel al prefectului Anton Rohian: „Trebuie modificată legea pentru că este foarte lacunară şi interpretabilă. Pentru că, dacă majoritatea consilierilor iau o decizie de asta hazardată şi contraproductivă, se blochează activitatea întregii comunităţi. Pentru că, dacă 7 înnebunesc, ce facem?

Ce s-a întâmplat? După părerea mea, mişcarea a fost o tactică a fostului primar Vişovan. El avea 4 consilieri PSD şi PD-L avea 7. Din cei 7 consilieri PD-L a rupt 3, promiţându-i unuia că o să-l susţină ca viceprimar. PD-L a retras calitatea de membri celor 3 consilieri „dizidenţi” şi în urma pierderii calităţii de membru, automat îşi pierdeau şi calitatea de consilieri. După această ameninţare, văzând că se restabileşte o ordine şi un echilibru în CL, la îndemnul lui Vişovan au demisionat în bloc toţi 7 (4 de la PSD şi 3 de la PD-L). Tocmai cu scopul de a bloca activitatea comunei Rozavlea.

Pe de altă parte, vă spun care a fost motivul raţiunii lui Vişovan. El are proces pe rol în faza de apel la Cluj şi probabil în vreo două luni va avea verdictul final. Pe fond, pe lângă anii de condamnare a primit şi sancţiune complementară prin care nu mai are voie să candideze şi să fie ales. Şi văzând că îi e periclitată calitatea de consilier, i-a determinat pe ăştia să demisioneze. Ăştia, naivi, fiind oameni simpli, au fost determinaţi să-şi depună demisia în bloc. Acesta e motivul real, nu ce povestesc ei, că ar fi probleme cu incompatibilitatea fostului viceprimar, dar, ăla a fost schimbat în noiembrie. Aşa că şi-au dat demisia la sfârşitul lunii ianuarie.

În 2 februarie am convocat CL. Noi am putut completa locurile cu supleanţi, i-am adus pe următorii de pe lista PD-L şi am făcut hotărâre pentru completarea CL. Asta după ce ne-am consultat cu mai mulţi jurişti, inclusiv cu secretarul judeţului. Am adus de pe listele suplimentare 3 consilieri în ideea să avem minimum de jumătate plus unu pentru a putea funcţiona. Şi în urma acelei hotărâri puteam funcţiona ca şi CL. Dar, domnul prefect Anton Rohian a dat dovadă de exces de zel, să nu spun şi altfel. Şi în două zile a şi atacat-o în Contencios.

Asta, cu toate că de altă dată nu le ataca decât după 2 – 3 luni şi după ce se îndeplinea procedura prealabilă. Că legea spune să ne trimită adrese de obiecţii şi ne solicita reexaminarea.

Dar, de data asta, pe lângă că el şi Vişovan sunt foşti colegi de partid, sunt şi colegi de breaslă ca zootehnişti. Cred că de aceea s-a grăbit prefectul să atace, să nu apucăm să aprobăm bugetul, ca noi să nu apucăm să aprobăm hotărâri care să asigure funcţionalitatea minimă a comunei”.

Acum situaţia nu se arată deloc roz, pentru că acţiunea poate dura luni bune, iar alegerile parţiale ar putea fi de fapt alegerile generale de anul viitor: „Legea Contenciosului spune că în momentul în care Prefectura atacă hotărârea, ea se suspendă. Dezbaterea cauzei poate fi după 7 – 8 luni.

Aşa că anul acesta vom funcţiona în baza bugetului de anul trecut. Acum, acţiunea în Instanţă va dura vreo 8 luni, apoi legea spune că în 90 de zile Guvernul hotărăşte despre alegerile parţiale. Deci, practic alegerile parţiale se vor suprapune cu alegerile locale de anul viitor. Deci, până la alegeri nu vom putea funcţiona cum se cuvine”, spune primarul de Rozavlea.

 

Situaţia din Rozavlea seamănă cu cea din Bocicoiu Mare, unde, de mai bine de doi ani, administraţia locală e blocată. Primarul Liviu Lazarciuc a cerut dizolvarea Consiliului Local, din cauză că forul nu putea funcţiona, numărul consilierilor din opoziţie era egal cu cel al aleşilor puterii şi, practic, nu se putea lua nicio decizie. Dar dizolvarea consiliului local nu se poate realiza până când nu se dă verdictul în alte două cauze, una privind validarea consilierului local al opoziţiei şi cealaltă privind dreptul acestuia la vot.

 

Primarul Liviu Lazarciuc spune că: „Acum am primit răspunsul de la Judecătorie şi pe una dintre hotărâri ne-au dat dreptate. Ni s-a spus că „persoana era lipsită de calitatea de reprezentare a Consiliului”, adică consilierul ales de cei 5 consilieri ai opoziţiei a votat în continuare, neavând acest drept. Deci, una dintre hotărâri spune că nu avea dreptul să voteze. Acum avem un alt proces la sfârşitul lunii un proces cu hotărârea în care a fost ales acest consilier. Deci, urmează procesul privind validarea acestui consilier. Apoi se va relua procesul prin care am cerut dizolvarea Consiliului Local, proces care este suspendat deocamdată. Nu ştiu cât va dura. Dar în aprilie se împlineşte un an de când am deschis procesul de dizolvare a Consiliului Local”.

 

Stabilirea datei alegerilor în comuna Săpânţa reprezintă şi ea obiectul unui proces în instanţă. După ce au avertizat în repetate rânduri, liberalii s-au adresat instanţei. Plângerea a fost făcută pe numele premierului Ponta pentru refuzul de a declanşa organizarea alegerilor locale parţiale.

Liberalii solicită ca instanţa de contencios administrativ „să dispună obligarea Guvernului să respecte legislaţia şi să stabilească data de desfăşurare a alegerilor parţiale”.

„Inacţiunea Guvernului în aplicarea legislaţiei electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere şi o încălcare a regulilor democratice de către premier. Din raţiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia vacantă”, spun liberalii.

Situaţia de la Săpânţa a fost generată de o sentinţă prin care Gheorghe Stan, primarul (PNL) ales în 2012, a fost condamnat. Conform Hotărârii Consiliului Local Săpânţa din 3 octombrie 2014, în funcţia de viceprimar a fost ales Nicolae Dorel Codrea, care a preluat atribuţiile de primar. Vom reveni.

 

„…Vă spun care a fost motivul raţiunii lui Vişovan. El are proces pe rol în faza de apel la Cluj şi probabil în vreo două luni va avea verdictul final. (...) Şi, văzând că îi e periclitată calitatea de consilier, i-a determinat pe ăştia să demisioneze. Ăştia, naivi, fiind oameni simpli, au fost determinaţi să-şi depună demisia în bloc. Acesta e motivul real, nu ce povestesc ei…”

Vasile Mârza, primar Rozavlea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.