• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

Păcăleala scumpirilor

Gazele, electricitatea, benzina şi motorina, ale căror costuri influenţează majoritatea preţurilor produselor, se scumpesc cu procente considerabile, începând cu 1 aprilie. Pentru aceeaşi dată, Executivul promisese şi măsuri care ar fi permis o relaxare a cheltuielilor. Acestea, însă, s-ar părea că se amână.

 

Taxa de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de combustibil va fi introdusă, cu o amânare de 3 trei luni, de la 1 aprilie. Ţinând cont că celor 7 eurocenţi li se va aplica şi taxa pe valoarea adăugată, rezultă că fiecare litru de combustibil se va scumpi cu circa 50 de bani.

 

Preţul unui litru de motorină va ajunge de la circa 6 lei, în prezent, la 6,5 lei. Mai ieftină decât motorina, benzina va costa, în medie, 6,2 lei pe litru, în urma scumpirilor. Pentru un “plin” de rezervor de 50 de litri românii vor plăti mai mult cu 25 de lei, faţă de perioada în care nu aveau de achitat această taxă suplimentară. Anual, costul transportului cu maşina creşte cu câteva sute de lei.

 

De la 1 aprilie se majorează şi preţul la gaze, atât pentru firme, cât şi pentru populaţie, ca urmare a calendarului liberalizării preţurilor. Tarifele acestora vor creşte cu 5% pentru companii şi, respectiv 2% (populaţie), potrivit estimărilor ministerului Finanţelor.

Se scumpeşte şi factura la curent. În mod normal, românii ar fi trebuit să scape, luna viitoare, de majorări la electricitate. Conform calendarului de liberalizare a preţurilor, următoarea etapă de scumpire era jumătatea anului. Autorităţile au avut însă grijă să nu ne lase să ieşim din ritm. Prin urmare, au crescut costurile cu energia verde, de la 1 aprilie.

 

Mai precis, este vorba despre beneficiile acordate companiilor care produc energie verde. Cum aceste facilităţi sunt asigurate din bani pe care românii îi achită pe facturile la curent, şi aici vom avea de a face cu scumpiri.

 
 
Ţigări mai scumpe
 
 

Ţigările se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odată cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete şi a accizei la benzină şi motorină cu 7 eurocenţi pe litru, potrivit unor estimări din piaţă.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor, începând cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent, scrie Mediafax.

Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în momentul de faţă.

 

„Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la preţul de vânzare cu amănuntul şi o creştere a nivelului accizei specifice - componenta fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanţă cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat şi fix, indiferent de preţ”, se spune în nota de fundamentare ataşată proiectului de HG.

 

O astfel de măsură impactează cu precădere asupra ţigărilor mai ieftine şi acţionează în direcţia apropierii preţurilor spre cele din categoria premium.

Preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului 2013 este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 ţigarete).

La începutul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77%, întrucât Guvernul a decis să aplice rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie peste nivelul de curs din 2012.

 

De la 1 aprilie, Guvernul introduce o acciză suplimentară de 7 eurocenţi pe litru de benzină şi motorină, care se va reflecta în costul final şi la ţigarete.

 

Tot de la 1 aprilie ar fi trebuit să intre în vigoare şi „Electorata”, măsura care ar implica reducerea ratelor la credite pentru românii care câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie. Deocamdată, normele de aplicare nu au fost realizate şi nu se ştie exact nici forma finală a proiectului măsurii. Aceasta a fost îndelung criticată atât de bancheri, cât şi de preşedintele Traian Băsescu, care au prevenit autorităţile că beneficiile promise

s-ar putea transforma în costuri suplimentare pentru cei care apelează la facilitate.

 

Noul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat luni seară într-o emisiune televizată că de la 1 aprilie va fi introdusă acciza de 0,07 euro/litru la carburanţi. „Nimănui nu-i place să pună taxe, nici măcar ministrului de Finanţe, dar această acciză a fost necesară şi a fost calculată pentru acest buget, pentru acest an. Nu cred că va avea un efect atât de mare cât s-a comentat în presă”, a afirmat Petrescu.

Acciza aceasta se adaugă celei deja existente în preţul carburanţilor, ceea ce înseamnă că de la 1 aprilie 2014 vom asista la o supraaccizare a carburanţilor.

Potrivit specialiştilor, şi desigur, în cazul în care consumul nu va scădea, statul ar urma să încaseze din această diferenţă jumătate de miliard de euro anual plus încă 120 de milioane de euro, din TVA. Cu alte cuvinte, dacă preţul actual al carburanţilor este de 5,8-6 lei pe litru, introducerea noii taxe echivalează cu scumpirea cu aproape 7% a acestor produse.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.