• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Noiembrie , 2017

Premiile de excelenţă GAZETA DE MARAMUREȘ

În 25 noiembrie, GAZETA de Maramureş împlineşte 15 ani de la apariţia pe piaţă. Un deceniu şi jumătate dedicat adevărului, Maramureşului şi maramureşenilor şi, mai ales, excelenţei. În cifre, sărbătoarea GAZETEI înseamnă 759 de ediţii, mii de articole, mii de cititori, sute de proiecte şi suplimente, zeci de oameni care au muncit pentru fiecare număr cu credinţa şi speranţa că vor îndrepta puţin lumea strâmbă în care trăim şi un singur crez, acela că lumea normalităţii, a valorilor şi oamenilor deosebiţi, poate fi zidită prin cuvântul scris.

Încă de la apariţie, GAZETA de Maramureş şi-a propus să fie altfel. Într-o lume a valorilor întoarse pe dos, noi ne-am propus să identificăm şi să promovăm adevăratele repere ale acestui colţ de ţară; în secolul vitezei, ne-am propus ca, înainte de a servi clipei, să ne gândim la istorie şi veşnicie; într-o societate care promovează critica şi ura, să căutăm obiectivitatea şi într-o perioadă în care se vorbeşte despre presă doar sub aspect economic, să vorbim despre principii şi valori, spunând răspicat că noi scriem pentru că credem. Credem în Dumnezeu, în Ţara, în onoare, în libertate şi cuvântul scris. Şi mai credem că, mai mult decât politicile, economia, macro-planurile şi strategiile, aceste valori pot schimba lumea şi pot reda Maramureşului şi maramureşenilor prestigiul pe care îl merită.

Pentru noi, „altfel” înseamnă dăruire, implicare, încredere şi curaj. Şi, an de an, de ziua noastră, am ales să-i premiem pe cei care, la fel ca şi noi, gândesc şi muncesc „altfel”. Oameni care s-au remarcat în domeniile lor de activitate prin profesionalism, oameni care nu obosesc niciodată să îi ajute pe ceilalţi şi oameni care cred că modul în care fiecare dintre noi ne facem treaba astăzi va determina viitorul acestui judeţ. Ca în fiecare an, am ales 7 oameni deosebiţi din 7 domenii de activitate, plus cele două premii speciale: „Omul anului” şi „O viaţă pentru Maramureş”.

Premiul de excelenţă pentru ADMINISTRAŢIE îi revine lui Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, pentru modul în care a promovat priorităţile judeţului, reuşind să atragă fonduri importante pentru Maramureş, prin proiecte istorice, cum ar fi Drumul Nordului, cifrat la 50 de milioane de Euro.

Premiul de excelenţă pentru POLITICĂ, i se acordă lui Gheorghe Şimon, numit în acest an în funcţia de Ministru al Economiei. Membru al aceluiaşi partid politic din 1992, Gheorghe Şimon are o vastă experienţă în administraţia locală şi judeţeană din Maramureş, iar din anul 2012 este deputat, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru politici economice, reforme şi privatizare.

Unele lucruri sunt apreciate pentru că au valoare. Altele au valoare pentru că sunt apreciate. UAC Europe este o companie de valoare, cu investiţii importante şi o dezvoltare fulminantă, unică în regiune şi, probabil, în ţară, dar adevărata valoare a companiei este dată de încrederea şi aprecierea de care UACE se bucură din partea clienţilor, angajaţilor şi a comunităţii locale. În prezent, dezvoltarea companiei înseamnă o nouă investiţie în zona Aeroportului Internaţional din Tăuţii Măgherăuş, cifrată la peste 250 de milioane de euro, care va genera 2000 de noi locuri de muncă şi va consolida poziţia Maramureşului pe harta mondială a industriei aeronautice. De aceea, premiul de excelenţă pentru ECONOMIE i se acordă lui Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe.

