• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Iunie , 2018

Parteneriate de colaborare între structurile silvice din Maramureș și regiunea Transcarpatia

O delegație a fondului de vânat și pă­duri din regiunea Transcarpatia, condusă de directorul adjunct Vasyl Kyj s-a întâlnit cu prefectul Vasile Moldovan și directorul adjunct al Direcției Silvice Maramureș, Iosif Andreica. Membrii delegației ucrai­nene au prezentat situația referitoare la exploatarea pădurilor din arealul administrat. De asemenea, a menționat despre existența unui excedent de masă lemnoasă de fag, datorită cererii reduse a partenerilor tradiționali. Suprafețele de pădure din regiunea vecină supuse exploatării dețin certificatele de calitate aferente.
„Delegația ucraineană a fost interesată de identificarea unor parteneri din județul nostru pentru exploatarea masei lemnoase excedente, dar și de construirea unor drumuri forestiere de acces, respectiv de identificarea unor parteneri în producția și prelucrarea fructelor de pădure și a mierii de albine. Partea ucraineană dorește colaborarea cu structuri silvice din Maramureș și a so­licitat informații cu privire la legislația românească în regenerarea pădurilor și tăierile ilegale de masă lemnoasă”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Directorul adjunct al Direcției Silvice Maramureș, Iosif Andreica, a precizat că și în județul nostru există un excedent de masă lemnoasă de fag, ca urmare a cererii din partea agenților economici, dar și datorită fenomenelor meteorologice nefavorabile care au doborât copacii din specia fag. Ex­ploatarea masei lemnoase din pădurile administrate de Direcția Silvică Mara­mureș se realizează prin licitație, iar activitatea de prelucrarea este realizată numai prin relații contractuale. În ceea ce privește producția de fructe de pădure, Direcția Silvică Maramureș desfășoară activități de culegere, preluare de la terți și conservare, iar fructele de pădure sunt vândute procesatorilor din Germania, a mai adăugat directorul adjunct Iosif Andreica.
Avantajele pentru un agent economic care este interesat de exploatarea masei lemnoase rezultă din faptul că prețul masei lemnoase este mai mic cu apro­ximativ 10 dolari față de România.
Delegația ucraineană și-a arătat dis­ponibilitatea, în situația identificării unui agent economic din Maramureș interesat de exploatarea masei lemnoase, de a întreprinde demersurile administrative necesare la autoritățile ucrainene pentru obținerea aprobărilor în vederea desfășurării activității de exploatare.

Prefectul de Maramureș a menționat că susține stabilirea de acțiuni comune, în baza unor parteneriate între instituțiile silvice din Maramureș și regiunea Transcarpatia, care să contribuie la buna gestionare a fondului silvic în zona transfrontalieră.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.