• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Prima rectificare

Guvernul a aprobat, marţi, prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale din acest an, în forma propusă de Ministerul de Finanţe, premierul Victor Ponta dând asigurări că niciun minister nu pierde bani.

 

4 miliarde de lei s-au reîmpărţit între ministere şi teritoriu, după ce Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Victor Ponta spune că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, pentru că, de fapt, niciun minister nu pierde bani. Pozitivă pentru că semestrul 1 înregistrează un excedent bugetar record, de 0,6% din PIB (1,4% din PIB excedent primar), prin urmare, după cum spune şeful Executivului, există bani şi pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, şi pentru pensiile speciale şi pentru alte cheltuieli sociale care nu erau prevăzute. „Nimeni nu pierde la rectificare”, a declarat şeful Guvernului.

 

Totodată, Ponta le-a spus miniştrilor nemulţumiţi de buget „să spună acum”. Victor Ponta a spus că, în urma calculelor, a reieşit că sunt 478 milioane de lei în plus, iar 10 milioane de lei vor merge la Preşedinţie, aşa cum s-a cerut.

„Nu folosesc puterea guvernamentală pentru şicane”, a explicat premierul în şedinţa de Guvern de astăzi. Surpriza primei rectificări bugetare din acest an este tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Transporturilor care gestionează investiţiile majore de infrastructură, în vreme ce partea de protecţie socială, reprezentată de Ministerul Muncii, primeşte 1,2 mld. lei în plus pentru a face faţă cheltuielilor asistenţiale.

La extreme, însă, rectificarea taie un miliard de lei de la Ministerul Transporturilor, în vreme ce dă 1,2 mld. lei la Ministerul Muncii.

 
 

Ideea e următoarea, ca să înţeleagă toată lumea, că e cu cifre şi nimeni nu le înţelege. Conform legii bugetului de stat, aprobat de Parlamentul României, în consultare cu instituţiile internaţionale, pe primele 6 luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde

de lei (în realitate deficitul de 13 mld. lei se referă la întreg anul 2015, nu la primul semestru – n. red.), adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze.

Pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit.

Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. (...)

Asta trebuie să înţeleagă oamenii“, a susţinut Ponta, citat de Mediafax, înainte de şedinţa conducerii PSD în care a prezentat rectificarea.

 
 

Rectificarea aprobată ieri de Guvern alocă fonduri pentru măsurile de creşteri de venituri decise în ultimul timp de Executiv, dar şi pentru măsurile reparatorii decise de instanţă.

Sunt incluşi bani pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, dar şi a salariilor personalului nedidactic sau soldelor personalului militar din cadrul NATO.

„Alocăm toţi banii necesari pentru plata alocaţiilor mărite pentru copii, pentru plăţile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foşti deţinuţi politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomaţi, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale”, a spus premierul Victor Ponta înainte de şedinţa de Guvern. De la 1 iunie, alocaţia pentru copii s-a dublat, de la 42 la 84 de lei, Ministerul Muncii primind bani suplimentari în acest sens.

 
 

Ministerul Finanţelor Publice: 711,9 milioane lei (salarii şi proiecte)

530,3 milioane lei (pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor)

 

Ministerul Muncii: 1.222,0 milioane lei

Sursa: Ministerul de Finanţe

 

La nivelul ministerelor, Finanţele vor primi peste 1,24 miliarde de lei pentru salarii şi proiecte, dar şi pentru plata despăgubirilor în procesele de restituire a proprietăţilor.

 

Ministerul Muncii este următorul câştigător în urma rectificării şi va beneficia de o sumă similară pentru plata alocaţiilor pentru copii, a pensiilor şi a indemnizaţiilor.

 

Ministerul Afacerilor Interne: 565,7 milioane lei

Ministerul Afacerilor Externe: 55,0 milioane lei

Ministerul Justiţiei: 43,7 milioane lei

Ministerul Public: 43,5 milioane lei

Ministerul Educaţiei: 40,3 milioane lei

 
 

„Pe primele 6 luni, România are un plus de 4 miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, şi mă refer la diplomaţi, grefieri, personalul nedidactic şi tot rămânem cu bani. (...) Asta trebuie să înţeleagă oamenii“.

Victor Ponta

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.