 

Premiul de excelenţă în CULTURĂ pe anul 2017 se acordă dlui Florin-Vasile POP pentru: activitatea deosebită pusă în slujba promovării culturii Maramureşului, atât ca funcţionar în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş cât şi în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş; organizarea a numeroase evenimente culturale: Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice ARCHEUS, Tabăra „Fotografie şi Patrimoniu Cultural”, Tabăra Naţională de Arte Preluca Veche, Simpozionul „Bisericile de lemn din Maramureş înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Festivalul Naţional de Muzică Folk „Noaptea Menestrelilor”, Tabăra Naţională de Literatură VASER, Conferinţa naţională a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România; cercetările de teren etnografice şi arheologice realizate în Maramureş; realizarea de scenarii de filme documentare privitoare la istoria şi geografia Maramureşului; inventarierea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice din Maramureş înscrise în Lista Monumentelor Istorice; articolele şi studiile publicate în revistele de specialitate; activitatea sa ca redactor de carte şi redactor coordonator pentru numeroase volume ale scriitorilor maramureşeni şi nu numai.

 

Premiul de excelenţă pentru IMPLICARE SOCIALĂ îi revine lui Ștefan Dărăbuș, director regional HHC pentru Europa Centrală și de Sud.

Problematica socială este complexă, grea, delicată și necesită multă muncă, voință și profesionalism. Ștefan Dărăbuș este cel care, alături de partenerii fondatori ai HHC UK a pus bazele HHC România în urmă cu mulți ani. A dezvoltat activitatea de protecție socială a copiilor și nu numai, a extins rețeta de succes în toată țara și în vecinătatea României. Ștefan Dărăbuș s-a implicat și în problematica ONG-urilor, devenind una dintre vocile cunoscute și un partener de discuții instituționale cu guvernul şi cu ministerele componente.

  

Premiul de excelenţă pentru PROMOVAREA MARAMUREŞULUI se acordă Excelenţei Sale, domnului Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru faptul că nu a uitat acest colţ de ţară pe care l-a reprezentat în Parlamentul României, ci, a rămas un prieten al Maramureşului şi din funcţia sa de ambasador a devenit şi un „ambasador” al identităţii, tradiţiilor şi obiceiurilor din Maramureş pe care le promovează astăzi în Londra.

 

Premiul de excelenţă pentru SĂNĂTATE se acordă medicului primar Marga Pîrvănoiu, șeful secției Neonatologie din Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș” Baia Mare pentru programul BabyCare sau cum să avem grijă de copiii născuți prematuri sau de cei care au trecut prin Terapie Intensivă Neonatală, un program născut din dragoste pentru cei mici și foarte mici.

 

Premiul „OMUL ANULUI 2017” îi revine unei doamne care a adus excelenţa în toate domeniile în care s-a implicat. Sorina Pintea a câştigat la finele anului trecut funcţia de senator, ca dovadă a încrederii şi aprecierii de care se bucură şi s-a aflat pe lista scurtă pentru numirea în funcţia de Ministru al Sănătăţii, ca dovadă a recunoaşterii performanţelor sale manageriale demonstrate din plin, la conducerea Spitalului Judeţean „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. A renunţat însă la o funcţie în Parlamentul României pentru a se dedica, în continuare, sănătăţii maramureşenilor şi a reuşit să implementeze un proiect vital, la propriu şi la figurat, pentru Maramureş - Centrul de radioterapie.

 

 

 

Premiul „O VIAŢĂ PENTRU MARAMUREŞ îi revine, în acest an, domnului Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu”. Este greu să scrii despre Teodor Ardelean, atât de multe ar fi de menționat. Fost senator, fost unul dintre cei mai importanți oameni din Stat (vicepreședinte al Senatului), fost consilier local și consilier județean în mai multe mandate, chiar și acum. Dar, principala menire a lui Tedi a fost Biblioteca Județeană, un proiect început înainte de 1990 și desăvârșit după momentul 1989. Despre Bibliotecă nu ne-ar ajunge spațiul alocat. Amintim că este cea mai importantă Bibliotecă publică din România, fără București, și este cea mai importantă instituție de cultură maramureșeană. În urmă cu ceva timp, ca o recunoaștere a valorii Bibliotecii și a oamenilor ce trudesc aici, s-a deschis un Fond Documentar al Academiei Române.

 

 

Desigur că, un premiu special, de excelenţă, merită toţi oamenii GAZETEI şi toţi cititorii noştri. Pentru ei, un MULŢUMESC cât un trofeu.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.