• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Februarie , 2019

Președintele ANAP s-a întâlnit cu primarii și reprezentanții autorităților locale din cadrul Serviciului de Achiziții Publice

„Mulțumesc pentru deschidere pre­șe­dintelui ANAP, Bogdan Pușcaș, care răspunde întotdeauna cu multă deschidere invitațiilor noastre. L-am rugat să fie alături de noi și să explice modificările la această lege care este, la fel ca orice lege, per­fectibilă. Nu este încă ceea ce ne dorim, dar apelez la toți cei prezenți să își expună problemele cu care se confruntă în acest moment. Vom avea, ulterior, întâlniri interministeriale la București, unde vom încerca să ținem cont de toate propunerile, după negocierile cu Comisia Euro­peană”, a declarat Gabriel-Valer Zetea, președintele Consiliului Ju­dețean, la începutul întâlnirii din Sala „Bogdan Vodă”.
Președintele ANAP, Bogdan Pușcaş a comunicat noutăți, precizări și clarificări în cadrul întâlnirii, privitoare la modificările legislative care vin să fluidizeze achizițiile de servicii, lucrări sau produse. „Discu­tăm, azi, despre două lucruri cu influență asupra primarilor sau conducătorilor de instituții deconcentrate și mă refer la Ordonanța 114 art. 75 și instrucțiunea nr. 2 care stabilește ajustarea și revizuirea prețurilor într-o cheie complet nouă. Am regândit lucrurile și o să pro­punem, în următoarele lună - probabil săptămâna viitoare vor apărea în Monitorul Oficial -, trei modele de documentații de servicii, de lucrări și de produse pe baza cărora să poată fi gestionată individual activitatea de achiziții. Acolo unde lucrurile sunt diferite, unde modelul nu răspunde nevoilor existente, cei care răspund de Legea achizițiilor publice vor avea posibilitatea de a cere control Ex-Ante și astfel vom implementa ceea ce peste tot în Europa există, controlul Ex-Ante voluntar. Practic, acest control nu trebuie să dea nimănui dureri de cap, nu trebuie să fie o sperietoare, ci un ajutor real. Acolo unde este o întrebare care așteaptă răspuns, unde se solicită o părere sau este necesar un act administrativ în care se asumă răspun­derea, trebuie să existe varianta de a participa la acest control Ex-Ante. Nu tot ceea ce face o primărie sau un serviciu trebuie să treacă prin acest control Ex-Ante, pentru că există deja multe elemente de rutină, lucruri care se fac bine de zece ani nu are sens să verificăm de fiecare dată aceste lucruri”, a conchis președin­tele ANAP, Bodan Pușcaș.

Modificările legislative apărute au avut un efect benefic în cadrul activității administrațiilor publice locale care au reușit, astfel, să demareze mai repede proiecte de infrastructură și să preîntâmpine tergiversarea semnării documentelor. „Astăzi există deja condiții mult îmbunătățite privind Legea Achizi­țiilor Publice, față de ceea ce era în urmă cu doi ani. În prezent se pot semna contractele mult mai devre­me, iar Consiliul Județean Mara­mu­reș a accesat aceste posibilități ca, după prima contestație câștigată, să poată fi semnat contractul de execu­ție. Apreciem faptul că termenele sunt reduse, iar controlul Ex-Ante a fost scos și a rămas la latitudinea autorității de a-l cere voluntar. Sigur, încă mai este loc de mai bine, dar lucrurile au început să se miște”, a punctat Gabriel Zetea, șeful administrației județene.
La întâlnire au participat peste 100 de funcționari, primari și repre­zentanți din administrațiile locale din județ, care au pus o serie de întrebări și au prezentat diverse spețe cu care se confruntă zi de zi în activitatea de achiziții publice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.