• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 8 Iulie , 2018

Nedreptățile împotriva pensionarilor cu grupa I și a II-a, îndreptate prin lege

Camera Deputaților a votat, miercuri, propunerea legisla­tivă de modificare a articolului din Legea 263/2010, cu privire la persoanele care au lucrat în grupa I și a II-a, pensionate înainte de 1 ianuarie 2011. Acestea au fost defavorizate în urma recalculării încheiate la finalul anului trecut, în baza Legii 192/2015 și a HG 291/2017. Peste 63.000 de pensionari au pierdut majo­rări cu până la 50% a pensiei, prin creșterea abuzivă a stagiului complet de cotizare.


Parlamentarul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a încercat de aproape un an să determine Guvernul și majoritatea PSD-ALDE să îndrepte inechitățile create. După ce a depus interpelare către Ministerul Muncii la începutul primăverii, acesta a depus și o propunere legislativă pentru modificarea Legii 263/2010. „E o satisfacție personală că un proiect de lege, care rezolvă discriminările suportate de mulți pensionari cu grupele I și II, a trecut de plenul Camerei Deputaților. Sunt 9 luni de când am început primele demersuri. Ele s-au finalizat cu propunerea legislativă depusă la Parlament, în care am prevăzut punerea pe picior de egalitate, la calcularea pensiei, între cei ieșiți din activitate înainte de 1 ia­nuarie 2011 și cei pensionați după această dată. Guvernul PSD-ALDE i-a purtat prin tribunale ca să-și recâștige dreptul care li se cuvenea. Mulți dintre ei nu au mai prins această „reparație” morală care li se face după votul de ieri din plen. Numărul lor se reduce în fiecare zi, pentru că sunt plini de boli profesionale și media de viață e cu aproape 10 ani mai mică decât media generală. De aceste persoane și-a bătut joc 33 de luni Guvernul PSD-ALDE. Mă bucur că au fost parlamentari PSD care au susținut drepturile acestor pensionari, au semnat propunerea mea și au votat ieri (n.n.-miercuri 4 iulie a.c.) în plen. Îndreptarea unor abuzuri nu trebuie să aibă culoare politică”, a declarat parlamentarul USR.
În cele 33 de luni pomenite de deputat, unii pensionari au pierdut aproape 30.000 de lei din pensia care li se cuvenea. Legea votată miercuri nu le va aduce beneficiarilor, retroactiv, banii în buzunar. Conform unui principiu de drept, legea civilă nu retroactivează. Recuperarea sumelor se va putea face doar prin instanță.

Legea votată miercuri va intra în vigoare de la 1 octombrie, cu un termen de recalculare a drepturilor de 12 luni. Din păcate, nu s-a menținut termenul de recalculare cerut de Duruș, de 6 luni, și nici intrarea în vigoare a legii imediat după publicare. Asta ar fi permis pensionarilor să-și primească mai repede pensiile majorate.  
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.