Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 30 Aprilie , 2019

Muzeul Satului din Bucureşti, sub Semnele Ceriului

de Nicolae Teremtus

Recent a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, vernisajul expoziţiei de artă fotografică „Semnele Ceriului”, realizată de Ilie Tudorel din Baia Mare.
Această expoziţie itinerantă este închinată bolţii cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce face parte din patrimoniul material şi imaterial.

 

Expoziţia „Semnele Ceriului” îşi propune să promo­veze în rândul iu­bi­to­rilor de cultură din țară și din străinătate, cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradițională din România.
Din cele mai vechi timpuri, fasci­nația exercitată asupra omului de către aștrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive pre­zente până azi în cadrul civilizației noastre rurale.
Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau ale stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porți tradiționale de lemn din toate zonele României. Toate aceste simboluri dau frumusețe și un sens ascuns tuturor monumentelor de patrimoniu unde apar. Simbolistica lor, azi uitată sau cunoscută doar de meșterii populari, este prezentată astfel încât privitorul modern să înțeleagă ușor semnificația mesajului de peste milenii, pe care strămoșii noștri au dorit să-l transmită. Se cuvine deci să îl cunoaștem, să îl păstrăm și îl transmitem generațiilor viitoare, a spus de mai multe ori Ilie Tudorel în prezentarea făcută la vernisajul expoziţiei de la Muzeul Satului.

Din vechime, simbolurile strămo­șilor sunt prezente peste tot în lume constituind un liant multicultural și un limbaj universal al meșterilor sau artizanilor, derivând din însăși filosofia ancestrală a umanității. Azi, această bogăție culturală tradițională este tot mai puțin înțeleasă și cu­noscută, suferind asemenea situației generale în care se află și patrimoniul nostru la confluența dintre trecut și viitor.
Proiectul fotografic „Semnele Ceriului” atrage atenția asupra faptului că persistența în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare, iar odată cu ele și legătura noastră cu fundamentul civilizației umane. Expoziția este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiționale și de a admira talentul meșterilor populari din România. Doar așa putem prețui cu adevărat patrimoniul cultural, des­coperind diversitatea și astfel se va iniția un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii. Prezentarea expozițională este formată din 73 fotografii de mari dimensiuni. Expoziția este însoțită de expuneri și prelegeri cu digiporame susținute de autor. Expoziţia a mai fost prezentă la Baia Mare, Satu Mare, Muzeul Cetăţii Oradea, Mu­zeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş, Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Castelul Ka­rolyi din Carei şi Planetariul din Baia Mare, fiind vizionată de zeci de mii de vizitatori. La Muzeul Naţio­nal al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, expoziţia va fi deschisă până la jumătatea lunii mai.

După vernisajul expoziţiei, artistul fotograf băimărean a fost intervievat de realizatorii emisiunii „Talent şi Efort” de la Trinitas TV.
„Acest proiect cultural «Semnele Ceriului» a debutat în urmă cu peste 10 ani, perioadă în care am făcut peste 100 de mii de kilometri în România şi în străinătate, în căutarea acestor simboluri! Le-am găsit şi au rămas în urma acestor peregrinări peste 100 de mii de fotografii digitale, dintre care 73 de fotografii sunt expuse aici, la Muzeul Satului din Bucureşti.
Acest proiect are ca scop promovarea şi într-un fel salvarea acestor simboluri. Ele sunt elemente ale patrimoniului material, dar şi a celui imaterial. Sunt un mesaj nescris, în piatră, lemn şi venit de la strămoşii noştri. Îmi place ce fac şi sunt mândru că oamenii m-au poreclit «vânătorul de simboluri»! Pe de altă parte, sunt trist pentru că am constatat, în peregrinările mele, că oamenii care merg prin satele ro­mâ­neşti sunt «absenţi». Nu îi interesează ce văd în jurul lor. Nu bagă de seamă aceste simboluri. Le ignoră, de-a dreptul! Se uită doar în smartphone şi la vârful pantofului! Am constatat că această atitudine este un mare pericol pentru existenţa acestor simboluri, vor fi uitate.
De aceea am considerat că este o datorie de onoare, pentru mine, să mă ocup de acest subiect şi să încerc să salvez aceste simboluri. Sper să reu­şesc! Ne aflăm în al 12-lea ceas al existenţei lor!”, a spus Ilie Tudorel în interviul acordat televiziunii Trinitas. În continuarea vernisajului, artistul băimărean a prezentat câteva din simbolurile fotografiate.

 

 

Ilie Tudorel în cifre şi date

Artistul a fost prezent în 113 expoziţii de artă fotografică, din care 59 de expoziţii perso­nale şi 54 expoziţii de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Această intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din străinătate, precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de revista „GAZETA de Maramureş”.
Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „România Photo­graphy Exhibition in Zhuhai 2018 China”, „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură
„Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţională de turism „ BeTUI ”, săptămânalul „Zi de Zi – Oradea & Bihor”, albumul
turistic „CAREI”, precum şi în numeroase cărţi. Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www. youtube.com /user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri.

 


„Acest proiect cultural «Semnele Ceriului» a debutat în urmă cu peste 10 ani, perioadă în care am făcut peste 100 de mii de kilometri în România şi în străinătate, în căutarea acestor simboluri!”
Ilie Tudorel


„Sunt trist pentru că am constatat, în peregrinările mele, că oamenii care merg prin satele româneşti sunt «absenţi». Nu îi interesează ce văd în jurul lor. Nu bagă de seamă aceste simboluri. Le ignoră, de-a dreptul! Se uită doar în smartphone şi la vârful pantofului!” - Ilie Tudorel