• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Noiembrie , 2016

„Mulţumirea de a face bine îmi dă puterea de a merge mai departe”

Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare - locul I pe listele PSD pentru Senat

  

Reporter: De ce candidaţi pentru funcţia de senator?

Sorina Pintea: De ce nu? Este o întrebare pe care mi-o pune foarte multă lume şi răspunsul este unul singur: pentru că trebuie. Trebuie să candideze şi oameni care provin din „producţie”, care ştiu exact ce se poate face, ce nu se poate face, ce se poate promite şi ce nu se poate promite. Cred că structura electoratului s-a schimbat foarte mult şi oamenii vor certitudini, nu doar vorbe şi promisiuni. Iar atunci când ceva nu se poate face, oamenii aşteaptă să li se spună exact motivele pentru care nu se poate face.

 

Reporter: De 26 de ani, ca şi alegător, ce dezamăgiri aţi avut şi ce v-aţi dorit de la clasa politică?

Sorina Pintea: Am avut foarte multe dezamăgiri. Ce m-a deranjat întotdeauna, foarte tare, au fost minciuna şi ipocrizia, pentru că caracteristica principală a clasei politice actuale este să nu spună lucrurilor pe nume. Cred că a venit momentul să începem să spunem lucrurilor pe nume, să spunem ce se întâmplă, ce ne dorim, ce ar trebui să fie. Dezamăgirile mele bănuiesc că sunt dezamăgiri generale, pornind de la modul în care este organizată societatea, modul în care sunt promovate nonvalorile sau „valorile”, modul în care ne alegem exemple, modul în care ne educăm copiii, modul în care ne tratăm populaţia, toate acestea au constituit o mare dezamăgire. Cred că dacă fiecare şi-ar fi făcut treaba, la locul în care a fost desemnat, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

 

Reporter: Pentru cei care nu vă cunosc, cum v-aţi caracteriza în câteva cuvinte?

Sorina Pintea: Mi-a fost întotdeauna foarte greu să mă caracterizez. Am considerat că faptele trebuie să vorbească şi laudele gratuite nu mă caracterizează sub nicio formă. Cred că sunt un om corect, un om care nu minte şi un om care încearcă să facă cât mai mult bine. Rău nu-mi aduc aminte să fi făcut vreodată cu bună ştiinţă.

 

Reporter: Ce modele aţi avut în viaţă?

Sorina Pintea: N-am avut niciodată un model foarte clar. Am încercat să iau ce am considerat eu că este mai bun sau ce mi se potriveşte de la oamenii care mi-au plăcut, dar am vrut să fiu eu însumi. Cred că asta mi-a ieşit cel mai bine. Îmi este foarte greu să mă prefac. Revenind la modele, nu am avut un model anume. Ca om politic, mi-e foarte greu să spun dar totuşi o să o fac: îmi place Hillary Clinton foarte mult pentru tenacitate şi perseverenţă. Am citit mult despre ea, încă din momentul în care a ajuns senator, şi categoric a fost unul dintre modelele politice care mi-au plăcut.

 

Reporter: Aţi amintit de tenacitate şi perseverenţă, atribute care vă caracterizează şi pe dumneavoastră. De unde vă luaţi puterea de a face atâtea lucruri şi a le acoperi pe toate?

Sorina Pintea: În primul rând, când pornesc un lucru cred în el. Şi în momentul în care cred în ceva,  nimic nu mă poate opri. În general cred în lucrurile care fac bine. Mulţumirea de a face bine îmi dă puterea de a merge mai departe. Poate sună a clişeu, dar acesta este adevărul. Eu am o vorbă: gesturi mici, efecte mari. Şi, întotdeauna, în colectivele pe care le-am condus, am încercat să scot ce e mai bun din oameni, pentru că, fără echipă, nu poţi face nimic. Uneori şi viaţa te învaţă să fii tenace, pentru că nu ai voie să renunţi. Aş putea să povestesc despre viaţa mea foarte multe, nu a fost o viaţă foarte uşoară, am avut multe coborâşuri, multe suişuri, am avut multe provocări, viaţa a încercat să mă îngenuncheze la un moment, dar nu am cedat. Cred că fiecare om poate să facă acest lucru, să găsească puterea de a merge mai departe.

Totul este să fii optimist şi să crezi în ceea ce vrei să faci. Şi, repet, credinţa că faci bine, asta e cel mai important. Bătrânii noştri spun: faci bine, bine ţi se întoarce. Şi atunci am încercat să fac cât mai puţin rău, repet, cu bună ştiinţă n-am făcut rău niciodată. Nu este uşor să conduci oameni. Am condus de la colective mici, la colective foarte mari, dar să ştiţi că oamenii sunt peste tot la fel şi modalitatea de a conduce prin oameni este cea mai de succes. Trebuie să-i faci pe ei să creadă, pentru că oamenii sunt, în general, buni. Niciun om nu este rău, decât dacă te comporţi ca atare. Ca mine sunt foarte multe femei, mame, soţii. Exact ca şi mine, doar că eu am avut noroc să ies în prim plan.

 

Reporter: Ce vă doriţi pentru Maramureş şi ce aţi dori să faceţi din postura de senator?

Sorina Pintea: Am intrat în această campanie fiind considerată un specialist pe zona de sănătate. Dar acolo provocările vor fi mult mai multe, în afară de zona de sănătate sunt mult mai multe probleme cu care nu numai Maramureşul, toată ţara se confruntă.

