Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Joi , 13 Aprilie , 2017

Piețele Băii Mari, un nou început. Sperăm!

de Nicolae Teremtus

Deși procesul are o sentință care nu este definitivă, ea este executorie ceea ce va permite administrației lo­cale să înceapă demersurile de recupe­rare a piețelor care se mai află în „parohia” celor de la SC Piața Aliment SA. Este o victorie a rațiunii împotriva unui sistem pe care l-am putea numi „tică­loșit”, după o formulare consacrată.


Legat de acest subiect, Marinel Rob a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, hotărârile instanțelor.
Dar până la acest moment, am putea spune istoric, încercăm să vă prezentăm în mod sintetic istoria neromanțată a piețelor băimărene.

După Revoluţia din 1989 s-a vorbit mult despre iniţiativa privată. Românii au fost îndemnaţi să se apuce cu curaj de afaceri. Primii care au avut curajul, dar şi o oarecare experienţă în ceea ce ar putea fi economia de piaţă, au fost cei din comerţ. Entuziasmul i-a determinat pe micii comercianţi să înfiinţeze firme şi să se lanseze în afaceri care ar fi trebuit să fie profitabile. Terenul era virgin şi dorinţa de a muncii, de a face bani, mare. Pe acest trend, o mână de oameni din sectorul comercial al Băii Mari au reușit să pună mâna pe toate piețele orașului Baia Mare. Era 1991, iar atunci nimeni nu și-au închipuit ce mare afacere va rezulta din această preluare. Nici după 27 de ani ecourile acelei preluări nu sunt stinse.
Legislaţia greoaie, stufoasă, lipsa de experienţă, dar şi greşelile guvernan­ţilor, au dus la apariţia multelor conflicte între primii capitalişti şi un sistem centralizat care îşi dădea duhul. GAZETA a prezentat în mai multe materiale, în decursul anilor, situația piețelor și a scandalurilor legate de acestea. Primul conflict a fost în anii ’90 și a fost legat de un complex aflat în piața Izvoarele. În acest caz, au fost implicate patru firme comerciale, firme care l-au acuzat pe Florian Adiel de afaceri oneroase. Atunci au început procesele între SC Piața Aliment SA și contestatari.
Firma la care administrator a fost Florian Adiel, cunoscut membru al PNȚCD la vremea aceea, și unul dintre cei care au participat la Revoluție la intrarea în sediul securității. Lângă Adiel s-a aflat Constantin Mureșan, di­rector SIF, Călin Vintilă, fost vicepre­ședinte al CJ Maramureș, dar și alții.
Societatea comercială în cauză a fost ridicată pe terenul pe care se află piața mare, prin anii ’50. Urma să aibă și o piață agroalimentară. Dar politica vremurilor nu a mai finalizat piața. Ea a apărut ulterior.

După Revoluție s-a înfiinţat SC Piaţa de Alimente, condusă de Adiel, acesta a luat toate clădirile şi terenurile din toate pieţele din oraş. A venit şi la societatea cu care a intrat în conflict, din conside­rentul că în urmă cu 30 de ani ar fi trebuit să fie o piaţă. Și așa a început scandalul. Prima dispută pe piețele orașului.

Reprezentanții societății au contestat modul în care s-a constituit SC „Piaţa de Alimente” şi au adus acuzaţii grave administratorului Adiel. Au spus că
s-au făcut abuzuri grave, falsuri în acte, că politicul a ajutat la obținerea avizelor necesare pentru ca SC Piața Aliment SA să fie înființată. Se vorbește de acte fără ștampilă, de decizii ale autorităților prin care conducătorii SC Piața Ali­ment au început activitatea. S-a vorbit de capitalul social, de influența unor consilieri locali și de faptul că în anii ’90 piețele orașului deveniseră o mare afacere.

