• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

Pictori rotarieni din toată ţara expun la Baia Mare

Au mai fost prezenți artiști băimăreni, prieteni de-ai artiștilor, a fost prezent directorul Bibliotecii, Teo­dor Ardelean, membru de onoare al Clubului Rotary 2005 din Baia Mare. Manifestarea a fost condusă de profesorul universitar dr. Nicolae Suciu și el membru al Clubului băimărean. Un invitat de seamă a fost Marcel Lupșe, pictor venit direct din Veneția la Baia Mare, membru al Clubului din Bistrița.

Sala de Arte a Bibliotecii a fost amenajată cu mult har de Nicolae Suciu și Greti Papiu, iar picturile expozanților au bucurat ochii și sufletele celor care au fost la vernisaj, dar și ale celor care o vor vizita. Profesorul băimărean a pre­zentat expoziția, a prezentat expo­zan­ţii și a vorbit despre implicarea Clubului Rotary 2005 Baia Mare în susținerea activității universitare de la Baia Mare, a secției de Arte Plastice - Pictură.  

„Intitulat Salonul Național de Artă Rotary, expoziția reunește lucrările artiștilor membri Cluburilor Rotary din țară, din păcate sunt doar șapte Cluburi prezente. Pentru a da un contur cât mai definit avem trei invitați de onoare, o profesoară, colegă de-a mea, și două masterande care sunt beneficiare a multora din acțiunile Clubului Rotary dedicate specializării noastre. Au venit participanți, membri ai Cluburilor Rotary din Constanța, Deva, Roman, Buzău, Piatra Neamț, Bistrița și Baia Mare. Din Clubul Rotary Baia Mare 2005 sunt eu, Greti Papiu, Alina Modyrka, care are acum o expoziție de excepție la Galeria de Artă, și Diana Irimuș.
Are un caracter foarte divers expoziția, vrea să contureze tocmai acest fenomen de diversitate și universalitate a picturii, legate de acest Centenar comemorativ a lui Hollosy Simon, care a modernizat actul de creație în pictură, înlocuind Academia Atelierului cu Academia Naturii de plein-air. Formulele pe care el le-a notat și le-a impus elevilor săi, a avut peste 2000 de elevi la Şcoala particulară din München și era recunoscut ca maestru al maeștrilor din artă.
Apoi, a suscitat discuții și dezbateri, dar în primul rând conjurația pictorilor băimăreni, cum îi numește el, a făcut ca în 1901 să-l repudieze din oraș. El nu a mai venit niciodată la Baia Mare, nici cu Colonia de Pictură, nici cu elevii școlii sale.
În scrierile sale el notează că: «cei pa­tru, Thorma, Ferenczy, Reti, Grun­wald se străduie toți patru la un loc și nu realizează cât am făcut eu singur».
Subliniez încă o dată caracterul novator al picturii lui Hollosy. El a racordat ceea ce se întâmpla în Europa cu toate evenimentele, curentele artistice în această parte de nord-vest a țării (nu era încă harta României de acum), dar a redesenat harta coloniilor de pictură din cuprinsul Europei Centrale și de Sud-Est”, ne-a spus Nicolae Suciu.

Au mai vorbit reprezentanți ai Clubului Rotary, iar la final, Teodor Ardelean a avut un discurs interesant, directorul Bibliotecii băimărene fiind în zi de grație.        

 

 

„Are un caracter foarte divers expoziția, vrea să contureze tocmai acest fenomen de diversitate și universalitate a picturii, legate de acest Centenar comemorativ a lui Hollosy Simon, care a modernizat actul de creație în pictură, înlocuind Academia Atelierului cu Academia Naturii de plein-air”.
Nicolae Suciu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.