• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Aprilie , 2017

„Prima baie”, un program inedit aplicat la Strâmtura

Anul trecut, o doamnă  deputat a cerut Guvernului să intro­ducă programul „Prima baie”.  În proiectul de lege de atunci se arăta că în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuinţă şi că doar în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinţei, iar „beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie. O estimare a costurilor minime de achi­ziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop), prin care să fie acordată o subvenţie de 200 Euro pentru astfel de achiziţii, ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi”. Numai că proiectul nu a fost implementat, iar iniţiativa a rămas în aer.


Dar dacă nu s-a putut realiza la nivel na­ţional, nu înseamnă că nu se poate realiza la nivel local. Una dintre co­munele maramureşene cu cele mai multe şi mari probleme sociale, Strâm­tura, a preluat ideea şi deja din acest an o pune în practică. Situaţia comunei e una specială: comuna nu a acceptat, în anii ’50 - ’60, cooperativizarea, astfel încât, după zeci de ani, oamenii s-au trezit fără pic de pensie. La un moment dat, comuna avea cei mai mulţi beneficiari de ajutor social din judeţ. Deşi are reţea de apă şi canalizare, foarte puţini bătrâni îşi permit „luxul” de a se branşa la reţea sau de a avea o baie, foarte necesară mai ales la bătrâneţe. Aşa că primarul s-a gândit să le dea o mână de ajutor. În acest moment, spune prima­rul, ar putea face o asemenea investiţie la maximum 100-150 de persoane vârstnice, iar programul ar dura maximum 2-3 ani! În paralel, autoritatea locală gândeşte extinderea reţelei de canalizare pe încă doi kilometri în centrul de comună, dar şi în satele apar­ţinătoare, Slătioara şi Glod.

Deja în bugetul local pe acest an a fost prinsă suma de 20.000 de lei. Primarul Ioan Pasere explică: „Ideea am luat-o de la o fostă deputată de Bistriţa, Au­relia Cristea. Şi am zis că cei care sunt într-o situaţie financiară mai precară, în special bătrânii, să fie ajutaţi să-şi amenajeze prima baie. Primăria va suporta costul obiectelor sanitare: WC, chiu–vetă, cadă sau cabină de duş, la preţuri minime, în total circa 1000 de lei. Nu vrem să susţinem o chestie de lux, ci una strict necesară. Apoi, ei vor contri­bui la cofinanţarea băii. Dacă nu au posi­bi­lităţi, poate îi ajută copiii. Cu in­vestiţii minime, dintr-o cămară, de exemplu, sau o parte dintr-o încăpere poate fi transformată în baie. Iar pentru un om bătrân ar fi un ajutor extraordinar şi o chestiune care ţine până la urmă de civilizaţie şi necesitate, nu e un lux.
Le-am explicat oamenilor proiectul şi în adunarea publică, toţi au fost încân­taţi pentru că ar fi un ajutor foarte mare.  Iar programul se va derula cam aşa: ei de­pun cerere la primărie, facem anchetă socială ca să vedem dacă într-adevăr se încadrează în program, pentru că nu poate veni cineva care şi-a făcut baie nu ştiu când să o deconteze acum, apoi ei achiziţionează echipamentele la preţuri minime şi noi le decontăm. Deo­cam­dată, din bugetul alocat pe acest an suntem pregătiţi să ajutăm 20 de familii, dacă va fi interes o să mai alocăm fonduri”.
Pasere spune că şi alţi colegi primari au fost interesaţi de program, dar deo­camdată nu l-a mai preluat nimeni: „Am vorbit şi cu alţi primari şi au întrebat. Eu zic că va merge acest program şi îşi va dovedi din plin utilitatea”.

 

 

„Din bugetul local vom finanţa utilarea câte unei camere de baie pentru bătrânii fără posibilităţi. Va fi Programul «Prima Baie»! Acum, bătrânii se duc în fundul curţii, pe timp de iarnă îşi mai şi rup picioarele pe gheaţă. Am decis, împreună cu Consiliul Local, să le facem o cameră pe care s-o dotăm cu o chiuvetă, un WC şi o vană, într-o încăpere a lor. Dar să fie clar: la oameni bătrâni fără posibilităţi, nu la tineri ce au casă nouă şi nu şi-au luat dotările încă, nu la pensionari de mină cu 1.500 de lei pensie. Facem şi anchetă socială, ca să nu fie discuţii”
Ioan Pasere, primarul comunei Strâmtura

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.