În primul rând, programul de guvernare la care am accesat este foarte coerent, foarte pertinent şi foarte realist. Şi spun asta pentru că am lucrat efectiv la programul de guvernare pe sănătate şi tot ceea ce s-a scris se poate face, sunt lucruri care au acoperire în realitate. Pe mine asta m-a interesat foarte mult, să nu promitem lucruri care nu se pot face. Că timpul de realizare pentru unele dintre ele va fi mai mare de un mandat, este adevărat, dar primii paşi se pot face din prima zi de mandat. Îmi doresc să reaşezăm Maramureşul acolo unde îi este locul, adică un ţinut, un loc prosper, în care oamenii să fie sănătoţi, fericiţi, să se bucure de viaţă. Ştim cu toţii că hăţişul acesta în care ne învârtim ne creează foarte mari probleme, mari disconforturi. Sunt foarte multe lucruri care se pot face şi sunt simplu de făcut.

Acest Program de guvernare al PSD răspunde şi nevoilor judeţului Maramureş, iar noi, parlamentarii de Maramureş, va trebui să sprijinim Consiliul Judeţean în aplicarea unei strategii de dezvoltare clare, coerente, predictibile, şi care să nu fie întreruptă de diferite perioade de guvernare şi diferite partide care se vor perinda la putere.

Şi judeţul, şi ţara, şi sănătatea, şi educaţia, şi toate domeniile au nevoie de nişte strategii de dezvoltare pe termen lung, pentru că în ţara noastră lipseşte predictibilitatea.  Şi, neavând predictibilitate, nu poţi gândi pe termen lung. Ori un manager de oraş, de judeţ, de spital, nu poate lucra dacă nu are o coerenţă. O să mă bat pentru proiectele Maramureşului, iar dacă nu o să pot, o să vin şi voi spune: pot până aici.

 

Reporter: S-a lansat, de la nivelul conducerii CJ Maramureş, ideea preluării spitalelor în subordinea CJ, pentru asigurarea unui management coerent. Cum vedeţi această idee?

Sorina Pintea: Ideea de a avea un management integrat al serviciilor de sănătate judeţene este foarte bună, pentru că, în opinia mea, fiecare spital din judeţ trebuie să ajungă cel puţin la nivelul spitalului judeţean, din punct de vedere al condiţiilor hoteliere, aparaturii medicale etc., cu menţiunea că mai este mult de lucru şi în Spitalul Judeţean. Pentru pacient va fi mult mai simplu, mult mai uşor, iar cazurile care pot fi tratate în „provincie”, ca să spun aşa, să fie tratate cu adevărat acolo. Din toate punctele de vedere, lucrurile vor fi mai bune: ocuparea cu medici va fi mai bună, finanţarea etc. Cred că este o idee foarte bună şi, cu siguranţă, se va pune în aplicare.

 

Reporter: Cum de nu v-aţi plâns niciodată de probleme, de lipsă de finanţare etc, în niciuna din funcţiile pe care le-aţi ocupat?

Sorina Pintea: Oamenii au nevoie de certitudini, nu de justificări. Nu am încercat niciodată să mă împotrivesc sistemului, ci să mă aliez lui, să găsesc soluţii. Categoric nu cred că rezolvam nimic dacă începeam să mă plâng. Apoi, am considerat că oamenii sunt sătui de veşti negative, de ce să nu prezentăm şi ceea ce facem bine? Cred că promovarea ştirilor pozitive creează o încredere cadrelor medicale, care le face foarte bine. Când simt că cineva are încredere în ei, dau totul ca să nu dezamăgească. Cred că a fost o politică corectă. Avem aproape 2000 de angajaţi, nu sunt toţi perfecţi, dar suntem toţi perfectibili, avem nişte oameni extraordinari pe care merită să-i promovăm şi să rugăm populaţia să aibă încredere în ei şi în noi.

 

Reporter: V-aţi aşteptat la un asemenea val de simpatie după anunţul candidaturii dvs.?

Sorina Pintea: A fost o surpriză foarte plăcută şi asta mă face să cred că oamenii au încredere în mine şi cu atât mai mult am responsabilitatea de a nu dezamăgi. În momentul în care n-o să pot face ce am spus, o să vin şi o spun: eu până aici am putut. Niciodată n-am să-i mint. Cred că de asta a fost şi bucuria celor din jurul meu la auzul veştii că voi candida, faptul că nu i-am amăgit. M-am gândit foarte mult până să accept candidatura, a fost o propunere venită în urmă cu trei luni de zile. Până în ultima zi de discuţie am refuzat, până când a trebuit să fac faţă unei situaţii care m-a determinat să spun: da, din acest moment accept.

Situaţia respectivă se referă la ceva din legislaţia privind sănătatea, care cred că ar trebui schimbat şi din această postură nu puteam să fac nimic. Atunci am zis că trebuie să merg mai departe, să fiu o voce. Aşa cum mă cunoaşteţi, n-o să tac, o să-mi impun punctul de vedere pertinent şi, totodată, numai în folosul oamenilor.

 

Reporter: Un mesaj pentru maramureşeni?

Sorina Pintea: Mesajul meu este, în primul rând, să iasă la vot, pentru că este foarte important să ne exprimăm opţiunea. Să voteze exact aşa cum consideră de cuviinţă şi să voteze oamenii care consideră că îi reprezintă, dar este foarte important să iasă la vot.

 

 

„Îmi doresc să reaşezăm Maramureşul acolo unde îi este locul, adică un ţinut, un loc prosper, în care oamenii să fie sănătoşi, fericiţi, să se bucure de viaţă. Ştim cu toţii că hăţişul acesta în care ne învârtim ne creează foarte mari probleme, mari disconforturi. Sunt foarte multe lucruri care se pot face şi sunt simplu de făcut”.

Sorina Pintea

 

Comandat de PSD Maramureş. Executat de New Media S.R.L. CUI MANDATAR FINANCIAR 11160007

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.