Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 7 Noiembrie , 2012

Muzeele Băii Mari

de Gazeta de Maramures

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie
 

Muzeul este locul în care comunitatea vine să se privească în oglindă. În alţi termeni, muzeul este depozitarul istoriei noastre, fără de care o autobiografie comunitară nu ar fi posibilă.

Instituţia vă oferă posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale trecutului comunităţilor din fostele “ţări” ale Maramureşului, Chioarului, Lăpuşului şi Codrului, atât prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare, cât şi prin cel al metodelor interactive ale programului de educaţie “Muzeul Viu”, adresat în special tinerilor.

Biblioteca muzeului, cu fondul documentar şi cel de carte curentă, vă stă la dispoziţie prin intermediul sălii de lectură, în timp ce rezultatele cercetărilor arheologice şi istorice pot fi cunoscute datorită publicaţiei “Marmaţia”.

 
Adresa: Str. Monetăriei, nr. 1-3
Zona: Centrul Vechi
Telefon: 0262211924

Orar: Luni închis, Marţi - Vineri 8.30 - 15.30, Sâmbătă - Duminică 10 - 14

 
Muzeul de Artă ''Centrul Artistic''
 

Începând din secolul XIX şi în secolul XX, în Europa au existat aproximativ 40 de Colonii artistice, ca de exemplu cele de la Barbizon şi Pont - Aven - Franţa, St. Ives - Anglia, Lare - Olanda, Skagen - Danemarca, Worpswede, Darmstadt - Germania, Ascona - Elveţia sau Szolnok în Ungaria.

Printre aceste colonii se numără şi Colonia de la Baia Mare, întemeiată în 1896 - prin deschiderea "Şcolii particulare de pictură" condusă de Simon Hollosy (1857-1918), fapt ce s-a dovedit a fi un reuşit "transplant cultural", devenind una dintre cele mai reputate colonii europene şi printre puţinele în care viaţa artistică s-a desfăşurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol. Pe parcursul existenţei sale în Colonia băimăreană au lucrat peste 3000 de artişti plastici din ţară, cât şi din spaţiul central şi est european.

Muzeul de Artă din Baia Mare este singular în ţară, în sensul că expune exclusiv lucrări realizate de artişti care au lucrat efectiv în Colonia de la Baia Mare din 1896 până astăzi.

Clădirea care găzduieşte Muzeul de Artă, situată la circa 200 metri de vechiul centru al oraşului, este monument de arhitectură. Ridicată iniţial cu un singur nivel, datată din 1784, a avut menirea de a fi Oficiul Salinar din Maramureş, ulterior la începutul secolului XX ca proprietate a avocatului dr. Teogil Dragoş, a fost supraînălţată, la etaj fiind locuinţa acestuia.

Având un profil distinct, bine conturat, Muzeul de Artă - Centrul Artistic Baia Mare expune peste 250 lucrări semnate de 90 de plasticieni, bine cunoscuţi pe plan naţional şi internaţional - încearcă să ilustreze complexul fenomen băimărean, ca experienţă artistică unică în felul său.

În colecţiile muzeului care numără peste 3300 de piese, pe lângă lucrările semnate de artişti ce au activat în cadrul Centrului Artistic de la Baia Mare, începând din 1896 până în prezent, se găsesc câteva valoroase piese ce ilustrează arta europeană din secolele XVIII - XX, precum şi arta modernă românească, lucrări valorificate în cadrul unor expoziţii temporare.

 
Adresa: Str. 1 Mai, nr. 8
Zona: Centrul Vechi
Telefon: 0262 213 964

Orar: Luni închis, Marți - Duminică între orele 10 - 17

 
Muzeul de Mineralogie
 
Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.
Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină.„Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte” (Victor Gorduza - directorul instituției).
La parter, expoziția de bază prezintă alcătuirea geologică a Nord-Vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale și zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a munților Oaș-Gutâi, precum și din Țibleș și zona Borșa-Vișeu.
La etaj, spațiul expozițional cuprinde piesele cele mai impresionante, pline de poezie și culoare, învăluite într-o muzică de ambianță ce creează un sincretism imagine-melos propice desfășurării unor acțiuni culturale de înaltă ținută - aici se desfășoară anual manifestarea de decernare a premiilor „Cărțile Anului”, organizată de filiala județeană a Uniunii Scriitorilor din România.

 

Adresa: B-dul Traian nr. 8
Zona: Muzeul de Mineralogie
Telefon: 0262 227 517
Orar: Luni închis, Marți - Duminică 9:00 - 17.00

 
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară


Adresa: Str. Dealul Florilor nr. 1

Zona: parc
Telefon: 0262 276 895

Orar: Luni închis, Marţi – Duminică, 10 -16 (octombrie - aprilie); Marţi – Duminică, 10 - 20 (mai - septembrie)

 

Muzeul funcționează în actuala clădire din 1971. Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș). Muzeul Satului, inaugurat în 1984 în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș grupate în jurul Bisericii de lemn adusă din Chechiș.