Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 13 August , 2017

Noutăţile fiscale ale lunii august

de Gazeta de Maramures

Şase scenarii pentru trecerea taxării de la angajator la an­gajat. Angajatorii vor fi obligaţi să le plătească anga­ja­ţilor cu normă parţială contribuţii la pensii (CAS) şi sănătate (CASS) majorate la nivelul salariului minim pe economie, de 1.450 lei, de la 1 august, chiar dacă remuneraţia lor este sub acest nivel, potrivit unei Ordonanţe aprobate de Guvern.
Această măsură va duce la majorarea costurilor cu salariile ale angajatorilor, ei fiind obligaţi să majoreze doar contribuţia pe care o plătesc ei, nu şi pe cea a salariatului.
Astfel, până acum, un angajator plătea pentru un angajat cu salariul minim pe economie CAS şi CASS cumulate (21%) de 304 lei, într-o lună, în cazul în care el lucra cu normă întreagă, respectiv 8 ore pe zi. Dacă un angajat lucrează doar jumă­tate, adică 4 ore pe zi, contribuţiile sunt de asemenea la jumătate, res­pectiv de 152 lei, iar pentru un angajat cu normă de 2 ore pe zi, angajatorul plăteşte contribuţii de numai 76 lei.
Dacă angajatorul este obligat să plătească aceste contribuţii la nivelul salariului minim, înseamnă că el va scoate din buzunar, pentru un angajat cu normă de 4 ore, de două ori mai mult, adică 304 lei în loc de 152 lei, iar pentru cel cu normă de 2 ore de patru ori mai mult, adică 304 lei în loc de 76 lei.

Potrivit autorităţilor, există circa 370.000 de salariaţi care obţin venituri numai în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial de lucru. Cine este exceptat? Studenţii, pensionarii şi elevii vor fi exceptaţi de la prevederile actului normativ. Tot printre excepţii se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani şi persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi. Totodată, vor fi excep­taţi şi cei care au mai multe contracte de muncă şi care câştigă sub cei 1.450 lei pe lună din fiecare contract, dar baza cumulată de calcul este ega­lă cu cel puţin salariul minim brut, chiar dacă ei sunt elevi sau studenţi.

Românii nu îşi vor putea cere falimen­tul personal de la 1 august, cum era prevăzut, măsura urmând să se aplice însă de la 1 ianuarie 2018. Motivul invocat de Guvern a fost că nu există încă personal pregătit să aplice procedurile acestei măsuri. Aceasta a fost numai ultima amânare a Legii insolvenţei persoanelor fizi­ce, după ce a fost adoptată în Parla­ment în data de 20 mai 2015, iar aplicarea sa a mai fost amânată cu un an, respectiv până în decembrie 2016, iar ulterior, cu încă şapte luni, până la 1 august 2017.

Legea salarizării se va aplica de anul acesta, dar numai selectiv. Printre primii avantajaţi: cei din adminis­traţia publică. Asta pentru că de la 1 august, consiliile locale pot aproba o nouă grilă salarială, în sensul ma­jorării şi armonizării salariilor, astfel încât nicio leafă să nu o depăşească pe cea a viceprimarului, pentru cei cu funcţii sub a lui. Această măsură a fost însă un prilej pentru consiliile locale din multe localităţi din ţară să crească, prin decizie, lefurile unor primari, viceprimari şi secretari.

Firmele cu afaceri sub 500.000 euro trec la impozit „micro”. Totodată, de la 1 august, firmele care realizează afaceri cuprinse între 100.001 şi 500.000 de euro vor trece de la impozit specific la impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, cei vizaţi trebuie să depună, până la 25 august 2017, formularul 010, prin care vor anunţa autorităţile despre modificarea sistemului de impunere.
Tot până la data de 25 august 2017, firmele în cauză vor declara şi achita impozitul specific aferent perioadei cuprinse între 1 ianuarie şi 31 iulie 2017.

 

 

Adio, ştampilă! Finalul lunii iulie aduce o măsură care o să îi bucure pe cei care lucrează cu statul. Atât firmele, cât şi persoanele fizice nu mai sunt obligate, începând cu 30 iulie, să aplice ştampila pe vreun do­cu­­ment necesar în relaţia cu insti­tuţiile publice, nici chiar pe contractele cu statul. Mai mult, se consideră „abatere disci­plinară” dacă o persoană din cadrul instituţiilor publice va solicita firme­lor sau persoanelor fizice ştam­pilarea declaraţiilor, cererilor, contractelor sau altor documente ori înscrisuri.
 

 

Companiile pot aplica, înce­pând cu data de 31 iulie, să primească bani de la stat pentru a se promova la târguri şi expoziţii internaţionale, dar şi pentru a-şi realiza propriul site, o apli­caţie de mobil sau o identitate vizuală (marcă, siglă, slogan).

Programul de „internaţionalizare” a firmelor are un buget de 71 milioane lei, dar este limitat la o sumă de 50.000 lei/an per firmă, existând şi obligaţia unei contribuţii financiare proprii de cel puţin 10%.