Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 28 Mai , 2019

Preocupări comune - Lectorat cu părinții

de Gazeta de Maramures

Prof. Adriana DRAGHIŞ

 

Oricât de mult ar părea o problemă individuală, consumul de droguri în România este o problemă socială și de aceea societatea are obligaţia să-i acorde importanţa cuvenită, în încercarea de a o rezolva. Dacă această atitudine nu va fi adoptată în cel mai scurt timp, riscăm să ne pierdem o parte a tinerei generaţii, deci o parte a viitorului nostru.

 

 

În acest context, comunitatea educativă locală, preocupată în permanență de acest aspect, a încercat și a reușit să ofere un tablou complet cu privire la această problemă.

Astfel, Primăria Municipiului Baia Mare - prin Serviciul Public de Asistență Socială - și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureș au oferit un raport oficial cu privire la consumul de droguri în rândul elevilor, intitulat: „Consumul de Substanțe și Factorii Sociali”, din a cărui statistică se poate observa numărul îngrijoră­tor de mare al celor care consumă diverse substanțe (tutun, narghilea, alcool și cannabis).

În parteneriat cu cele două instituții, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” a promovat campaniile antidrog atât prin educația formală, cât și prin cea nonformală. Prin Curriculumul la decizia școlii cu titlul „Educația pentru sănătate” și prin lucrările de masterat sau referatele științifice ale unor profesori având ca temă drogurile, se arată preocuparea constantă pentru acest aspect.
La nivel extracurricular, activitățile din cadrul Proiectului Național Antidrog se constituie într-un istoric reprezentativ, atât la nivel județean, cât și la nivel național: „Vise otrăvite” -   2010-2011 – Premiul I la nivel județean, Mențiune – la nivel național, „Împreună… pentru NOI” - 2011-2013 – Premiul I la nivel județean, Premiul II la nivel național și „Împreună… zece” – 2013-2014 – Premiul I la nivel ju­dețean și Premiul I la nivel național.
Asociația Părinților Elevilor Liceului Teoretic „Emil Racoviță” a fost, de asemenea, un partener care a înțeles perfect misiunea acestei instituții de învățământ, alături de care s-au derulat două mari proiecte: „Manualul care te inspiră” și folosirea platformei educaționale ADSERVIO. Primul proiect a sprijinit premierea elevilor prin cărți, premianții luând contact direct cu „obiectul sacru” ce le asigură devenirea prin faptul că și-au ales din librării cărțile pentru premiu, oferind, totodată, și un sondaj referitor la preferințele lor de lectură. Tot în cadrul acestui proiect au avut loc activități în care s-au prezentat cărțile alese de premianți, dezvoltându-se gustul pentru lectură în rândurile elevilor liceului nostru. Proiectul ADSERVIO este, de asemenea, o reușită, deoarece se asigură o comunicare directă, rapidă, am putea spune chiar în timp real cu părinții cu privire la tot ceea ce înseamnă viața școlii.

 

Lansarea ghidului pentru părinți „Tu, copilul tău și drogurile”


„Lectoratul cu părinții – preocupări comune” a fost activitatea prin care Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare a organizat o întâlnire „altfel” dintre părinți, conducerea liceului, doamnele director - Pop Mariana și Mic Valeria, profesori, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș – Inspector General Adjunct - Cucuiat Ciprian, Inspector Proiecte Educaționale – Meșter Adriana și doctor Kirițescu Victor-Paul din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog care s-a concretizat într-o dezbatere pe tema consumului de droguri și în lansarea ghidului gratuit pentru părinți: „TU, COPILUL TĂU și DROGURILE”.
Prin toate acestea, liceul băimărean a demonstrat, o dată în plus, că viziunea acestei instituții de învățământ - „Știm azi ce contează mâine” - presupune o gândire dinamică şi capabilă să evalueze pe termen lung şansele de dezvoltare ale instituției de învățământ și că misiunea lui reprezintă raţiunea de a fi şi de a crea valoare pentru societate.