• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

O claie de fân, recompensa simbolică pentru susţinerea proiectului de restaurare

Să priveşti cum se distrug casele bătrâneşti din zestrea Maramureşului şi să nu faci nimic este echivalentul nepăsării faţă de originile tale şi tradiţiile strămoşilor, crede arhitecta Laura Zaharia. După o vizită de documentare în satul Mara, aceasta a lansat un apel pentru salvarea unei case bătrâneşti, construită în urmă cu un secol, şi care necesită de urgenţă lucrări de restaurare. Oricine are acum ocazia să facă o donaţie de suflet.

 

 

Casa lui Gheorghe Bohotici din satul Mara se apropie de 100 de ani, astfel că timpul care a trecut peste ea a şubrezit-o, iar acum stă să se dărâme. Proprietarul, ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani, are posibilităţi materiale reduse, singura lui agoniseală fiind clăile de fân pe care, vară de vară, le-a înălţat în ogradă şi pe care acum le oferă ca recompensă celor care vor contribui la salvarea casei lui.

„Lucrez la un «Ghid de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural»  - acţiune ce se întinde în toată ţara la iniţiativa Grupului de Lucru RURAL al Ordinului Arhitecţilor din România. Mai aveam nevoie de material fotografic. Era o zi faină de vară, pe seară, când am văzut casa lui Gheo şi… m-am lipit de ea. Gheorghe nu era acasă, dar mi-au spus vecinii că singurul locatar al casei e un bărbat la 80 de ani. Am aflat mai târziu că era la coasă. Am fost foarte impresionată de tot: locatarul bătrân, starea proastă a casei, dar şi frumuseţea ei ce se zărea pe sub «zdrenţe»”, povesteşte Laura Zaharia.

 

După postarea primelor imagini cu CASA CU CLĂI, pe Facebook, au început reacţiile. S-a conturat grupul de iniţiativă format din Nora Anghel, Adrian Cramar, Sorin Zaharia, Gelu Zaharia şi Laura Zaharia şi au început primele apeluri pentru donaţii. S-au sensibilizat 31 de persoane care au contribuit cu sume cuprinse între 100 şi 5000 de lei. Din primii bani s-a început refacerea acoperişului, dar lucrările sunt complexe şi presupun cheltuieli suplimentare.

 

„Până acum am cheltuit 14.500 de lei din donaţii. Noi ne-am angajat să refacem acoperişul şi să punem draniţă – lucrări evaluate iniţial la 36.900 de lei. Acum, după ce avem deja «diverse şi neprevăzute» semnificative, am reevaluat costurile la 41.500 de lei. Am strâns deja 32.500 de lei din donaţii şi sponsorizări, şi ne mai trebuie 9.000 de lei. Nu am evaluat lucrările de refacere a tencuielii de lut de la interior, refacerea podelelor, refacerea coşului din pod – lucrări la care nu ne-am angajat, dar care ar fi foarte bine să le putem face – pentru astea probabil că ar mai trebui vreo 10.000 de lei”, explică Laura Zaharia.

 

Grupul de iniţiativă face apel la toţi oamenii care conştientizează importanţa păstrării elementelor de arhitectură tradiţională: să nu rămână indiferenţi la acest demers şi să contribuie la salvarea casei. Cei care donează primesc şi o recompensă simbolică din partea lui Gheorghe Bohotici, şi anume una din cele peste 80 de clăi de fân din „colecţia” personală. Fiecare claie va purta numele persoanei care donează şi va putea fi văzută online sau, de ce nu, chiar la faţa locului.

 

Grupul de iniţiativă a conceput şi „o amintire” care să fie înmânată donatorilor la finalizarea primei etape: o imagine artistică din arhiva fotografului Mihai Grigorescu, cu subiect conex vieţii pastorale şi a clăilor care sunt atât de prezente în imaginea satelor maramureşene. Imaginea va fi personalizată în amintirea evenimentului prin gravarea câtorva date şi a unui desen al CASEI CU CLĂI în varianta iniţială.

Prima etapă a lucrărilor de restaurare, care presupune refacerea acoperişului şi învelirea cu folie, se va finaliza până la sfârşitul acestei luni, urmând ca montarea draniţei să fie făcută în primăvară, imediat ce vremea va permite acest lucru.

 

Persoanele care fac parte din grupul de iniţiativă îşi oferă în mod voluntar cunoştinţele, resursele şi timpul pentru acest proiect, din dorinţa de a salva căsuţa maramureşeană. Iar acesta este doar începutul, pentru că iniţiatorii acestui proiect au în plan ca anul viitor să înfiinţeze un ONG care să aibă ca obiectiv resuscitarea arhitecturii tradiţionale maramureşene.

 

 

De vânzare: formaţiuni vegetale. Pentru nostalgici – clăi.

Locaţie: Mara - un sat din Maramureşul nostru drag.

Preţ: 100 lei / claia „Vara Asta” (producţie 2016)

Preţ: 200 lei / claia „Alte Veri” (care au stat la maturat 6-7 ani)

Preţ: cât poţi tu să oferi din inimă – atâta costă un pai.

Transportul la domiciliu asigurat. Este instantaneu.

Când donaţia ta a părăsit contul tău, închizi ochii şi îţi vezi claia sau paiul acolo unde doreşti.

 

 

Toţi cei care vor să facă o donaţie au la dispoziţie conturile în lei şi euro de mai jos:

Cont în lei: RO44INGB0000999903543820

Cont în euro: RO53INGB0000999903020634

Titular: Laura Ioana Zaharia

Cu menţiunea: PENTRU REFACEREA ACOPERIŞULUI CASEI DIN MARA – MARAMUREŞ

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.