Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 6 Mai , 2019

Mondo Cane

de Gazeta de Maramures

Arhipelagul Japonez se întinde în partea de est a continentului asiatic, de la tropice, în sud, până în zona subpolară, în nord. Acest arhipelag este format din peste 4.000 de insule. O privire de ansamblu pe harta regiunii distinge insule mari (Honshu, Shikoku și Kyushu, și o puzderie de alte insulițe grupate sau izolate între ele; cele mici aflate în preajma celor mari sau la distanță, în imensitatea de ape a Pacificului, dintre care 500 fiind locuite).
Sistemul medieval diviza Japonia în provincii (kuni), în număr de 84. În perioada modernă s-a renunțat la provincii și s-a făcut o împărțire administrativă în 43 de prefecturi (ken), la care s-ar adăuga un district metropolitan (to), și încă trei re­giuni metropolitane (do și fu), în total 47 de diviziuni locale. Cele patru mari prefecturi care s-au adăugat sunt: Tokyo, Osaka, Kanagawa și Aichi. Există, de asemenea, și o împărțire în opt regiuni geo­grafice: Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kinki, Chugoku, Shikoku și Kyushu.
Japonia are o populaţie de peste 120 milioane de locuitori, religiile predominante sunt Şintoismul şi Budismul - 80% din populaţie, 99,9% dintre japonezi ştiu carte. Capitala Tokyo numără aproape 12 milioane locuitori.

Împăratul Japoniei Akihito (: 明仁 scriere chineză - kandji) s-a născut la Tokyo (1933, decembrie 23), a preluat însemnele imperiale de la tatăl său, Împăratul Hirohito. Este al 125-lea împărat pe tronul ţării sale (1989 ianuarie 7, data insta­lării) şi conform tradiţiei, la fiecare nou împărat se deschide o nouă eră, el a domnit în perioada Heisei.
Akihito este al cincilea copil a lui Hirohito, a fost educat în privat unde a însuşit cultura occidentală. Nu şi-a terminat studiile superioare, dar a început, prin efort propriu, să studieze peştii. La cererea tatălui nu a primit instrucţie mili­tară. A întrerupt regulile casei imperiale căsătorindu-se cu fiica unui comerciant (Sóda Micsiko,Tokió, 1934, octombrie 20 ).
A avut o domnie marcată de scuze, atât faţă de popoarele cărora ja­ponezii le-au produs traume în timpul celui de al II-lea Război Mondial, dar şi de la propriul popor pentru suferinţele provocate de război.
După o domnie de treizeci de ani, începând cu data de 1 mai 2019, tronul imperial (tronul crizantemei) va fi preluat de Naruhito (59 de ani) şi prin aceasta începe o nouă eră – reiva (traducerea este dificilă oscilând între „autoritar” şi „paş­nic”).
Naruhito a studiat în Anglia, de­dicându-se transporturilor în metropole, dar vine la tron cu o problemă pentru Japonia, întrucât nu are decât un singur copil, o fată, prinţesă moştenitoare, în condiţiile în care tradiţia cere ca împăratul să fie de sex masculin. Dar în istoria Japoniei au fost trei asemenea cazuri rezolvate constituţional.