• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Martie , 2018

Nicolae Bud, despre minerit, despre viitor, despre țară

În mod normal, lucrările Adunării Generale ar fi trebuit să aibă loc la Brad, dar lansarea cărții lui Bud a adus manifestarea în București.

Au participat peste o sută de invitați, mulți dintre ei încă activi în mineritul românesc, sau ce a mai rămas din această activitate economică ce a adus multe beneficii României.

Privind la cei prezenți în sala elegantă de conferințe, am identificat repre­zen­tanți de la mai multe companii care activează în mineritul românesc, peste 90% în explorarea solurilor românești. În Apuseni sunt 12 companii nord-americane, altele decât Roșia Montană Gold Corporation. Aceste companii au perimetre de explorare și execută lucrări de mai mulți ani.
A fost prezent directorul de la Roșia Poieni, SC Cupru Min, Gheorghe Chindriș, un maramureșean din zona profesioniștilor din minerit.
Moderatorul manifestării a fost profesorul Marin Dinu de la ASE Bucureşti. A fost prezent academicianul Răzvan Theodorescu, dr. ing. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor și profesorul universitar dr. Dumitru Fodor, fostul rector al Universității din Petroșani.
Este reconfortant să vezi zeci de ingineri din mai toate generaţiile, deosebit de sensibili, de receptivi la ceea ce s-a spus despre lucrarea unuia dintre colegii lor, Nicolae Bud, lucrare consacrată viitorului mineritului, cu precădere celui din zona mineralelor, în condiţiile specifice României, în context european şi mondial. A fost nota dominantă a unei atmosfere de sinceră, de autentică solidaritate în demersurile comune pentru o cauză comună.

Manifestarea a depăşit cu mult maniera obişnuită de prezentare (de tip „recenzie colectivă“) a unei cărţi. Am avut
de-a face cu un adevărat eveniment ştiinţific, marcat de o reală dezbatere pe tema lucrării supuse atenţiei parti­ci­panţilor. „Tonul” a fost dat de moderatorul evenimentului, profesorul Marin Dinu, care a tratat tranşant (în faţa unui public realmente interesat să cunoască puncte de vedere avizate) aspecte sensibile, controversate, de ordin strategic privind modul în care industria minieră poate şi trebuie să răspundă exigenţelor triplei eficienţe – economică, socială şi ecologică. La rândul său, acad. Răzvan Theodorescu a pus accentul pe obli­gaţia tuturor concetăţenilor de a păstra şi valorifica patrimoniul naţional natural şi, în acest cadru, a relevat poziţia realistă, nepartizană a autorului lucrării faţă de viitorul zăcământului de la Roşia Montană. Dr. ing. Iulian Iancu
s-a referit, în special, la concepţia care stă la baza proiectului Legi minelor, într-o variantă radical îmbunătăţită, care situează în centrul reglementărilor punerea bogăţiilor solului şi subsolului exclusiv în slujba interesului naţional. Chiar dacă a consacrat cea mai mare parte a cuvântului său unor etape importante din viaţa autorului, prof. univ. dr. Dumitru Fodor, nu a omis să releve, prin exemplul dr. ing. Nicolae Bud, importanţa „alianţei“ dintre învă­ţământ – ştiinţă – economia reală.
S-au împărtăşit, fireşte, amintiri de ordin personal, momente în care drumurile în viaţă ale vorbitorilor s-au intersectat cu studentul, apoi mana­ge­rul, deputatul, militantul pe tărâm civic Nicolae Bud.

În încheiere, Bud a spus că „motorul“ preo­­cupărilor sale care vizează re­naşterea mineritului românesc din pers­pectiva dezvoltării durabile l-a constituit şi îl constituie conştientizarea faptului că, român fiind, nu are dreptul să manifeste pasivitate şi să nu militeze pentru o economie naţională, cu adevărat naţională, dar nu autarhică, ci deschisă procesului de integrare europeană şi imperativelor globalizării.

Ceea ce numim, îndeobşte, „asumarea destinului“, a însemnat, pentru ingine­rul maramureșean, o curiozitate fără limite, convertită în cunoaştere şi în credinţă, în promovarea spiritului militant, inclusiv în politică (în calitate de deputat în trei legislaturi), chiar dacă a fost nevoie să achite marile costuri ale confruntării dure cu interese reprobabile, cu nepăsarea, incompetenţa, conservatorismul.
Aşa cum s-a subliniat la manifestare, dr. ing. Nicolae Bud se înscrie, prin viaţa şi activitatea sa, în comportamentul social definitoriu pentru autor, mai ales prin promovarea spiritului de echipă, a solidarităţii de breaslă, în esenţă că toţi cei convinşi că mineritul are viitor în România, că resursele ţării trebuie valorificate în interesul ţării.
S-a relevat cu putere că inginerii români au şi vor avea, totdeauna, un greu şi decisiv cuvânt de spus pe un vast spaţiu de acţiune profesionistă, potrivit „ordinii de zi” de pe agenda în­tregii naţiuni, în vederea rezolvării optime a problemelor vitale ale exis­tenţei şi progresului ei.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.