Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 23 Octombrie , 2012

Primar de 5 stele

de Gazeta de ASUAJ

Este unul dintre cel mai vechi primar din judeţ. Şi, dacă alături de experienţă punem curajul, implicarea şi perseverenţa, avem tabloul complet al unei dezvoltări etalon: Asuaju de Sus.

 
Rep.: Care e secretul celor 20 de ani în funcţia de primar?

Vasile Boitor: Cred că secretul atâtor mandate consecutive este felul în care ţi-ai făcut datoria faţă de cei care te-au ales. Ce am promis am şi făcut. Nu poţi face 100%, dar lumea îşi dă seama dacă eşti bine intenţionat şi dacă dai tot ce poţi să faci ceea ce ai promis. Trebuie să fii corect, civilizat şi să-i ajuţi în toate problemele, că în fond ăsta-i şi rolul primarului. De asemenea, e foarte important să-i asculţi pe oameni, să-i sfătuieşti şi să te sfătuieşti cu ei.

 
Reporter: Când şi cum v-aţi început cariera în administraţia publică locală?

Vasile Boitor: În administraţie am venit imediat după Revoluţie, practic în 1990 am fost ales la o adunare populară de la Căminul Cultural, preşedinte al FSN. Am fost propus delegat ca primar interimar la Ariniş, erau comasate atunci comunele Asuaj, Ariniş şi Băiţa. Aceste localităţi erau o comună. Eu am lucrat ca inginer la Direcţia Agricolă şi fiecare inginer era responsabil în comuna lui de lichidarea fostului CAP. Eu l-am şi menţinut aici până în 1991, când a apărut legea fondului funciar. Abia atunci am dat animalele înapoi la oameni, pe semnătură. Preşedintele de atunci a plecat, şi am rămas eu, care eram inginer şef, să administrez CAP-ul. Şi am reuşit s-o fac democratic, legal şi corect. De asemenea, am avut în familie tradiţie în administraţia locală. Bunicul meu a fost primar, manist şi a avut şi de suferit din cauza asta. Comuniştii l-au condamnat, i-au confiscat averea, până la urmă a câştigat cu un avocat bun, n-a făcut puşcărie.

 

Reporter: Peste tot desfiinţarea CAP-urilor a cauzat probleme. Cum aţi reuşit să mulţumiţi toţi oamenii?

Vasile Boitor: Am împărţit animalele pe baza contribuţiei, a normelor prestate şi, fiind de aici, din sat, i-am cunoscut pe fiecare. Apoi am făcut tragere la sorţi. Prima dată au tras la sorţi cei care şi-au pus caii în colectiv. Am ales cel mai democrat mod şi n-am avut nicio problemă. Şi eu am tras la sorţi, mi-a ieşit o vacă fără coarne.

La cei la care n-au ajuns vacile, am dat doi viţei sau patru oi. Am vândut caii şi căruţele la licitaţie, magazia, grajdurile, saivanul. Până în 1991 când s-a stricat CAP-ul, am adus şi un profit.

Din punctul meu de vedere a fost corect şi legal. Le-am dat chitanţă, tabel.

Şi aici au încercat să se certe, dar imediat i-am liniştit. Tocmai pentru că a fost corect, oamenii m-au ales din primul tur şi în 1992 şi în anii următori.

 
Reporter: Cum ţineţi legătura cu cetăţenii?

Vasile Boitor: Vorbim la biserică de obicei şi apoi uşa biroului meu e deschisă tot timpul. Pe toată lumea ajut cu ce se poate. Am rămas ca un sfătuitor. Oamenii zic: „mă duc la primar să văd ce zice”, indiferent despre ce e vorba.  

 
Reporter: De ce vreţi să candidaţi pentru un post de deputat?

Vasile Boitor: Pentru că totdeauna am ajutat întreaga zonă, nu numai Asuaju de Sus. Şi sunt un om determinat, bătăios, nu mi-a fost frică niciodată să deschid uşi şi ştiu ce înseamnă munca în administraţie, ştiu cât de important e să ai un sprijin la Bucureşti pentru proiectele tale. Le-am spus colegilor, că, dacă aş fi ajuns deputat, rezolvam eu un proiect pentru fiecare localitate în parte.