Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 2 Decembrie , 2019

Pesta porcină africană atacă din nou Maramureşul

de Nicolae Teremtus

În urmă cu două săptămâni, spaima crescătorilor de porci, pesta porcină africană a făcut noi victime în zona Seiniului din Maramureş. A existat o suspiciune la o gospodărie din localitatea Săbişa. Autorităţile au intervenit şi au fost trimise analize la Bucureşti. Din păcate, suspiciunea s-a transformat în certitudine. S-a procedat la stabilirea zonei de protecţie, în jurul focarului, pe o suprafaţă de 3 km (raza localităţilor Săbişa, Seini, Ilba, Handalul Ilbei). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafaţă de 10 km şi include localităţile: Viile Apei, Cicârlău, Bârgău, Merişor, Nistru, Ardusat şi localitatea Pomi din judeţul Satu Mare.

 

 

Nu a trecut decât o săptămână şi Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după confirmarea cazului de pestă porcină din localitatea Rozavlea, dintr-o exploatație non-profesională. Până la confirmarea probelor de laborator transmise la București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sani­tară și a fost efectuată ancheta epi­demiologică. Institutul de Diag­- nostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența vi­rusului pestei porcine africană la porcul domestic. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngropare a șapte suine (două din gospodărie și alte cinci dintr-o exploatație de contact), cu respectarea normelor prevăzute de către legislația în vigoare.
„În ședință s-a aprobat planul de mă­suri pentru combaterea pestei por­cine africane. La Rozavlea s-a efectuat dezinfecția preliminară a adă­posturilor, respectiv cea interme­- diară, dar și catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de pro­tecție, în jurul focarului pe o supra­față de 3 km (raza localităților Rozavlea, respectiv Șieu). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile: Bogdan Vodă, Ieud, Dragomireşti, Bocicoel, Vişeu de Jos, Ruscova, Leordina, Petrova, Strîmtura, Slătioara, Poienile Izei și Botiza. De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi us­tensilelor posibil contaminate. S-au întocmit documentele pentru des­păgubirea proprietarului. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
În zona de protecţie se interzice deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Interdicția nu se aplică tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este auto­rizat; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de pro­tecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Se efec­tuează zilnic supravegheri clinice și inspecții de către șase echipe al­cătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale.
Echipele de inspecţie pot fi suplimentate, în funcţie de necesitate, cu reprezentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali.