• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

„PORTRETE - din Colecții sătmărene”

Evenimentul expozițional inedit a avut loc marţi, 4 iunie 2019, ora 14.00, la Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, Piaţa Libertăţii nr. 21. Curatorul acestei expoziții este muzeograful Toth Zoltan, care a propus un dialog pe simeze între colecționari, artiști și public, constituindu-se într-o provocare tocmai prin lipsa indicațiilor de autor și titlu, a lucrărilor expuse.

 

 

Este vorba despre două personalități ale comuni­tății sătmărene, colecțio­nari de artă, iubitori ai actului artistic, de multe ori cu acțiuni de „mecenat”, prieteni cu artiștii, promotori ai vieții artistice și culturale a orașului Satu Mare. Este vorba despre: inginerul Erdei Peter și doctorul Cornel Palfi.
Pot înțelege totodată lipsa indicării clare și precise, prin etichete, a autorului, tocmai, pentru o „auto­pro­tecție” a colecționarului! Din dia­lo­gul purtat cu curatorul expo­ziției, muzeo­graful Toth Zoltan, am înțeles că această expoziție constituie un început al unor serii de manifestări ce doresc să pună în lumină și totodată față-în-față creații ale artiștilor, subliniind în acest fel o continuitate a actului artistic din secolele XVIII, XIX, XX, pe aceste meleaguri. De această dată, expresivitatea portretului constituie centrul de interes. Portretele expuse aparțin unor nume sonore ale picturii din spațiul nord-vestic transilvan, din zona Sătma­rului și Maramureșului, pictori de referință, care au înzestrat și înnobilat nu numai colecții oficiale și de stat cu creațiile lor, ci au constituit repere estetice și artistice pentru colecționarii particulari. Este vorba și de artiști ce au activat la începutul secolului XX, în Colonia de pictură de la Baia Mare, dar totodată, și de inițiativa pictorilor sătmăreni de a înființa la Baia Sprie o „altă colonie de pictură” de către pictorii Aurel Popp și Litteczky Endre. Se cuvine să trecem în revistă numele autorilor ce semnează cele patruzeci de lu­crări expuse, de pictură și sculptură, fără a insista cu referințe despre apartenența lor în colecțiile celor doi: Hollósy Simon (atribuit), Czigány Dezs, Maticska Jen, Mohy Sándor, Márffy Ödön, Szécsi András, Makár Alajos, Szatmári Ág­nes, Paulovics László, Olajos Béla, Litteczky Endre, Horthy Béla, Sarkadi Sándor, Epaminonda Boca, Nicolae Brana, Pirk János, Traian Bilțiu Dăncuș, Vasile Pop Negreș­teanu, Viorel Nimigeanu și sculptorul Radu Ciobanu. Totodată, expoziția cuprinde lucrări de grafică, desen și xilogravură, semnate de: Erdős I. Pál (atribuit), Ossip Zadkin, Gy. Szabó Béla, Litteczky-Krauss Ilona. Expoziția se remarcă prin psihologia identificată de artiști în portretele reprezentate, fie că este vorba de copii, de femei, de chipuri expresive de bărbați sau portrete colective ca în cazul picturii lui Vasile Pop Negreșteanu, care „zu­grăvește” portretul doctorului Palfi, curatorul Taberei Naționale de pictură de la Oțeloaia din vara anului 2018, alături de membrii par­ticipanți ai taberei deopotrivă artiști și personalul complexului hotelier, fetița angajaților care a constituit un permanent „model” pentru pictură, îmbrăcată în straiele populare specifice zonei Codrului și reprezentată în crochiuri, desene, studii, eboșe ale pictorilor prezenți.
Se detașează clar modul de repre­zentare al portretului (în cazul de față a doctorului Cornel Palfi) prin aluzia și trimiterea la pictura monumentală executată în frescă, pe zid, cu subtile și rafinate modulări ale registrului cromatic, dar și a unui modeleu de nuanțe, egalate iată și în pictura în ulei. Avem bucuria să descifrăm limbaje artistice diferite, metode diferite de lucru, dezvăluite de modul de aplecare al culorii, al tușelor dirijate de pensulă sau cuțit de paletă, de inefabile ecleraje ale luminii și a particularităților stilistice ce înnobilează compozițional motivul portretului. Este lesne de înțeles că aceste particularități stilistice se suprapun cu preocupările și curen­tele artistice ale vremii din Europa.
Cuvântul de vernisaj a fost rostit de către criticul şi istoricul de artă Muhi Sandor, „care practic a oferit un tur ghidat prin cele două saloane, punctând momentele importante ale evo­luţiei genului portretistic în arta acestor locuri. Expozeul domniei sale a fost interesant şi necesar, în­tru­cât condiţiile speciale ale orga­nizării au făcut ca lucrările să nu fie marcate cu titlu şi nume al autorului.”

Expoziţia a fost prezentată de şefa secţiei Artă a Muzeului Judeţean, Liuba Irina Horvat, iar Directorul Muzeului Județean, arheolog. dr. Marta Liviu, alături de cei doi colecționari care „s-au despărțit pentru o vreme” de lucrările din co­lecțiile personale, spre a fi oferite (pentru o bucurie vizuală) numerosului public prezent la vernisaj, cât și a celui care va urma să viziteze această importantă și inedită ex­poziție.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.