• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

Parlamentarii PNL Maramureș au depus o inițiativă legislativă în sprijinul asistenților persoanelor cu handicap

Parlamentarii PNL de Maramureș, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș și deputații Călin Bota și Florin Alexe, au depus o inițiativă legislativă care vine în sprijinul asistenților persoanelor cu handicap, adesea afectați de plata cu întârziere a salariilor.
Propunerea legislativă care vizează modificarea Legii nr. 448/2006 privind pro­tecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu han­dicap a fost înregistrată la Biroul Permanent al Sena­tului pe 1 martie 2023, de către senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Principala modificare vizată de inițiativa legislativă a celor trei parlamentari PNL de Maramureș are în vedere plata în proporție de sută la sută a salariului asistenților persoanelor cu handicap de la bugetul de stat, în condițiile în care, în prezent, plata se face în proporție de 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul local.

Astfel, articolul 40, alin. (1)  din Legea nr 448/2006 privind pro­tecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se modifică și va avea următorul cuprins:
,,Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”.

De asemenea, se modifică și articolul 51, alin. 10 , având următorul cuprins:
,,Finanțarea măsurilor de protecție se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcțiilor generale de asistență socială şi protecția copilului sau al autorității admi­nistrației publice locale la nivel de municipiu, oraș sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinație, în proporție de 100% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Soli­darității Sociale la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari / tipuri de servicii sociale”.

„Prin această inițiativă, eliminăm disfuncționalitățile și revenim la forma inițială a textului legii, având în vedere incapacitatea multor unități administrativ-teritoriale de a asigura continuitatea plății salariilor către persoane vulnerabile. Conform propunerii, sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”,  a declarat senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, președinte al Comisiei Juridice din Senat și unul dintre inițiatorii propunerii legislative.

Senatorul liberal a mai precizat că decizia legată de stabilirea persoanelor cu handicap care au dreptul la asistenți personali rămâne în continuare la comisia de specialitate din cadrul DGASSPC, structură aflată în subordinea Consi­liului Județean, primăriile nefiind implicate în această procedură.

Potrivit deputatului PNL Florin Alexe, coinițiator al propunerii legislative, necesitatea acestei modificări a legii vine în urma dia­logului cu reprezentanții societății civile din Maramureș: ,,La invitația prefectului Rudolf Stauder, am participat, pe 3 februarie 2023, la întâlnirea Comisiei de Dialog Social a Județului Maramureș, la care au fost prezenți reprezentanții Uniunii Sindicale Teritoriale «Cartel Alfa» - filiala Maramureș, ai Sindicatului Liber din Învățământ afiliat Confederației Sindicatelor Democratice din România, ai Confe­­derației Sindicale Naționale «Meridian», ai Blocului Național Sindical și ai CNSLR Frăția, care au ridicat problema spinoasă a plății salariilor asistenților persoanelor cu handicap. Mă bucur că, la mai puțin de o lună, am reușit, alături de colegii Călin Bota și Cristian Niculescu Țâgârlaș, să depunem o inițiativă legislativă prin care să rezolvăm problemele legate de plata acestor salarii. E important să ținem cont de problemele concrete ale cetățenilor și să venim cu soluții pentru ele”.
Întârzierile la plata salariilor asistenților persoanelor cu handicap au stârnit adesea mari nemul­țumiri în rândul beneficiarilor și presiuni asupra bugetelor locale.
,,La cabinetul parlamentar am primit foarte multe plângeri ale asistenților persoanelor cu handicap care nu și-au primit la timp drepturile salariale și, din discuțiile cu primarii din județul Maramureș, am constatat că este o problemă generală legată de asigurarea a 10% pentru plata asistenților care revenea bugetului local. Cel mai adesea, acești bani erau asigurați tot de la bugetul de stat, la rectificări bugetare sau din fondul de rezervă, pentru că multe bugete locale nu pot susține această cheltuială”, a declarat deputatul Călin Bota, coinițiator al proiectului pentru  modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Proiectul inițiat de parlamentarii PNL de Maramureș urmează să parcurgă traseul legislativ în prima fază la Senat, iar apoi va fi trimis la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.      
    
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.