• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Ianuarie , 2017

Muzeul Maramureşului din Sighet a depus două proiecte spre a primi finanţare prin Ambasada Statelor Unite

Muzeul Maramureşului din Sighetu Marmaţiei a depus la sfârşitul săptămânii trecute două proiecte spre a primi finanţare prin Ambasada Statelor Unite. Granturile nu depăşesc suma de 200 000 de euro şi au în vedere lucrări de conservare la Muzeul Etnografic şi Muzeul Satului.
 

 

Specialişti din cadrul muzeului au depus online două proiecte. Proiectele sunt mici, pentru că Ambasada Statelor Unite are în vedere două tipuri de granturi, granturi mici, până la 200 000 de dolari, şi granturi mari, până la 2 mi­lioane de dolari. Neavând pregătite documentaţii complexe pentru alte lucrări de conservare, restaurare, reabi­litare, s-au depus două proiecte mici, până la 200 000 de dolari.
„Primul proiect se referă la lucrări de conservare a acoperişului de la fosta clădire «Reduta», care adăposteşte expo­ziţia de bază a secţiei de Etno­grafie, care include şi fostul cinema­tograf orăşenesc. Acoperişul fiind rea­lizat din tablă galvanizată, o dată cu trecerea tmpului, acoperişul a suferit degradări serioase şi sunt probleme legate de infiltraţiile cu apă meteorică, care afectează nu numai faţada, ci şi tavanul şi, încet, încet, starea clădirii se deteriorează şi începe să sufere.  Noi am încercat un astfel de proiect care se ridică la suma de 80 000 de dolari, lucrări de refacere parţială, cu vopsitorie, cu vopsele speciale, în speranţa că în concursul de proiecte, acest proiect ar avea şanse de a primi finanţare”, spune Ioan Boroica, muzeograf.
Un alt proiect depus, tot pe aceeaşi linie de finanţare a proiectelor mici, a fost depus pentru lucrări de conservare şi eliminarea umidităţii excesive la Muzeul Satului.
„Concret, este vorba de efectuarea unor lucrări de drenaj, pentru că platoul pe care este situat Muzeul Satului, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar şi jumătate, este afectat de acumulări de apă meteorică, din cauza structurii geologice a terenului, care are imediat sub stratul vegetal, la câţiva metri, un strat semnificativ ca grosime de argilă nisipoasă, impermeabilă, ceea ce duce la acumularea apelor, aspect mai evident în sezonul când există precipitaţii abundente, apa bălteşte, lucru care afectează în mod direct sau indirect starea de conservare a construcţiilor, a obiectivelor monument istoric ce se află în muzeu. Prin eliminarea umidităţii excesive îmbunătăţim starea de conservare a monumentelor de arhitectură populară”, menţionează Ioan Boroica.

Tot la categoria lucrări de conservare se include şi o altă achiziţie propusă de muzeu în proiectul de finanţare.
„Am propus, de asemenea, în proiect achiziţia unei aparaturi de ultimă generaţie, folosită deja de italieni sau francezi, un aparat prin care se rezolvă parţial sau total atacul insectelor. E vorba despre un tratament aplicat lemnului, care acţionează împotriva atacului insectelor, cu microunde. Respec­tivul aparat încălzeşte lemnul la 60-70 de grade, fără să-i afecteze structura, şi se omoară larvele şi insectele, elimi­nând una din marile probleme pe care le are muzeul”, spune muzeograful.
 

Proiectele depuse  vor intra într-o com­petiţie. Chiar dacă nu vor obţine finan­ţare, specialişti din cadrul muzeului spun că vor insista pentru a obţine fonduri şi pe alte linii de finanţare. Pro­iec­tele nu necesită cofinanţare din partea aplicantului. Prin fonduri ale Amba­sa­dei Statelor Unite, Muzeul Maramu­re­şului din Sighet a realizat, în urmă cu aproximativ zece ani, un proiect de cercetare privind istoria colectivizării în zonă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.