• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Ianuarie , 2021

Nesimțiților, dați banii oamenilor!

Cei peste 3000 de asistenți perso­nali ai persoanelor cu dizabilități din Maramureș nu și-au primit salariile restante, conform promisiunilor guvernamentale. Această categorie de salariați ai statului mai are de încasat o restanță salarială de anul trecut și salariul pe luna decembrie, drepturi bănești care deja întârzie, ceea ce înseamnă că  va deveni o nouă restanță. Aceasta este situația în Baia Mare. La nivelul județului, s-ar putea ca restanțele să fie mai  mari. Bătaia de joc continuă.

Anul trecut, prin toamnă, a fost un protest tăcut al asistenților personali. Atunci, s-a spus că, până în 5 decembrie, toate restanțele vor fi achitate. A venit și Moș Nicolae, conform datinilor, dar, pentru asistenții personali și persoanele cu handicap, tașca Moșului a fost goală. Se mai auzea în ea zăngănitul promisiunilor neonorate. Apoi, sărbători pentru toți românii, dar nu și pentru asistenții personali și persoanele cu handicap. Ăștia, bătuți de soartă, au trebuit să se descurce cu lipsa banilor, cu datoriile acumulate în lunile din urmă. Au urmat noi promisiuni, o rectificare buge­tară, din care s-a plătit doar o parte a restanțelor.
Un nou guvern, noi dispute poli­tice, un nou ministru al Finanțelor și o nouă perioadă de secetă prin finanțele publice. Doar pentru asistenții personali, că pentru alte categorii de salariați ai statului
s-au găsit bani de recompense, de sporuri, de salarii mari și grase. Că, de, Statul sunt  eu! (cei care conduc își spun asta).
Desigur, problema asistenților personali a devenit minusculă, atât de mică încât nu se mai vede nici cu telescopul ministerial ori administrativ. Acu’ domnii care conduc sunt ocupați cu împărțitul func­țiilor, al sinecurilor.

În acest context nenorocit, Pri­măria Baia Mare a mai plătit o tranșă din salariile asistenților personali. Primarul Cătălin Cherecheș explică direct situația existentă cu cele peste 2000 de persoane care ar trebui să primească restanțe de la stat.
„Municipiul Baia Mare a virat, în 07 ianuarie 2021, suma de 2.500.000 de lei pentru plata sa­lariului restant aferent lunii noiembrie 2020 către asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. Acești bani sunt din bugetul municipiului Baia Mare, nicidecum de la Guvernul României. Subli­niez acest lucru, deoarece este strigător la cer modul în care este gestionată această situație la București, atât în relația cu această categorie socială greu încercată, dar și cu autoritatea locală care este pusă în fața faptului împlinit. Guvernul nu își onorează obligațiile față de noi. Înainte de alegerile parlamentare, prin rectificare, au alocat sumele restante pentru plata parțială a restanțelor, bani care au acoperit două luni. Nu au ținut cont de numeroasele demersuri din ultimele luni, de apeluri personale și publice, de strigătul de disperare al acestor oameni. La nivel de Baia Mare, ne-am asumat și anul trecut plata acestor drepturi preț de câteva luni, dar nu ne-au fost restituite încă aceste sume, mai mult, suntem lăsați și în acest an de izbeliște. Obligația legală pentru plata acestor drepturi salariale este a Guvernului României. Drama prin care trec acești oameni, situa­ția deloc plăcută, în care suntem puși și noi ca autoritate locală de a găsi soluții să nu moară oamenii de foame, în timp ce guvernanții stau și își dispută puterea, trebuie să se oprească. Asistăm neputincioși la o bătaie de joc la adresa persoanelor cu dizabilități și la cea a asistenților care îi îngrijesc, și așa umiliți de sistem, dar și la punerea la zid a autorităților locale care – pot, nu pot -  trebuie să scoată de undeva bani să acopere neputința Guvernului. Luna asta am făcut cum am putut și am asigurat plata pentru luna noiembrie 2020. Sper ca măcar acum, în al 12-lea ceas, Guvernul României să se trezească și să își achite obligațiile față de acești oameni, dar și față de administrațiile locale. Alegerile au trecut, puterea ați împărțit-o, acum găsiți soluții și achitați-vă de îndatoriri!”, a spus Cătălin Cherecheș.

Pentru angajații băimăreni, mai sunt de încasat două restanțe sala­riale de pe anul trecut, una dintre ele este salariul de pe decembrie. Faptul că, de atâtea luni - imediat este o jumătate de an - nu se poate rezolva situația acestor angajați ai statului, este mai mult decât regretabil. Câteva mii de oameni, în Maramureș, pur și simplu nu primesc salariile legale, datorate de stat, deoarece câțiva indivizi, efemeri pe niște funcții publice, nu vor, nu pot, îi doare în bască să termine acest circ nenorocit. Dumnezeu vede...


„La nivel de Baia Mare, ne-am asumat și anul trecut plata acestor drepturi preț de câteva luni, dar nu ne-au fost restituite încă aceste sume, mai mult, suntem lăsați și în acest an de izbeliște. Obligația legală pentru plata acestor drepturi salariale este a Guvernului României”.
Catalin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.