• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

Premieră: Intabulare gratuită!

Cinci comune maramureşene vor beneficia de înscrierea gratuită a proprietăţilor imobiliare în Cartea Funciară. Cetăţenii din Recea, Satulung, Săcălăşeni, Fărcaşa şi Dumbrăviţa îşi vor putea intabula proprietăţile în acest an! 

 

Locuitorii din cinci comune maramureşene îşi pot intabula gratuit proprietăţile, datorită unui program naţional. Ovidiu Ştefan, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş explică: „Ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 8/2014, toate fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitare Imobiliară nu se mai constituie venit la bugetul statului, ci venit propriu al agenţiei, care va fi destinat integral realizării cadastrului sistematic pe întreg teritoriul ţării noastre.

Ca urmare a acestui aspect, în fiecare judeţ se va începe realizarea cadastrului sistematic într-un număr de comune aleatoriu ales astfel încât, până la sfârşitul anului 2023 să se realizeze cadastrul sistematic pe întreg teritoriul ţării. În prima etapă, din judeţul Maramureş au intrat 5 comune: Recea, Satulung, Săcălăşeni, Dumbrăviţa şi Fărcaşa. Comunele au fost alese pe principiul importanţei lor în economia judeţului, atât sub aspect strategic al viitoarelor investiţii, cât şi sub aspectul investiţiilor actuale. Deja s-a organizat licitaţia la Bucureşti pentru atribuirea contractului, zilele următoare se va cunoaşte şi câştigătorul licitaţiei, urmând ca după aprobarea Programului de cadastru şi carte funciară care conform declaraţiei ministrului Dragnea va avea loc în săptămâna viitoare, să înceapă cadastrarea în cele 5 comune din judeţul nostru.

Ca şi o curiozitate, cele mai multe judeţe au una, maxim două comune. Concret, se vor intabula gratuit toate terenurile, atât de intravilan, cât şi de extravilan”.

 

Practic, după încheierea contractului, cetăţenii din cele 5 comune se vor prezenta la punctele de informare publică pentru a afla detalii. „Concret, când vor avea loc măsurătorile în teren trebuie să se prezinte să-şi arate mejdele şi actele de proprietate pe care le deţin”, spune Ovidiu Ştefan.

 
 

Procentul de intabulare - între 2 şi 15%

 

În cele cinci administraţii, procentul mediu de intabulare a proprietăţilor nu depăşeşte 10% (în Recea, de exemplu este de 15%, în timp ce în Dumbrăviţa de doar 2%). Aplicarea cadastrului sistematic va aduce economii însemnate cetăţenilor având în vedere că o astfel de lucrare costă între 700 şi 1.000 de lei/imobil, în funcţie de tarifele practicate de topografi, pe baza concurenţei şi a liberei înţelegeri. La acestea se adaugă taxele percepute de OCPI pentru înscrierea în Cartea Funciară de 120 de lei/imobil, în intravilan (în extravilan înscrierea este gratuită).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.