Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 29 Noiembrie , 2021

PREMIILE DE EXCELENŢĂ ale GAZETEI de Maramureș

de Gazeta de Maramures

Premiile de Excelență ale GAZETEI de Maramureș au ajuns la borna 19 ani de când minu­natul nostru săptămânal ajunge în toate Țările Maramureșului, dar și în toată Țara Româ­nească. De la administrație, la zona socială, de la economie, cultură, până la Academia Română, de la mici afaceri, la spitale, de la oameni pentru oameni, GAZETA de Maramureș a încercat și, în bună măsură, a reușit să prezinte materiale pentru cititorii noștri, în care realitatea, uneori dură, a arătat lumea în care trăim. Au fost și articole de suflet, în care oameni aflați mai presus de vremuri au reușit să facă, să prezinte, să arate partea frumoasă, omenoasă a existenței noastre. Acestor oameni, fie că sunt din mediul de afaceri, administrație, sport, cultură sau reprezentanți ai Bisericii, le oferim, ca de fiecare dată, Premiile de Excelență ale minunatului nostru săptămânal.

În toți  acești ani, oamenii GAZETEI au scris aproape 1000 de numere de ziar, în care mii și mii de articole au prezentat evenimente, anchete, materiale despre ce se întâmplă în admi­nistrație, politică, sport, cultură și social. Am prezentat evenimentele religioase și culturale de excepție ale Nordului, cele care au dus și duc faima Maramureșului. Pe lângă materiale, au fost mii și mii de fotografi realizate de noi și care ilustrează textele. A fost și este o muncă grea, complicată, dar în egală măsură frumoasă și plăcută.
În urmă cu aproape 20 de ani, nu ne gândeam că vom ajunge să sărbătorim îm­preună aproape două decenii.  Atunci, la începuturi, lucrurile erau mai simple. Ieșeam pe teren și aduceam materiale des­pre tot și despre toți. Scriam textele și ne bucuram de fiecare număr apărut pe piață. Atunci erau multe ziare, televiziuni locale, exista o efervescență în presa maramu­re­șeană. Ne-am găsit locul în inimile mara­mureșenilor și am mers mai departe. Acum, lucrurile sunt puțin diferite. Presa, în general, a fost lovită de toate dezastrele lumii. De la cele economice, la cele poli­tice. Ultima problemă a fost cea cauzată de pandemia nenorocită ce durează de aproape doi ani. S-au închis ziare, televi­ziuni, au dispărut instituții mass-media, din păcate pentru tot ceea ce înseamnă o presă puternică. Noi am rămas pe baricade da­torită celor care ne citesc și trebuie să le mulțumim. În fiecare sâmbătă dimineața, ne ducem la chioșcurile de ziare și ne cumpărăm cel mai minunat săptămânal din lume: GAZETA de Maramureș. Și, alături de noi, mii de maramureșeni iau ziarul și îl pun în dulăpiorul inimii. Doamne ajută!

Premiile de Excelență din acest an sunt marcate de pandemie. Toate activitățile au fost forțate de virusul nenorocirii noastre să fie adaptate normelor sanitare și de protecție. În acest context, a fost destul de greu să stabilim o ierarhie. Poate toți ar merita un premiu pentru modul în care au reușit să treacă peste greutățile acestui an. Iată PREMIILE de EXCELENȚĂ ale GAZETEI de Maramureș 2021:

SOCIAL
Asociația GAL Baia Mare
Asociația Grupul de Acțiune Locală Baia Mare este un proiect realizat pe fonduri europene și are ca scop dezvoltarea locală și creșterea participării comunității în dezvoltarea locală. În decursul anilor, au fost realizate multe proiecte în colaborare cu direcții din cadrul administrației băimărene, dar și proiecte executate de GAL, prin atragerea de fonduri europene, pe diverse axe. Au fost proiecte pentru integrarea copiilor de pe Craica, pentru prevenirea consumului de droguri, s-au organizat concursuri de desen, expoziții, prezentări de carte. Toate inițiate pentru comunitate, pentru Baia Mare. Și în acest an, GAL Baia Mare, cu toate greutățile sanitare, a reușit să desfășoare activități frumoase în sprijinul copiilor defavorizați și al celor defavorizați.

SPORT
Echipa de rugby din Baia Mare
CSM Știința Baia Mare a câștigat un nou titlu de campioană națională la rugby. În plină pandemie, cu restricții în privința spectatorilor, campioana băimăreană a demonstrat încă o dată că este cea mai bună în țară. Pentru C.S.M. Știința Baia Mare, bucuria obținerii acestui al optulea titlu național din istorie este cu atât mai mare cu cât, în urmă cu 31 de ani, zimbrii se poziționau pentru prima oară pe tabloul campioanelor României, ajungând, în momentul de față, să dețină prima poziție la numărul de titluri naționale câștigate de o formație din provincie.
Mai mult, zilele acestea, campioana băimăreană scrie noi pagini importante în istoria clubului, jucând mai multe meciuri-test în Africa de Sud, una din marile forțe ale rugbiului mondial.
C.S.M. Știința Baia Mare a jucat, în premieră pe tărâm sud-african, un meci-test împotriva formației Free State XV. În urma unui joc excelent, zimbrii au reușit să se impună într-o manieră categorică, scorul fiind 72-14. Următorul joc al băieților noștri va fi contra formației Toyota Cheetahs, găzduit de Toyota Stadium din Bloemfontein.

 

ADMINISTRAȚIE
Ionel Bogdan
Premiul pentru ADMINISTRAȚIE din acest an este acordat lui Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Mara­mureș, pentru demararea, în primul an de mandat, de proiecte care însumează 1,5 miliarde de euro și care se află în diferite stadii de implementare. Este vorba despre proiecte legate de dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, realizarea drumurilor expres, construirea unui pod nou peste Tisa, realizarea de parcuri industriale, dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Maramureș, dezvoltarea turismului, prin construirea unui Aquapark, prin realizarea noii pârtii de schi de la Borșa, prin modernizarea traseelor turistice din județ.

