Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 17 Martie , 2020

Președintele e mulțumit de măsurile ferme luate de Guvern în lupta împotriva coronavirusului

de Gazeta de Maramures

Siguranța și sănătatea cetățenilor au fost declarate prioritare de către Guvern, acesta luând măsuri ferme pentru a preveni răspândirea coronavirului în România. De asemenea, tot la nivelul Guvernului se analizează impactul acestei crize asupra economiei, pentru a se lua măsuri în cel mai scurt timp, astfel încât pierderile financiare să fie cât mai limitate.

 

„Noi nu vrem să pierdem timpul și pregătim un plan de măsuri, avem întâlniri cu mediul de afaceri, vedem ce măsuri pot fi pregătite, astfel încât reculul în economie să fie tratat foarte rapid, să nu pierdem banii românilor.
Ministrul de Finanțe s-a pregătit foarte bine pentru această situație, m-a asigurat că nu vor exista întârzieri la plăți, dar la jumătatea anului se va trage linie și vom vedea cum stau lucrurile.
Trebuie să analizăm cu celeritate efectele coronaviruslui. Este necesar să ne coordonăm eforturile pentru a preîntâmpina evoluții economice și sociale nepotrivite. Nu trebuie să minimalizăm impactul economic al acestei crize”, a declarat președintele Klaus Iohannis în prima ședință a Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra Româ­niei, generat de efectele epidemiei Covid-19.
Președintele s-a declarat foarte mulțumit de modul în care Guvernul Orban gestionează criza coronavirusului și a făcut apel la români să evite panica și isteria.


„Sunt foarte mulțumit de felul în care Guvernul Orban gestionează criza. Îmi exprim toată aprecierea pentru premierul Orban și pentru toți cei implicați. Trebuie și noi să acționăm responsabil, să evităm panica, isteria”, a mai spus pre­ședintele Iohannis.
 

Școlile sunt închise, circulația e limitată
 

Conform deciziei luate la nivelul Comitetului Național pentru Si­tuații Speciale de Urgență, școlile din România vor fi închise începând de pe 11 martie până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii în funcție de evoluția evenimentelor. În baza acestei decizii vor fi închise toate instituțiile de învățământ preuniversitar, atât de stat, cât și cele private: grădinițe, școli, licee, școli postliceale.
Decizia este luată pentru 8 zile de școală pentru a vedea evoluţia în ceea ce priveşte numărul de diagnostice.
Grija guvernului este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare, care ar putea apărea în cadrul cursu­rilor care se organizează la şcoală.
Din cauza riscului crescut, au fost luate măsuri și la graniță, pentru a împiedica o mişcare în locuri pu­blice a unor persoane cu risc de contaminare.
Astfel, transportul rutier de persoane spre şi dinspre Italia este suspendat până la sfârşitul lunii martie, după cum a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. De asemenea, românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre.
Măsuri sunt propuse şi în ceea ce priveşte magazinele din România. Este vorba de instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică (hypermarket, supermarket, market, magazine de cartier etc.) de a lua măsuri precum: dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse (cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat; instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale.

Prin aceste decizii, guvernul urmă­rește să reducă răspândirea cazu­rilor de coronavirus și să mențină situația sub control, pentru a preveni agravarea situației la nivel național.

Legat de aceste aspecte, premierul în exercițiu Ludovic Or­ban a subli­niat că: „Avem ca­pa­ci­tatea legală de a asigura resursele financiare pentru toate costurile legate de susținerea persoanelor aflate în izolare la domiciliu. Trebuie inventariată situația persoanelor, familiilor care au nevoie de susținere pentru aprovizionarea curentă cu mâncare, cu tot ceea ce este necesar. Transmiteți-le repre­zen­tanților administrațiilor locale, prin prefecţi, că nu există niciun fel de problemă legată de buget”.
 

Sprijin de la Comisia Europeană
 

Comisia Europeană se pregătește să sprijine cu 25 de miliarde de euro economiile statelor membre afectate de coronavirus. Primul pas este punerea la dispoziția statelor membre a unui pachet de 7,5 miliarde de euro, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei.
Decizia executivului european a venit în urma videoconferinței Consiliului European de marți seară, în care șefii de stat și de guvern din UE au decis mai multe măsuri, printre care și găsirea de soluții pentru sectoarele econo­mice grav afectate de epidemia de coronavirus.
Pentru a disponibiliza acești bani, Comisia va renunța anul acesta la obligația de a solicita statelor membre rambursarea prefinan­țării necheltuite de către statele membre.
Astfel, statele membre vor putea să cheltuiască acești bani pentru investiții în zonele afectate de co­ro­navirus. Programele opera­țio­nale naționale trebuie adaptate la această nouă propunere pentru a lua măsuri direcționate spre sectorul de sănătate și măsuri pe piața muncii, pentru a-i sprijini pe angajații afectați de criză.


„Trebuie să analizăm cu celeritate efectele corona­viruslui. Este necesar să ne coordonăm eforturile pentru a preîntâmpina evoluții economice și sociale nepotrivite. Nu trebuie să minimalizăm impactul economic al acestei crize”
Klaus Iohannis


„Avem capacitatea legală de a asigura resursele financiare pentru toate costurile legate de susținerea persoanelor aflate în izolare la domiciliu. Trebuie inventariată situația persoanelor, familiilor care au nevoie de susținere pentru aprovizionarea curentă cu mâncare, cu tot ceea ce este necesar. Transmiteți-le repre­zen­tanților administrațiilor locale, prin prefecţi, că nu există niciun fel de problemă legată de buget”.
Ludovic Orban