Între 1994-1998 au avut loc mai multe procese între Consiliul Local şi „Piaţa de Alimente”, pe tema înfiinţării so­cietăţii conduse de Florian. „Au fost procese formale, la înţelegere. La Baia Mare a câştigat CL pentru că nu s-a prezentat Florian, iar la Curtea de Apel Cluj a câştigat Florian deoarece nu s-a prezentat CL. Aşa s-au înţeles şi a câştigat cine trebuie”, ne-au declarat, în mai multe rânduri, sursele noastre. Pe de altă parte, Adiel a obţinut la Curtea Supremă de Justiţie, în 1998, valabilitatea înfiinţării societăţii pe care o conduce. Dar acuzațiile au continuat cum că au fost depuse acte false. După procese obositoare și interminabile, admi­nistratorii Pieței au trecut la intabularea pe construcțiile aflate în piețele orașului, generând alte nemulțumiri și scandaluri. Adiel și Mureșan, ajutați de taxatorii din piețe, au făcut legea, iar administrația băimăreană s-a complăcut în situația generată de un grup de oameni. Contestatarii afirmau că emi­nența cenușie a acestei afaceri este Cons­tantin Mureșan. Un personaj care și-a făcut intrarea în zona publică de pe poziția de director SIF Banat-Crișana.

În acei ani s-au depus și denunțuri pe­nale, iar procesele s-au înmulțit. După toată tărășenia ce a durat mai bine de 10 ani, lucrurile au rămas la fel. Piețele în administrarea unui grup de oameni, iar băimărenii au început să simtă ce înseamnă ca la piață producătorul cins­tit să fie „preluat” de pseudo-pro­du­cători, o mafie a piețelor care a început să impună prețurile.
Au mai trecut ani și nu s-a schimbat nimic, doar numărul proceselor s-a mărit precum voinicul din poveste.
La vremea respectivă Adiel Florian a afirmat că toate aceste acuzaţii sunt aberaţii şi aparţin unor oameni care nu au ce face cu timpul lor liber. El afirma că nu a făcut falsuri și că nu a amenințat pe nimeni.

Au mai trecut anii, dar situația nu s-a schimbat. Anghel tot afirma că va introduce acțiuni în instanță pentru recupe­rarea piețelor, dar ori nu a vrut, ori lucrurile au fost făcute prost deoarece nu s-a întâmplat nimic.
După ce Cristian Anghel nu a mai fost primar, a fost rândul lui Mircea Dolha să înceapă o dispută cu administratorii Pieței.
Prin 2009 s-a încercat la nivel de Consiliul Local negocieri cu acţionarul majoritar de la Piaţa Aliment SA Izvoarele, pentru o cumpărare. Nu se știa exact care este acționarul majoritar, deoarece între Mureșan și Adiel intervenise o ruptură. Cândva aliați și parteneri, cei doi au ajuns să se dea în judecată pentru calitatea de acționar majoritar. În momentul în care s-a în­cercat cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de la SC Piața Aliment, se știa că acționarul majoritar este Mu­reșan cu peste 80% din acțiuni. Dar alte surse susțineau că Mureșan nu mai este majoritar. În acest context, negocierile au fost sistate. Se spunea că ele vor fi reluate cu Adiel.
Pe culoarele instituţiei circula o vorbă cum că celebrul Constantin Mureşan, până atunci acţionar majoritar cu peste 80 la sută din acţiuni, nu mai este majoritar. Drept urmare, negocierile au fost întrerupte, Mureşan afirmând sus şi tare că el este majoritar, nu Florin Adiel, aşa cum mersese vestea.
Lucrurile au rămas în aşteptare, comisia cerând clarificări. Se vorbea pe la colţuri că vor fi reluate discuţiile, de această dată cu Adiel. La un moment dat a apărut un document emis de către Registrul Comerţului în care era trecut istoricul celor care au fost administratorii şi acţionarii celei mai mari pieţe a oraşului. De la momentul iniţial, până în ianuarie 2012. La prima vedere, Constantin Mureşan a fost revocat, iar Adiel era acţionar majoritar. În secunda doi, de la declanşarea acestei dispute, Mureşan s-a adresat Registrului Comerţului care a emis un act în care Mureşan era acţionarul majoritar. De fapt, din 1992, de când piaţa este în sistem privat, s-au perindat la conducerea societăţii, cu statut de majoritar, când Adiel, când Mureşan. O poveste fără sfârşit din care cei care au pierdut au fost băimărenii. Multele procese între administrație și SC Piața Aliment au dus la câteva sentințe definitive prin care piețele mici din oraș au intrat în administrarea Primăriei. Au rămas la Adiel și Mureșan piața Izvoarele, Albina și Bilașco.

