Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 20 Iulie , 2018

PMP Maramureş şi Eugen Tomac. O vizită fulger printre fulgere

de Nicolae Teremtus

În Maramureş, cei care fac parte din conducerea filialei şi din structurile judeţene s-au strâns la Millennium pentru importanta întâlnire. Evident, s-a întârziat, iar li­derii maramureşeni au stat pe afară pentru a fi acolo în momentul venirii li­derului naţional.

Doar preşedintele PMP Maramureş, Lucian Morar venea din când în când la masa prezidiului şi număra scaunele aflate acolo, şi la stânga şi la dreapta. Într-un final, Eugen Tomac şi-a făcut apariţia!

Preşedintele PMP era însoţit de senatorul maramureşean Severica Covaciu, de deputatul Adrian Todoran, Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, de liderii organizaţiilor de femei şi de tineret.
Lucian Morar a început discursul de bun venit salutând asistenţa.
„Îi spun bun venit proaspătului preşe­dinte PMP, domnul Eugen Tomac. În urmă cu două-trei săptămâni a fost ales în congresul extraordinar al partidului, preşedintele nostru. În acelaşi congres, fostul preşedinte, Traian Băsescu a fost ales preşedinte de onoare şi rămâne mentorul nostru, pentru toată lumea, alături de partid, împreună cu partidul, doar că a considerat că domnul Eugen Tomac vine cu «sânge proaspăt», cu mai mult elan, putere de muncă”, a spus Lucian Morar.

Preşedintele PMP a luat microfonul întins de Morar, dar şi cel oferit de Todoran spunând că are două microfoane, ca Brejnev!
„Vedem de doi ani de zile că România este captivă în jurul unor interese meschine ce ţin de agenda celor din PSD care au uitat inclusiv de programul lor de guvernare. După cum se ştie, PSD a promis în campania electorală că Biblia pentru ei va fi programul de guvernare, iar 80% din programul de guvernare însemnau activităţi ce ţin de celebrul Fond Suveran de Investiţii, un instrument care trebuia să servească doar clientela politică a actualei guvernări şi nicidecum să urmărească implemen­tarea unor obiective strategice ce ţin de dezvoltarea ţării. Un instrument care trebuia să aibă la dispoziţie un buget de 20 de miliarde de euro, bani pe care actuala guvernare voia să îi cheltuiască prin alte mecanisme decât cele legale. Atât noi, PMP, cât şi celelalte partide de opoziţie am contestat la Curtea Constituţională acest proiect pentru că noi avem de atras vreo 40 de miliarde de euro de la Bruxelles şi guvernul nu este în stare să acceseze aceşti bani pentru că sunt mai greu de furat!
Am văzut în urmă cu puţin timp cum, un ministru care se crede şi deştept, minis­trul Finanţelor, spune că guvernul actual aruncă la coşul de gunoi această carte (Eugen Tomac a arătat Constituţia Ro­mâ­niei n.red.), că ei vor da o ordonanţă.
Au urlat două luni de zile că Iohannis trebuie să respecte deciziile CC şi să nu ignore Constituţia. Noi am invocat elemente de neconstituţionalitate privind înfiinţarea Fondului Suveran, CC ne-a dat dreptate. Acest proiect şi respingerea lui înseamnă trecerea PSD în opoziţie pentru că a eşuat programul lor de guvernare. Într-o ţară normală asta
s-ar fi întâmplat, preşedintele partidului care vine cu un asemenea proiect îşi dă demisia, alături de guvern, dacă proiectul eşuează!
Sigur, de la actuala majoritate nu te poţi aştepta la lucruri de bun simţ”, a spus Eugen Tomac.

Liderul PMP a spus că cei din PSD guvernează după principiul: „facem pentru că putem!”. „Ţine şi asta până la un punct”.

A fost abordat un alt subiect referitor la ministerul Culturii şi ministrul George Ivaşcu.
„Mai este mai puţin de o jumătate de an până la sfârşitul anului 2018 şi ministerul şi guvernarea nu au pus în aplicare măreţul program anunţat cu mare fast printre evenimentele desfăşurate cu prilejul Centenarului. I-am dat vreo două palme ministrului culturii acum câteva zile la Tg. Mureş şi crede că ne poate păcăli. În şedinţa de guvern de astăzi a fost adoptată o Ordonanţă prin care se anunţă că va acorda un miliard de euro pentru acţiuni ce ţin de ma­nifestările organizate cu prilejul Centenarului. O mai mare sfidare nu poate exista!”, a spus Tomac.

Liderul PMP a vorbit şi despre Legea Aleşilor Locali
„Ne bucurăm că în urmă cu două zile CC ne-a dat dreptate şi a respins modi­ficările propuse de PSD prin care partidele care fuzionau îşi pierdeau mandatele de consilieri şi primari, viceprimari. Credem, de asemenea, că într-un stat democratic politicienii nu îşi votează privilegii. Au votat pensii speciale pentru aleşii locali. Este o sfidare a bunului simţ, o sfidare a întregii societăţi în condiţiile în care nu avem în 2018 o autostradă care să lege Baia Mare de Bucureşti, iar 80% din institu­ţiile de învăţământ nu au autorizare ISU. Lista cu necazuri care bântuiesc ţara noastră este foarte lungă”, a spus Tomac.

Deputatul maramureşean, Adrian To­do­ran a abordat acelaşi subiect referitor la privilegii pentru aleşii locali, dar şi apariţia unor noi demnitari.
Todoran a spus că, de acum încolo, cei care vor ocupa funcţiile de conducere pe structurile deconcentrate vor fi subsecretari de stat. Adică miniştri cu rang de subsecretari de stat. La nivel de ţară sunt câteva mii de astfel de funcţii. Todoran a spus că PMP nu este de acord cu aceste funcţii şi privilegii. A mai spus că partidul din care face parte va iniţia un proiect prin care să se renunţe la pensiile parlamentarilor.
Eugen Tomac l-a completat pe deputa­tul maramureşean, afirmând că subse­cre­tarii de stat, conform legii, au la dispoziţie un cabinet cu director de ca­bi­net, consilieri personali, adjuncţi şi curieri, toţi plătiţi de la bugetul de stat.

După discursurile liderilor, aplaudate de cei din sală, a urmat o Conferinţă Judeţeană a PMP Maramureş.
Afară ploua cu găleata şi din când în când se auzeau tunete şi trăsnete!