Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 11 Mai , 2018

Omagiu marelui sculptor al Maramureșului Gheza Vida (1913-1980)

de Gazeta de Maramures

Acad. Marius PORUMB

Monumentul, ridicat cu spriji­nul Municipiului Baia Mare, sculptura în bronz, o realizare de excepție a artistului băimărean Ioan Marchiș, îl reprezintă pe meșterul Vida, cu figura sa sculpturală și puternică de moroșan, ce și-a iubit orașul în care s-a născut și avut o iubire nemă­surată pentru Maramureș și oamenii săi. Artist de talie națională și internațională, Gheza Vida era un om de o modestie și de o cinste exemplară, recunoscută de toți contemporanii săi. Operele realizate de Vida se află în numeroase muzee și colecții din țară și străinătate. Monumentul țăra­nilor români martiri de la Moisei este considerat o sinteză a spiritualității românești, atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocația ordinii, a echilibrului psihic și cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau de spațiile de evocare brâncușiene. Profesorul Raoul Șorban, exeget al operei marelui artist, scria în monumentala monografie dedicată sculptorului: „Vida este sculptorul unui popor întărit cu credința în dreptul la viață universală a valorilor autoh­tone. Cu această înzestrare, opera sa ră­mâne mărturia acelei acțiuni spirituale, ce întrunește într-o structură unică omul, artistul și istoria”.
Familia artistului, adresează mulțumiri Municipiului Baia Mare, domnului primar Cătălin Cherecheș, precum și celor care au sprijinit acest proiect, o ofrandă orașului natal și Maramureșului în anul Cente­narului Marii Uniri.

Sâmbătă, 12 mai 2018, la orele 15.00 va avea loc, sub egida Academiei Române, Ce­remonia dezvelirii bustului marelui sculp­tor, cu participarea Coralei Voci Tran­silvane a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca. Vor participa I.P.S.S. An­drei, Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, P.S.S. Justin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Acad. Emil Burzo, președintele Filialei Aca­demiei Române din Cluj-Napoca, academicieni, oameni de cultură, artiști plastici.