Preluarea piețelor mici s-a făcut cu scandal monstru, cu polițiști, jandarmi și oameni fideli celor doi din piețe. Au fost zile în care violența a fost deosebit de gravă. Dar au trecut, piețele mici au intrat în reabilitare și s-au realizat investiți pentru aducerea lor la un nivel civilizat de activitate. La SC Piața Aliment SA au rămas trei piețe, dar și datorii imense către administrație. Ele nu au fost achitate niciodată și au ge­nerat alte procese.
În momentul de față sunt zeci de procese în diverse faze între administratorii societății și administrație, între ei și între societate și alți petenți. Cert este că în piețele mari ale orașului există și acum o mafie ce conduce „ostilitățile”. Producătorii sunt izolați și nu pot desfășura activități comerciale așa cum doresc.
Cu ceva ani în urmă, Adiel s-a retras din această poveste, într-un fel sau altul. A rămas Constantin Mureșan, cel care afirmă la fiecare scandal între părți că el este acționarul majoritar. Cere sume fabuloase pentru a vinde admi­nis­trației piețele, spune că va face inves­tiții, dar nu se întâmplă nimic.

Cam asta era situația la momentul în care Marinel Rob a adus vestea că există o victorie executorie în cazul pie­țe­lor băimărene.
Iată ce se spune în sen­tința civilă 597 a Tribunalului Ma­ramureș:
„Dosar nr. 5828/100/2010 HOTĂ­RĂŞTE: Admite în parte acţiunea formulată de către reclamantul Muni­cipiul Baia Mare prin Primar – în contradictoriu cu pârâta SC Piaţa Aliment SA, şi în consecinţă: Obligă pârâta SC Piaţa Aliment SA să lase reclamantului Municipiul Baia Mare, în deplină proprietate şi paşnică folosinţă terenurile – pieţe în suprafaţă de 10.077 mp, situat în Baia Mare, P-ţa Izvoarelor, nr. 1 cuprins în CF vechi 24060 Baia Mare, nr. cadastral 10875 – CF nou 115276 Baia Mare – P-ţa Izvoare; în suprafaţă de 1039 mp teren situat în Baia Mare, Al. Odobescu cuprins în CF vechi 24057 Baia Mare nr. cadastral 10822,CF nou 115332 Baia Mare – P-ţa Albina şi respectiv teren în suprafaţă de 335 mp identificat în CF 24059 Baia Mare, nr. cadastral 10850 P-ţa Bilaşco. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1.366.254,21 lei reprezentând lipsa de folosinţă a terenurilor. Executorie. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 14.03. 2017”, se arată în sentință. Chiar dacă nu este definitivă, ea este executorie, ceea ce înseamnă că administrația va putea să îi scoată afară pe cei nepoftiți.
S-a făcut apel, dar cum aceste procese durează mult, administrația va putea să facă ce s-a tot promis. Să redea piețele băi­mărenilor, să stârpească mafia din ele.

Pe lângă această sentință, mai există două Decizii Civile emise de Curtea da Apel Cluj prin care se arată că: „O dispoziție a primarului privind desfiin­țarea pe cale administrativă a unor edificate situate pe terenul aferent Pie­ței Izvoarele și Obor, respectă condițiile de legalitate și în consecință, orice clădire definitivă sau provizorie situată pe terenul acestor piețe - domeniu pu­blic, poate fi desființată prin act administrativ, fără a fi necesară inter­venția instanței și fără aplicarea unei sancțiuni contravenționale prealabile. Decizia Curții de Apel este definitivă”, se arată în document.

 

 

„O dispoziție a primarului privind desfiin­țarea pe cale administrativă a unor edificate situate pe terenul aferent Pie­ței Izvoarele și Obor, respectă condițiile de legalitate și în consecință, orice clădire definitivă sau provizorie situată pe terenul acestor piețe - domeniu public, poate fi desființată prin act administrativ, fără a fi necesară inter­venția instanței și fără aplicarea unei sancțiuni contravenționale prealabile. Decizia Curții de Apel este definitivă”.