Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 11 Noiembrie , 2016

O nouă premieră în Spitalul Judeţean: Prima rezecţie de colon pentru cancer pe cale laparoscopică

de Gazeta de Maramures

Ziua de 31 octombrie 2016 a marcat o nouă premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Dr. Mihaela Leşe, medic primar chirurgie generală şi medicul coordonator al Blocului Operator a arătat că, în cadrul acestei intervenţii, a fost extirpată o tumoră de colon pe cale laparoscopică, efectuând atât rezecţia, cât şi anastomozele intracorporeal, folosind un stapler Endo GIA şi cartuşe de 60 de mm.

„Este vorba despre o pacientă din Baia Mare, cu o tumoră de cec, o tumoră descoperită într-o fază incipientă, când îndepărtarea acesteia poate fi făcută pe cale laparoscopică, pentru că tumorile care depăşesc colonul nu se mai pretează la o asfel de operaţie. Stapler-ul Endo GIA permite secţionarea intracorporeală a intestinului subţire şi gros, dar şi anastomozarea intestinului subţire cu cel gros în interiorul abdomenului, ceea ce înseamnă că pacienta a rămas doar cu 3 mici incizii de trocar (de 12, 10 şi 5 mm) şi o incizie de 7 cm prin care s-a extras tumora şi fragmentul de intestin afectat. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore şi jumătate, iar în urma operaţiei pacienta s-a trezit fără durere şi fără să îi fie afectată mobilitatea.

Acest dispozitiv există în spitalul nostru de aproape un an de zile, a mai fost folosit în splenectomiile laparoscopice, iar acum la pacienta cu tumoră de colon în fază incipientă”, a declarat medicul primar Mihaela Leşe, medic coordonator al Blocului Operator din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

 

Foarte importantă este echipa foarte bine antrenată în intervenţiile laparoscopice pentru care această nouă provocare, trecută cu bine, a însemnat încă un pas de intrare în clubul spitalelor care fac chirurgie de performanţă laparoscopică, cea care va înlocui, într-un viitor foarte apropiat, chirurgia clasică.

 

Printre avantajele chirurgiei laparoscopice se numără necesarul redus de medicamente antialgice, recuperarea rapidă, reluarea activităţilor zilnice la scurt timp după operaţie, avantajele estetice şi spitalizarea redusă, toate fără să diminueze radicalitatea rezecţiei tumorii.

 

„Mulţumesc foarte mult echipei fără de care acest lucru nu ar fi fost posibil: dr. Lavinia Mureşan, as. Voicu Zoicaş, as. Mihaela Gheţie, as. Daniel Ghiţiu şi infirmierei Paraschiva Bledea. Mulţumesc foarte mult conducerii spitalului şi în special dnei manager Sorina Pintea, pentru ca a investit în aparatura performantă care a făcut posibilă o astfel de operaţie”, a precizat dr. Mihaela Leşe.