Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 14 Iulie , 2017

Morile Mătieș, o afacere cu gust bun

de Nicolae Teremtus

Am plecat spre Mireșu Mare într-o dimineață în care norii apăruseră amenințători încă de la primele ore ale zilei. Drumul spre localitatea maramu­reșeană a fost fără istoric. Ochii fugeau spre cerul înnorat pentru a vedea dacă norii negri se vor scutura peste Țara Codrului. Nu a plouat, iar spre Mireș a ieșit chiar și soarele. Când am intrat în comună, vremea bună a surâs, în plină vară.

Am trecut prin centrul comunei și
ne-am oprit la sediul firmei Morile Mătieș. O identifici dacă privești și cauți niște construcții înalte, acolo unde sunt depozitate grânele culese. Niște silozuri. Am intrat pe poartă și am fost întâmpinați de un câine ce ne privea cu ochii întrebători, neștiind în ce categorie de vizitatori să ne includă. Apoi
s-a hotărât și a început să latre sănătos. De după niște construcții a mai apărut un câine, de talie mijlocie, dar tăcut.
Neștiind cum să procedăm cu cei doi câini, pe al căror teritoriu intrasem, ne-am oprit, nu am coborât din mașină. Apoi a apărut Alexandru Mătieș, ­rul fiu al lui Ioan Mătieș, cel care a preluat firma în gospodărire, în conducere.
Mătieș tatăl este primarul din Mireșu Mare, o dorință mai veche de-a sa de a intra în administrație pentru a dinamiza activitatea din comună. Ioan Mătieș este un primar cu inițiativă și în anul în care s-a scurs, s-a implicat și a luat aminte la modul de lucru în admi­nistrație, mai exact la obiceiurile din administrație. S-a lovit de multe ori, în activitatea privată pe care a condus-o, de imobilismul administrativ, dar acum face parte din administrație și vede și simte totul. După un an, primarul Mătieș a făcut o radiografie a celor care lucrează alături de el. Și le-a expus colegilor, ce așteptări are de la ei, cum trebuie să se muleze pe modelul unei „afaceri” și speră ca rezultatele să apară cât mai curând. Este mulțumit de faptul că fiul său s-a integrat perfect la conducerea afacerii și i-a lăsat totul sub control și conducere.
Tânărul Alexandru Mătieș este inginer agricol, a fost șef de promoție la Universitatea de profil din Cluj și este dedicat trup și suflet afacerii pornite de tatăl său în 1993.

Atunci, Mătieș a deschis firma Morile Mătieș și a cultivat cinci hectare cu cartofi și a avut peste 60 de hectare de livadă. Până în 1998 a continuat să își consolideze afacerea începută, iar din acel an a trecut doar pe producția industrială a produselor agricole primare. În 2000, a cumpărat o moară de grâu pe care a modernizat-o. Firma a început să lucreze peste o mie de hectare de teren cu diverse culturi, în principal grâu, porumb, floarea soarelui. Terenul este al familiei și concesionat, luat în arendă.
Afacerea s-a dezvoltat frumos și a căpătat amploare. În anii buni din punct de vedere al vremii, culturile lui Mătieș au dat cele mai mari cantități la hectar, din tot județul. Deja s-au lucrat la Morile de cereale, o fabrică de nutrețuri combinate, depozite de cereale, un parc de mașini agricole, de la combine la tractoare, o brutărie, iar de câțiva ani au și o fabrică de producere a pastelor făinoase.
A fost construită de ei, de la primul șurub și până la mașinăriile automate, performante de producerea pastelor. Alexandru Mătieș ne-a condus prin fabrică și ne-a explicat cum funcționează linia care produce pastele în șase sorturi.
Marile mașini sunt cumpărate din Italia, iar altele sunt aduse de la producători de top din Europa.
Dacă ar fi să simplificăm linia tehnologică, am spune că într-un capăt al mașinăriei se pune o făină specială, pentru paste, iar în celălalt capăt iese punga cu paste. Un ciclu durează circa șapte-opt ore și are diverse etape. Din făina specială apar pastele în format lung, de zeci de centimetrii lungime, după care sunt tăiate la dimensiunea necesară, sunt împinse mai departe pe flux, sunt sortate, verificate din punct de vedere calitativ, uscate, ambalate și aranjate în ambalaje potrivite.
Totul este automat, verificat, curat, la o calitate ridicată.
În alte hale sunt alte mașinării care realizează ambalajele în care sunt puse pastele realizate de mașinăriile mari. Ambalajul este achiziționat din țară, în baloți și în funcție de sortiment și cantitate, se fac pungi de 400 de grame, de un kilogram sau de cinci kilograme. Pe această platformă lucrează 12 oameni, iar în toată firma circa 25 de angajați.

Am lăsat în urmă fabrica de paste făinoase și am mers să vedem culturile pe care le au Morile Mătieș.
Cu îndemânare, tânărul Mătieș a condus un Duster bun la lucru pe teren agricol (mai bun decât multe alte mașini asemănătoare, de mărci renumite, ne-a spus Mătieș) spre culturile firmei. În toată geografia terenurilor agricole pe care le are Mireşu Mare, trebuie să fi expert pentru a te descurca cu parcele și culturi mai întinse. Dar Alexandru Mătieș s-a descurcat incredibil de bine, mai ales pentru noi cei care vedeam același lucru peste tot, fără a vedea de unde până unde este o parcelă.
Din loc în loc mai vedeam câte un teren nelucrat, semn că mai sunt și proprietari care nu respectă pământul și munca.
Culturile Morilor Mătieș sunt mândre ca și fabricile pe care le conduc.
Peste tot, la cartofi, la porumb, grâu sau floarea soarelui totul este verde, copt, bine crescut. Toate muncile se fac mecanizat. Totul este mecanizat, doar așa se pot lucra mari suprafețe de teren.
Cea mai mare problemă, sau cea mai mare durere a lui Mătieș este faptul că oamenii nu îndrăznesc să se asocieze. Ideea de cooperativă îi sperie, dar cine știe cum se va rezolva, într-un final, această dilemă printre țăranii maramu­reșeni, în general, și între cei din Mireșu Mare.

O altă activitate a firmei este un ma­gazin online cu produse fitosanitare și tot ce trebuie pentru agricultori. Site-ul se numește Doctor Plant și a fost o idee a lui Alexandru Mătieș, cel care este conectat la tot ce este nou în acest domeniu. Cei care au nevoie de substanțe pentru culturi, de îngră­șă­minte, de orice altceva pentru a crește recolta de orice fel, poate intra pe site, să vadă, să ceară, să cumpere. Firma merge bine și este o mândrie pentru Morile Mătieș.
Din discuțiile cu specialistul Mătieș, am aflat că pentru zona Mireş, cele mai profitabile culturi sunt cele de cartofi, pentru exemplificare a scos o plantă din pământul bun și ne-a arătat cartofii, dodoloți, pitiți printre rădăcinile supte de cartofii ce urmează să fie recoltați în curând. Firma Morile Mătieș are peste 300 de hectare de teren cultivat cu cartofi.

La plecare am văzut câteva din produsele realizate la brutărie, de la pâine fără amelioratori, albă, neagră, până la cozonaci cu mac și nucă.
Drumul spre Baia Mare a fost parcurs pe o vreme călduroasă, nu ne mai aminteam de norii amenințători, de dimineață. Mireșu Mare este o comună maramureșeană frumoasă în care agricultura de înalt nivel este la ea acasă, iar Morile Mătieș sunt cel mai bun exemplu.