• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Iunie , 2022

Ne-am prostit. Sau Neam prostit?

Poporul român ar putea fi subiectul unei ample cercetări despre efectele manipulării constante. Cele 10 strategii de manipulare atribuite lingvistului Noam Chomsky sunt perfect valabile pentru noi:
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii. Pentru aceasta: se inventează false ameninţări ori se creează probleme grave care îngrijorează real opinia publică, iar apoi se oferă soluţiile.
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
4. Strategia acţiunii cu date diferite. O altă manieră de a obli­ga publicul să accepte o ho­tă­râre nepopulară este de a o prezenta ca „dureroasă, dar necesară”,obţinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai uşoară acceptarea unui sacrificiu viitor decât a unuia apropiat.
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu îi permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte. Pentru aceasta, auto­ritățile se adresează cetățenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. Iar răspunsul va fi pe măsură.
6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor, pentru că reacţiile emoţionale sunt cel mai uşor de manipulat.
7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să îi ocupe timpul şi să îl demotiveze în atingerea unor idealuri.
8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă. Pentru aceasta se spri­jină financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul.
9. Poporului trebuie să îi fie indus spiritul turmei. Pentru aceasta se stimulează sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare Pentru aceasta, folosind mijloacele moderne, statul cunoaște individul mai bine decât el însuși și discreditează orice informație care l-ar face să se întrebe dacă nu cumva e manipulat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.