Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 20 Martie , 2020

Muzee virtuale pe care le poți vizita în perioada aceasta

de Gazeta de Maramures

Majoritatea spațiilor culturale sunt închise în această perioadă, din cauza coronavirusului. Și dacă tot suntem îndemnați să stăm acasă, să știi că există câteva locuri frumoase pe care le poți vizita, totuși, prin intermediul ecranului.Muzeul Prado, cel mai vizitat din Spania, a lansat iniţiativa „El Prado contigo” (Pra­­do, cu tine) pentru a menţine le­gătura cu publicul. Muzeul extinde totodată timpul dedicat vizitelor online pe reţelele de socializare, pentru a-şi prezenta colecţiile începând cu ora 10.00 dimineaţa, ora obişnuită de des­chidere a muzeului.
În Franţa, maximul exponent al artei Muzeul Luvru, oferă o co­nexiu­ne online pentru a cunoaşte nu doar principalele sale opere ci şi achiziţiile noi, printre care „Apolo”, o sculptură provenită din Pompeii (Italia) a cărei expunere a fost posibilă datorită mobilizării a 5.600 de donatori.

Dacă ţi-e dor de Londra, fă o vizită la British Museum chiar acum! Tot de pe canapea, bineînţeles.
Tot de pe canapea sau din pat, în pijama şi papuci, pot fi consultate ale temple ale artei precum Mu­zeul Peggy Guggenheim din Veneţia – închis temporar – prin prezentări virtuale ale principalelor sale opere, însoţite de explicaţiile angajaţilor muzeului.
Din America Latină alte muzee precum Malba din Buenos Aires oferă vizite virtuale dedicată arhitecturii şi colecţiei sale permanente, o ocazie minunată pentru a cunoaşte operele lui Diego Rivera, Emilio Pettoruti, Frida Kahlo, sau Helio Oiticica.
Muzeul Regina Sofia din Madrid dispune de un web care este „un muzeu paralel”, potrivit institu­ţiei, cu ajutorul căruia vizitatorii pot accesa 170 video de expoziţii şi înregistrări audio şi podcasturi.
Sunt puse la dispoziţie şi siteuri precum „Repensar Guernica” cu imagini ale emblematicei opere a lui Picasso, care oferă detalii „imperceptibile” la simpla vedere a ochiului, sau „Fuera del canon. Las artistas pop en la Colección”, despre rolul femeilor în arta pop din anii ’60 şi ’70.
Web-ul muzeului Thyssen îi primeşte pe internauţi pentru vizite virtuale ale colecţiei sale permanente şi temporară „Rembrandt el retrato en Amsterdam” vernisată în urmă cu câtva zile.
În timp ce în Italia sunt oferite spre parcurgere virtuală Muzeele Vaticanului, sau Galeriile Uffzi din Florenţa, într-o ocazie unică pentru vizitatori de a nu fi nevoiţi să plătească biletul de intrare, sau să stea la cozi lungi de intrare.

Şi alte muzee s-au alăturat acestei iniţiative, precum Muzeul Arheologic din Atena, British Museum din Londra – cu o singură expo­ziţie a tezaurului – Metropolitan Museum din New York, sau Mu­zeul Hermitage din Sankt Petersburg.

 

 

În țară
Muzeele din România pun la dispoziţie tururi virtuale cu ajutorul realităţii augmentate şi al imaginilor panoramice, a anunţat, ieri,
Ministerul Culturii, într-o postare pe Facebook, preluată de Agerpres.
Lista muzeelor cu tururi virtuale poate fi accesată la http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html.

Printre instituţiile muzeale din Capitală care oferă tururi virtuale se regăsesc:
Muzeul Naţional de Istorie a României;
Muzeul Naţional Filatelic;
Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
Muzeul Naţional de Artă al României;
Muzeul Colecţiilor de Artă;
Muzeul Naţional Cotroceni;
Muzeul Municipiului Bucureşti;
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

De asemenea, pot fi vizitate virtual
Muzeul Căilor Ferate Române;
Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”;
Muzeul Naţional al Literaturii Române;
Muzeul Aviaţiei;
Muzeul Naţional „George Enescu”,
Observatorul Astronomic,
Institutul Astronomic al Academiei Române;
Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”;
Palatul Voievodal Curtea Veche;
Muzeul Curtea Veche;
Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”;
Centrul Expoziţional Documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”;
Muzeul Băncii Naţionale a României.