 

OMUL ANULUI
Michael Tojner
Premiul „OMUL ANULUI”, este acordat lui Michael Tojner, preșe­dintele și owner al Montana Tech Components, Grup care deține în portofoliu și compania UAC Europe. În ciuda crizei economice care a afectat serios industria aeronautică, Grupul MTC a continuat investițiile strategice în zonă: noua fabrică UACE din zona Aeroportului Internațional Maramureș este foarte aproape de finalizare, în plus au fost demarate noi investiții la granița județului, în comuna Medieșu Aurit din Satu Mare. MTC și Michael Tojner sunt probabil cei mai mari investitori din zona de Nord Vest. Investițiile Grupului în România depășesc 500 de milioane de euro, iar 90% dintre locurile de muncă create de MTC la nivel european în industria aeronautică sunt în România.  

 

O VIAȚĂ PENTRU MARAMUREȘ
ÎPS Părinte Justinian
Marele premiu „O VIAȚĂ PENTRU MARAMUREȘ” este acordat în acest an, în mod excepțional, post-mortem, ÎPS Părinte Justinian. Anul acesta a fost marcat centenarul nașterii sale și s-au împlinit cinci ani de când ÎPS Justinian a plecat să ne aștepte la Poarta Raiului. Deși i-am acordat acest premiu și în timpul vieții, am considerat că e necesar să i-l acordăm și post-mortem, pentru a arăta că, așa cum lucrarea, opera și învățăturile sale rămân veșnice, tot așa și dragostea și prețuirea noastră trec dincolo de moarte.

 

SĂNĂTATE
Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
Premiul la categoria SĂNĂTATE este acordat Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.
La categoria Sănătate, s-ar cuveni să apreciem eforturile pe care medicii și asistentele din Maramureș le-au făcut în această perioadă complicată pentru sistemul sanitar. Iar în toată această zbatere, se cuvine să apreciem eforturile depuse de cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase. Bătălia cu virusul nemilos a scos în evi­dență caracterele puternice ale anga­jaților din spitalul băimărean. În fiecare zi, săptămână de săptămână, lună după lună și chiar an după an, cadrele medicale de la Infec­țioase au îmbrăcat combinezonul alb, au pus masca, mănușile și au încercat să aducă liniște și sănătate celor infectați. A fost o luptă dură în care unele bătălii au fost pierdute, dar cele mai multe au fost câștigate. Pentru toate cele realizate la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare în plină pandemie, nu putem decât să trimitem mulțumirile noastre și acest premiu acordat din toată inima.


 

ECONOMIE
Comuna Fărcașa
Premiul din acest an pentru ECONOMIE este acordat, oarecum atipic, unei unități administrativ-teritoriale, Comuna Fărcașa, un exemplu în ceea ce privește atragerea de investitori și susținerea dezvoltării economice a zonei. Primarul Ioan Stegeran și echipa Primăriei Fărcașa au gândit un proiect complex și ambițios privind înființarea unui parc industrial, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș. Rezultatul muncii constante, de peste două decenii, a administrației locale se vede în numărul de locuri de muncă create și, în cifrele economice, Fărcașa având, an de an, cel mai mare PIB pe cap de locuitor, după municipiul Baia Mare.

 

TURISM
Proiectul Telegondola Borșa
Premiul la categoria TURISM a fost acordat proiectului Telegondola Borșa

Un proiect la care s-a lucrat în ultima perioadă cu motorul turat la maximum. Au fost prea multe întârzieri din cauze obiective sau subiective. Important este că pro­iectul se apropie de finalizare, iar de la 1 Decembrie vor fi date în folosință mai multe elemente ale zonei din Borșa.
Vor fi două noi pârtii, de 3 și 4 kilometri lungime, dar și o telegondolă de peste 2,5 kilometri lungime. Telegondola va lega complexul turistic din Borșa de vechea pârtie olimpică de schi. Ea a intrat în ultima fază a pregătirilor pentru darea în folosință. Primele curse au fost făcute și se lucrează la ultimele reglaje. Telegondola are 2.650 de metri lungime și o capacitate de 1.800 de persoane pe oră. În total, vor fi 54 de gondole de 8 persoane, iar timpul de urcare, cu tot cu oprire la stația intermediară, va fi de 7 minute. Primăria orașului Borșa s-a implicat la maximum pentru finalizarea proiectului și, probabil, de Ziua Națională se va deschide publicului cu două pârtii și telegondola. Este cea mai așteptată realizare în turismul maramureșean.     

 

CULTURĂ
Ana Blandiana
Premiul pentru CULTURĂ este acordat în acest an doamnei Ana Blandiana, o personalitate marcantă a culturii și societății civile românești, al cărei nume, împreună cu cel al lui Romulus Rusan, este legat indisolubil de Maramureș, de proiectul Memorialului din Sighet.
Demersul celor doi, susținut de numeroase personalități culturale, istorice etc. a luat ființă în 1992. Fundația Academia Civică a preluat ruina fostei închisori în 1993, în vederea transformării ei în muzeu. Proiectul-cadru a fost propus Consiliului Europei de Ana Blandiana. Pentru realizarea acestuia, trebuia pe de o parte organizată strângerea fondurilor indispensabile reabilitării clădirii, iar pe de altă parte realizarea unei bănci de date necesare creării muzeului. Prin efortul material al Fundației Academia Civică și prin travaliul științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului, ambele aflate la București, fosta închisoare a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.