• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Noiembrie , 2017

Prima Bienală Internațională de Desen pentru studenții Facultăților și Universităților de Artă

Profesor universitar dr. Nicolae Suciu

Inițiată în anul 2015 de către graficiana prof. univ. Dr. Adriana Luca­ciu (fost Decan al Facultății de Arte și Design Timișoara), expoziția intitulată DESENUL ÎN ATELIER, al studenților Facultăților și Universităților de Artă din România avea un caracter național și reunea pe simezele din Galeria MANSARDA a Facultății de Arte din Timișoara o diversitate de forme de ma­nifestare prin desen a studenților reunind investi­ga­țiile personale ale acestora.
Cele patru mari universități de artă: Universitatea Națională de Artă Bucu­rești, Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași, Universitatea de Arte și Design din Cluj, Facultatea de Arte și Design Timișoara reunite într-un Con­sorțiu Național au inclus „cu drepturi egale” și Specializarea Arte Plastice - Pictură Baia Mare, din cadrul Facultății de Litere a Universității Tehnice din Cluj Napoca.

La invitația doamnei prof. univ. dr. Adriana Lucaciu şi a Facultăţii de Arte și Design din Timișoara, facultate cu care din 2003 am încheiat un protocol de colaborare pentru susținerea lucră­rilor de licență a studenților absolvenți ai Specializării Arte Plastice – Pictură de la Baia Mare pentru o perioadă de 5 ani până la acreditarea și recunoașterea națională de îndeplinire a standardelor conforme de către ARACIS, am participat cu lucrări reprezentative de desen care au atras atenția membrilor juriului, studenților și vizitatorilor.
Cunoscând deja realitățile și standar­dele de performanță sub auspiciile cărora se desfășura învățământul superior de artă la Baia Mare, din lucrările trimise la Expoziția DESENUL ÎN ATELIER a fost selectată pentru Marele Premiu, lucrarea studentei Bota Mariana. Din acest an Expoziția DESENUL ÎN ATELIER a căpătat un caracter internațional nu­mindu-se The 1st In­ternational Student Drawing Biennial - Timișoara 2017 / The drawing from the Studio desfășu­rându-se în cadrul manifestării internaționale Bie­nala - Art Encoun­ters 2017, inițiate și găzduite în mai multe locații și spații expoziționale din Timișoara.

Enumerăm partenerii realizării acestui eveniment, conform anunțului mediatizat : JAN MATEJKO AKADEMY OF FINE ARTS KRAKOW/Poland, JU­HASZ GYULA UNIVERSITY OF SZEGED/Hungary, FACULTY OF EDUCATION, DEPARTMENT OF ARTS AND ART HISTORY OF ART NATIONAL UNIVERSITY OF ARTS, BUCHAREST/România, UNI­­VERSITY OF ARTS AND DESIGN, CLUJ-NAPOCA / Ro­mâ­nia, GEORGE ENESCU UNIVERSITY OF ARTS, FACULTY OF VISUAL ARTS AND DESIGN, IAȘI/ Ro­mânia, Technical University of Cluj-Napoca, FACULTY OF HUMA­NITIES, NORTH Univer­si­tary Cen­ter Baia-Mare/România.
Director de proiect, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu care a ținut să preci­zeze scopul acestei Bienale - The 1st International Student Drawing Biennial - Timișoara 2017/The drawing from the Studio: „Proiectul propune o radiografiere la zi a celei mai prezente și perene forme de expresie artistică, în creația vizuală a tinerei generații și, totodată, conso­lidarea integrării feno­menului artistic local în circuitul național și internațional. Din această perspectivă, proiectul valorifică rezultatele procesului educativ la nivel academic pe
de-o parte și la nivel de inițiere și educare a publicului în tehnici, maniere și stil de lucru, pe de altă parte – desenul fiind, ca formă de manifestare creatoare, matricea generatoare a tuturor modalităților de expresie vizuală în artele imaginii, locul de interferență a genurilor artistice, accesibil tuturor catego­riilor de vârstă, de la copii până la seniori, având așadar un potențial important de formare a publicului. Înțelegerea conceptelor, mecanismelor, a manierelor de lucru și tehnicilor de reprezentare tradiționale și moderne în desen deschide calea înțelegerii tuturor formelor de artă clasică și contemporană.”
 

De la Baia Mare au fost selectate și trimise lucrările de desen realizate în diferite tehnici ale studentelor:
BALINT Ofelia Ana, HERȚEG Elena Alina, IRIMUȘ Diana Mara, NAGY Rebeca, VASILACHE .
Studenta HERȚEG Elena Alina a obținut din partea juriului Distincția de Onoare.

Felicitări!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.