Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 23 Martie , 2018

Nicolae Bud, un nou volum lansat în București

de Nicolae Teremtus

Recent a avut loc o lansare de carte a lui Nicolae Bud, fost parlamentar maramureșean și unul dintre specialiștii din mineritul nordului. În ultima perioadă de timp, acesta a lansat mai multe volume, cele mai multe de specialitate, dar şi literatură și publicistică. Aceste preocupări ale inginerului doctor în economie și în minerit vin să completeze tabloul unui intelectual de forță ce pregătește o lucrare monumentală, o istorie a mineritului maramureșean, o lucrare de înaltă ținută academică.

Până la apariția istoriei mineri­tului din nord prezentăm cel mai recent volum al lui Bud. De fapt, despre mesaj este vorba, „Despre Mesaj în Spațiu și Timp” (titlul cărții la care ne referim), despre un mesaj al unui autentic in­te­lectual de la intersecția tehnicii cu științele umaniste pentru care slujirea Cetății nu are un înțeles abstract, ci se centrează pe OM și NAȚIUNE, într-o simbioză a scopului și mijlocului.

Dacă lansarea anterioară „Mineritul încotro?” a avut loc într-o sală im­po­zantă care avea un covor roșu pe mijlocul sălii, lansarea de acum a avut loc într-o sala aflată într-un clar-obscur de culoare albastru intens. O sală cu un inteligent joc de lumini și umbre în care lumina reflectoarelor era centrată pe cei veniți să vorbească despre o carte. 
Însuși cadrul în care a avut loc lansarea a fost de natură a depăși convenționalul și ritualul vid de semnificații. Este vorba despre o nouă instituție culturală a Bucureștiului, intitulată „Teatrul Dra­maturgilor Români”. Pe Calea Griviței, în apropierea Gării de Nord, o clădire dezafectată, care a aparținut cândva Poștei Române, clădire măcinată de timp și de dezinteres, a fost refăcută fundamental pentru a fi pusă în slujba publicului iubitor de teatru, de frumos, dat fiind faptul că găzduiește și câteva secții ale Muzeului Literaturii Române. O cochetă sală de teatru este destinată în principal promovării dramaturgiei naționale. De asemenea, în acest Spațiu și Timp au loc numeroase alte manifestări, tot sub semnul culturii și artei autohtone. Nici că se putea un loc mai potrivit pentru lansarea cărții publicistului Nicolae Bud.

Volumul, apărut în Editura Coresi, în condiții grafice de excepție, are drept ax tocmai ideea națională, apărarea și cultivarea identității noastre, a celor ce viețuim în spațiul carpato-dunăreano-pontic, fiecare articol, indiferent de tematica abordată - o tematică extrem de diversă - constituindu-se într-o con­vingătoare pledoarie în sprijinul interesului național. Nu într-o manieră lozincardă, nu în formule bombastice, nu apologetic, nu simplificator și agresiv, ci în numele celor mai prețuite va­lori ale umanității. De altfel, unitatea dintre național și universal a fost subli­niată de toți cei care au luat cuvântul la lansarea volumului.

Academicianul Răzvan Theodorescu, ambasadorul Neagu Udroiu, scriitorul Horia Gârbea, editorul Vasile Poenaru, fiecare în stil propriu, din perspective diverse, au oferit unui auditoriu repre­zentativ, începând cu elevi de liceu, continuând cu studenți și cu exponenți ai generațiilor mai vârstnice, profe­sio­niști din aproape întregul spectru al știin­ței, tehnicii, artelor, profesiilor libe­rale, interesați sincer, pro-activ, să cunoască în profunzime modul în care autorul, Nicolae Bud, s-a raportat și se raportează la realitățile în mișcare ale lumii în care trăim, în spațiul național racordat la cel internațional.

„Volumul redă, într-o manieră expre­sivă, activitatea publicistică a autorului, așa cum s-a desfășurat «în Spațiu și Timp», mai ales în presa maramu­re­șea­nă și în cea centrală, cu accentuat profil academic. Nicolae Bud nu ne-a luat «pâinea» noastră, a ziariștilor, nu ne-a imitat, nu a scris sub presiunea cotidianului, concurenței acerbe de pe piața, mai mult sau mai puțin liberă, a compromisurilor, mai mult sau mai puțin acceptabile, ci din îndemnul inimii, în cel mai adevărat sens al acestui comandament. Cu alte cuvinte, publicistica sa nu reprezintă «o obligație de serviciu», ci expresia conștientizării unei datorii care excede limitelor profesionalismului jurnalistic.
Faptul că a ales pentru copertă ima­ginea Casei Albe de la Washington este semnificativ tot ca valoare de mesaj: Nicolae Bud a considerat și consideră că procesele de integrare și globalizare își pun și își vor pune tot mai puternic amprenta asupra evoluțiilor lumii contemporane, dar nu omite în nicio împrejurare că aceste procese devin dezirabile doar cu condiția de a nu încălca niciun drept național, nicio identitate națională. Astfel, ne-a oferit, prin scriitura sa clară, colorată, dar nu prolixă, sinceră, dar nu intimistă, viguroasă, dar nu seacă și dură, atras de magia științei, dar nu sclav al acesteia, o carte pe care nu ezit s-o numesc de căpătâi. Inginerul miner Nicolae Bud știe să mânuiască, nu numai la propriu, pickammerul, deopotrivă de bine ca și verbul, găsind expresiile cele mai potrivite pentru a ajunge la cititor o artă a argumentării proprie celor care au ceva important de comunicat semenilor. Cu pickammerul dislocă roca pentru a găsi în tona de steril gramul de substanță minerală de mare valoare, iar prin cuvântul potrivit ales ne convinge că există cauze înalte pentru care merită să trăiești și să lupți. Este una dintre cele mai palpabile dovezi că luciditatea face totdeauna cauză bună cu autenticul patriotism, așa cum numai responsabi­litatea poate să valorizeze, la cote superioare, competența”, a spus ziaristul Teodor Brateș.